Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Pytanie
Jak sie nie wstydzic w kościele śpiewać, albo nawet używać gestów? Kiedys tak nie miałem. 
|
N maja 31, 2009 13:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przestać chodzić. Wstyd zniknie.
Crosis
|
Pn cze 01, 2009 8:30 |
|
 |
Cyryl
|
To chyba zależy o jakie gesty chodzi.Ja w kościele śpiewam rzadko z przyczyny prozaicznej,wiekszość powszechnie przyjętych pieśni religijnych nie podoba mi sie i jest często pretensjonalna
/trudno u mnie o jakieś duchowe przeżycia podczas śpiewania utworów w stylu"Z tej biednej ziemi"  /.Kiedyś miałem okazję często uczestniczyć w mszach w duszpasterstwie adademickim i było całkiem inaczej,obecnie uczęszczam do wiejskiej parafii i jest katastrofa.
|
Wt cze 02, 2009 14:24 |
|
|
|
 |
AHAWA
|
Cyryl napisał(a): Kiedyś miałem okazję często uczestniczyć w mszach w duszpasterstwie adademickim i było całkiem inaczej,obecnie uczęszczam do wiejskiej parafii i jest katastrofa.
rada przyjaciela: postaraj sie pokochac tych ludzi w tym wiejskim kosciele takimi jacy sa a i piesni zaczna ci wpadac w ucho, mialem podobny problem i czasami nadal mi sie wlacza jak jestem na tego typu Eucharystii o ktorej piszesz ale od jakiegos czasu gdy kieruje sie maksyma:
Ilekroć złą myśl w duszy dobra przezwycięża,
Tylekroć święty Michał strąca z niebios węża.
zaczynam kochac te wszystki babcie i dziadkow i te ich przeciagle spiewanie, nie potrzebuje teraz fruwac emocjonalnie i duchowo zeby zblizyc sie do JEZUSA podczas EUCHARYSTII choc nie powiem na poczatku piekna liturgia i spiew bardzo mi pomagaly w tym co teraz dostalem od Pana. pzdr
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Cz cze 04, 2009 23:17 |
|
 |
Cristof
|
Moim zdaniem ilekroć będziemy sobie zdawać sprawę z tego, że przychodząc do świątyni przychodzimy ze względu na Chrystusa i dla Niego, by to jemu się z jak najlepszej strony pokazać, a nie ludziom, którzy siedzą obok nas, tylekroć nie będziemy mieć ze wstydem jakichś większych problemów. Ja jestem o tym przekonany i w praktyce nie mam żadnych problemów 
|
Śr lip 15, 2009 7:45 |
|
|
|
 |
Zbigniew1993
|
Większość ludzi w kościele śpiewa i wykonuje gesty; śpiew to modlitwa a do kościoła chodzi sie tagże po to żeby sie modlić .
|
Śr lip 29, 2009 9:39 |
|
 |
Cristof
|
Modlitwa to rozmowa z Bogiem. A na każdego z nas Bóg patrzy indywidualnie.
|
Śr lip 29, 2009 12:35 |
|
 |
obudzony
|
Cristof napisał(a): Modlitwa to rozmowa z Bogiem. A na każdego z nas Bóg patrzy indywidualnie.
Więc, po co chodzić? W domowym zaciszu na pewno nie będzie tego problemu.
_________________ Trudno nadać sens porządkowi, który dzieje się w brew rozumowi.
|
So sie 01, 2009 18:09 |
|
 |
Dalila
|
Jak się nie wstydzić?? Po prostu otworzyć się na działanie Boga. Oczyścić swój umysł ze wszystkich złych i niepotrzebnych myśli. Otworzyć się na Miłość, która spływa na nas. I nie bać się, co inni sobie o mnie pomyślą.
Ja zawsze staram się nie myśleć o tym, co mnie otacza. Po prostu - stoję i śpiewam. Na chwałę Pana 
_________________ "Wszystko mogę w Tym, Który mnie umacnia!"
|
So sie 01, 2009 21:25 |
|
 |
Cristof
|
obudzony napisał(a): Cristof napisał(a): Modlitwa to rozmowa z Bogiem. A na każdego z nas Bóg patrzy indywidualnie. Więc, po co chodzić? W domowym zaciszu na pewno nie będzie tego problemu.
Tyle, że w domu eucharystii CI raczej ksiądz nie odprawi... Poza tym modlitwa wspólnotowa ma inną wymowę, niż ta indywidualna.
|
Pn sie 03, 2009 9:46 |
|
 |
Tess
|
Crosis napisał(a): Przestać chodzić. Wstyd zniknie.
Crosis
Ale mi rada  ??
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Wt wrz 08, 2009 18:28 |
|
 |
Ela G.
|
 Re: Pytanie
akro napisał(a): Jak sie nie wstydzic w kościele śpiewać, albo nawet używać gestów? Kiedys tak nie miałem. 
a mozesz powiedziec cos wiecej tak jak ktos juz sie wczesniej pytal bo ciezko troche do twojej wypowiedzi cokolwiek napisac.
a jesli chodzi o mnie to ja i spiewam jesli znam a troche tych nawet starszych piesni znam i nie zwarzam na kogos czy sie patrzy czy nie robie swoje i juz. ostatnio to nawet sama spiewalam bo nikt prawie nie znal a to byla jedna z piosenek z Lednicy.
|
Wt wrz 08, 2009 20:38 |
|
 |
dofalka
|
akro napisał(a): Jak sie nie wstydzic w kościele śpiewać, albo nawet używać gestów? Kiedys tak nie miałem. 
a w swoim domu wstydzisz się mówić? podśpiewywać piosenki z radia czy TV?
Nie? więc dlaczego wstydzisz się tego w kościele?
Ja tam uwielbiam śpiewać, po prostu to kocham i jezeli nieraz nie ma organisty na Mszy św, to jakoś tak mi smutno, wiem że jest to ta sama Eucharystia, ale jednak ten śpiew wprowadza taka piekna oprawe i czasami tak brakuje mi tych dwoch zwrotek wiecej, poza tym taki wspolny spiew jednoczy wezmy np taka "Barke"  :)
pamietam jak byłam w 2 klasie przed pierwsza komunia było to jakoś w święta Bożego Narodzenia i spiewane były kolędy i kiedy byla Komunia św (a to byla wieczorowa Msza i wlasnie nie było wtedy organistki) wszyscy dorośli przystąpili do niej i nie miał kto spiewac no to ja sama śpiewałam taka mała 8latka
pozniej ludzie chwalili mnie do rodzicow, a na lekcji religii dostalam pochwałe od księdza  hihi bardzo miło to wspominam
Takze mysle że po prostu zacznij spiewac a wstyd sam zniknie 
|
Śr wrz 09, 2009 8:53 |
|
 |
Amare Deus
|
Przestań myśleć o wstydzie
|
N gru 06, 2009 12:13 |
|