|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
renata155
|
 czy zło jest wartością?
zło złu-nie jest równe-jest zło zamierzone-jest zło będące konsekwencją grzechu-jest zło w jakiś sposób narzucone przez innych,i nie zależne od nas. A jednak w piśmie są słowa że Pan Bóg prowadzi,Pan Bóg doświadcza,ewentualnie Pan Bóg dopuszcza. Skoro człowiek wierzący żyje świadomością Bożej obecności i opieki-czy ma prawo za zło które go spotyka,winić Boga?..złorzeczyć MU?..odchodzić od Niego? moim zdaniem nie(choć nie z każdym złem się spotkałam,i rzeczywiście istnieją takie formy złą i okrucieństwa których nie rozumiem) czy zdarza wam się czasem dziękować Bogu za zło,lub Grzech na który wam pozwolił?..lub które was dotknęło? (mi się zdarza)
|
Cz wrz 30, 2010 12:36 |
|
|
|
 |
zagubiona_21
|
 Re: czy zło jest wartością?
Mi też się zdarza. Jednak był czas, kiedy postępowałam odwrotnie. Uważam, że to było mi potrzebne. Raczej nigdy nie miałam wątpliwości, że Bóg istnieje. Lubię się z Nim kłócić czasami. Człowiek, z drugiej strony, ma też wolną wolę, więc trudno, żeby Bóg mu zabraniał życia w grzechu. Myślę, że to Boże dopuszczanie dotyczy bardziej tych, chcą żyć zgodnie z Jego wolą, a upadki im się zdarzają.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że złorzeczenie i winienie Boga jest lepszą postawą niż obojętność, ta jest najbardziej raniąca.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Cz wrz 30, 2010 12:45 |
|
 |
amigine25
|
Trudno rozróżnic dobro od zła granica między nimi jest bardzo cienka, teoretycznie zło czynimy krzywdzących innych ale jeśli czynimy to kradnąc portfel a sami umieramy z głodu,nie mamy co jeść? Czy powinniśmy być zadowoleni że skradziono nam portfel za które pare osób mogło zjeść obiad,kupić leki?
|
Cz lis 25, 2010 14:41 |
|
|
|
 |
kastor
|
renata155 napisał(a): czy zdarza wam się czasem dziękować []... za grzech na który wam pozwolił?(mi się zdarza) mnie raz się chyba zdarzyło, to znaczy własciwie nie tyle za grzech, co za wnioski jakie z tego wyciągnęłem - warto też wspomnieć, że w trakcie zdaje się Wielkiego Piątku(???) Kościół mówi o grzechu pierowrodnym "szczęśliwa to wina"; jest to jakaś forma 'docenienia grzechu', a właściwie jego konsekfencji
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Cz lis 25, 2010 23:40 |
|
 |
Danka
|
kastor napisał(a): [ warto też wspomnieć, że w trakcie zdaje się Wielkiego Piątku(???) Kościół mówi o grzechu pierowrodnym "szczęśliwa to wina"; Kastor to fragment Exultetu z Wigilii Paschalnej
_________________ Obróć twarz ku słońcu-a cień zostanie z tyłu
|
Pt lis 26, 2010 8:46 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|