Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 4:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Czy widzicie coś złego... 
Autor Wiadomość

Post Czy widzicie coś złego...
... w noszeniu święcących diabelskich różek, np. na zabawę? :)
z jednej strony jest to uznawane za symbol pewnego zła, nawet jeżeli taki wzorzec występuje wyłącznie w popkulturze, z drugiej strony wydaje się to być całkiem niewinne zachowanie, ale czy chrześcijanin może patrzyć na to z przymrużeniem oka?

Śr wrz 29, 2010 16:33

Post Re: Czy widzicie coś złego...
Tak. Powinnaś spać we włosiennicy obwiązana drutem kolczastym na zimnej posadzce w ramach pokuty za tak potworny grzech, jeśli je kiedykolwiek założysz. Ahm i zapomnij o zbawieniu.

Jakieś jeszcze głupie pytanie, które mógłbym wyśmiać? Uprzedzając- podcierać się możesz dowolną ręką, choć jeśli jesteś praworęczna to wygodniej będzie Ci prawą.

PS- sorry, ale nie wytrzymuję takiej kondensacji nonsensu :/

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Śr wrz 29, 2010 19:57

A. skoro nie wytrzymujesz, to się wyloguj. Po pierwsze nic nie wiesz o osobie, która to napisała. Po drugie możesz uważać, że to, co napisała jest głupie, ale chyba nie musisz jej tak mocno dotykać słowem??

Śr wrz 29, 2010 20:49

Masz racje zagubiona, ale czasem poziom pytań jest faktycznie dość niski i tu rozumiesz też A. Bynajmniej, nie każde pytanie jest mądre, są głupie pytania. Bez obrazy dla autorki, trzeba poprostu wiedzieć gdzie jest granica. Ludziom dolegają różne wątpliwości, ale są takie sprawy ktore swiadczą o nieumiejętności samodecydowania.

Śr wrz 29, 2010 20:55

Świadczą, ale nie wiesz kto zadaje pytanie. 14-nastolatka, osoba ze skrajną depresją, ktoś chory? Dojrzałość i decyzyjność polega też na opanowaniu i odpowiedzialności za swoje słowa.

Śr wrz 29, 2010 21:03

Zacytowałbym stare przysłowie, ale jest trochę niecenzuralne, więc nie przejdzie.
Otóż nic nie usprawiedliwia bezsensownych pytań, na które można odpowiedzieć sobie w ułamku sekundy. Może to zrobić każdy, kto jest choć odrobinę inteligentniejszy od pomidora z porażeniem mózgowym. Wydaje mi się, że Nadzia może być inteligentniejsza, więc pewnie jest zbyt leniwa na myślenia i samodzielność. To bardzo źle. Na tym forum co chwilkę pojawiają się tak idiotyczne pytania, że zaczynam wątpić w ewolucję. W ostatnim czasie w tym dziale Nadzia zadała 2 kompletnie pozbawione sensu pytania. 2 pytania w stylu "jak włączyć lampę" na 6 postów to niezbyt dobry wynik.
Jeśli będziemy ludzi głaskać za bezradność to będą tacy do końca życia. Do końca życia będą o każdą głupotę pytać innych, każdą najdrobniejszą błahostkę wrzucać w neta i raczyć tym innych. Takie zachowanie powinno być tępione. Z dwóch powodów:
1- dla tych wszystkich, którzy wiedzą, że pytanie o coś złego w "odpustowej" zabawce jest bezsensowne.
2- dla tych wszystkich, którzy jakimiś pokrętnymi ścieżkami znajdują w tym sens, aby wyleczyć ich z tego i nauczyć sentencji "mowa srebrem, milczenie złotem". Mimo, że uważam rozmowę za bardzo fajną, to musi to być rozmowa na jakikolwiek temat, który ma choć odrobinę sensu.

Więc proszę... Świecące różki? Nie przesadzajmy... Takich pytań nie zadaje 14 latka z depresją. Te pytają czy doładuję im Heyah, albo jak lepiej podciąć sobie żyły. I nawet to są sensowniejsze pytania...

