Dlaczego nie ma innego miejsca na świecie tak ważnego dla Narodu Żydowskiego jak Jerozolima? Dlaczego to miejsce jest takie święte? Dlaczego akurat tam miały miejsce bardzo ważne wydarzenia opisywane w Torze? Dlaczego tam akurat Salomon wybudował Świątynię? Dlaczego tam miało miejsce związanie Izaaka?
Istnieje pewna opowieść o tym, dlaczego Bóg wybrał to właśnie wzgórze na miejsce swojego przebywania:Było raz dwóch braci, którzy mieszkali po dwóch stronach wzgórza. Bracia odziedziczyli po ojcu pole i z niego żyli, sprzedając plony i dzieląc zysk równo pomiędzy sobą. Raz, podczas żniw, jeden z braci nie mógł spać w nocy. Myślał sobie: „Czy to naprawdę sprawiedliwe, że mój brat i ja równo dzielimy zyski z naszego pola? Ja mam rodzinę i gdy się zestarzeję, zatroszczą się o mnie moje dzieci. Mój brat jest samotny. Kto zajmie się nim, gdy będzie stary? To nie w porządku, że dzielimy się równo - potrzeby mojego brata są większe niż moje. On powinien dostawać więcej”. By nie zawstydzać swojego samotnego brata, wstał w środku nocy i zaniósł ładunek zboża do jego stodoły po drugiej stronie wzgórza.
Bezdzietny brat leżał w łóżku i także nie mógł zasnąć. Miał podobne myśli:
„Czy to sprawiedliwe, bym dostawał tyle samo, co mój brat? On musi wykarmić tyle osób, podczas gdy ja muszę wyżywić tylko samego siebie! On powinien dostawać większą część”.
I pod osłoną nocy bezdzietny brat także wstał i zaniósł porcję zboża do stodoły swego brata.
Następnego ranka obaj bracia stwierdzili, że porcja zboża, którą każdy dał drugiemu cudem „powróciła”. Sytuacja powtórzyła się następnej nocy i ponownie, rankiem, obaj bracia spostrzegli z radością, że choć oddali porcję zboża, wróciła ona do nich. Trzeciej nocy bracia spotkali się na wzgórzu - każdy z porcją zboża. Gdy się zobaczyli, zrozumieli „cud”, który dokonał się dwóch poprzednich nocy. Objęli się, a ich wzajemna miłość wzniosła się na nowe poziomy.
Żydowska tradycja mówi, że to właśnie wzgórze później stało się Wzgórzem Świątynnym, a w miejscu w którym bracia się spotkali znajdowało się "Najświętsze Świętych".
Oby wszyscy doznali takiego cudu Miłości, bo tylko Miłość wyzwala i łączy. Miłość czyni z nas Ludzi. źródło: http://www.zdrowieducha.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=223:legenda-o-dwoch-braciach&catid=38:artykuy&Itemid=92