And shame on you

Śr wrz 29, 2010 21:04

Nie będę pytała czy doładowujesz im tę HEYAH;p Widzisz A. różnica jest istotna w sposobie wyrażenia swojego zdania. Bo wybacz, ale chamstwo, chyba też do zalet nie należy. W związku z tym, iż każdy ma prawo posiadać swoje zdanie, więc z Twoim do końca się nie zgodzę. Ach ta moja pokrętna logika samodzielna...

Śr wrz 29, 2010 21:09

Nie wymagam, żeby ktokolwiek się zgadzał ze mną, prostym chamem... Wystarczy, że wszystko będzie układało się po mojej myśli ;)

A na poważne- to pierwszy będę starał się pomóc i doradzić 14 latce w depresji. Niekoniecznie przez doładowanie Heyah, ale podsuwając kilka pożytecznych numerów, adresów i nazwisk. Tyle, że chyba wszyscy widzimy różnicę między "moja matka jest alkoholiczką, ojciec mnie molestuje, pies mi zdechł, Bóg mnie nie kocha", a "czy świecące różki na imprezie są zagrożeniem dla chrześcijanina"... I de facto na tym moglibyśmy skończyć temat.

And shame on you

Śr wrz 29, 2010 21:24

Skończymy.
Cóż... ja też lubię jak się układa wszystko wedle mojego scenariusza;) Pozdrawiam

Śr wrz 29, 2010 21:30
czasowo zablokowany

Rogi symbolizują takie zwierzęta jak np. koze, również zwierzęce instynkty oraz antropomorficznego bożka Pana. Potem zaczęto odbierać tego bożka jako diabła (przez Kościół), stąd wział się obraz diabła z rogami.

Śr wrz 29, 2010 21:36

zagubiona_21 nigdy nie wiesaz kto zadaje pytanie i czy sobie nie podetnie żył, bo się nie zgodzisz z jego koncepcją np wiary. To jest forum, jak widzę że ktoś się xle ma to wtedy tonuje, ale jak widzę że ktoś zadaje dziwne pytanie ktore nie świadczy o zlym stanie, to pozwalam sobie na krytykę. Do pewnej granicy rozumiem i odpowiadam nawet, na dziwne pytania, a po przekroczeniu tej granicy poprostu mowie jak to widzę - w tym momencie zadano pytanie zwyczajnie dziwne. Na tej samej zasadzie można się pytać czy oglądanie gfilmów o żywych trupach, nie jest profanacją i brakiem szacunku wobec zmarłych. Bdzmy jednak poważni. Liczą się intencje, oraz czyny nawet nieświadome, ale to się dostrzega.

Śr wrz 29, 2010 21:36

Kurczę, ale ja to rozumiem i się nie dziwię, że A. się zdenerwował. Chodziło mi tylko o formę w jakiej to napisał. Czy ja nie mam chociaż trochę racji??

Śr wrz 29, 2010 21:43

zagubiona_21 napisał(a):
Chodziło mi tylko o formę w jakiej to napisał. Czy ja nie mam chociaż trochę racji??
Tak - pro forma jego wypowiedzi mogła urazić autorkę tematu.
Masz TROCHĘ racji.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz wrz 30, 2010 8:09
A ja uważam że pytanie Nadzi jest sensowne, a odpowiedź A. kompletnie absurdalna.

Wyimaginujcie sobie identyczne pytanie, tylko odnoszące się nie do symboli szatańskich (co prawda z prymitywnych popkulturowych wyobrażeń, typu rogi i ogon... ale to chwilowo pozostawiam na boku) tylko do symboli np. nazistowskich.
A więc noszenie dla zabawy swastyk, elementów umundurowania, symbolu SS, oznaczeń z czapki z trupią główką itd itp.
Czy uznalibyście pytanie za równie absurdalne ?

A przecież szatan jest ZNACZNIE gorszy od nazistów...

Cz wrz 30, 2010 8:26

zagubiona_21 napisał(a):
Czy ja nie mam chociaż trochę racji??

Moim zdaniem masz dużo racji :), szczególnie w pierwszym zdaniu:

zagubiona_21 napisał(a):
A. skoro nie wytrzymujesz, to się wyloguj.

Uważam, że to bardzo dobra zasada i staram się ją stosować (w łagodniejszej formie, czyli zamiast wylogowania nie czytam i tym bardziej nie odpisuję).

Cz wrz 30, 2010 8:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona