|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Dyktando 2006
Ciekaw jestem czy Dyktando 2006,które w tym roku transmitowała TVP,nie sprawiło nikomu trudności.Początek był taki:Z bloga drzewiarza.
|
Pt paź 27, 2006 11:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Patrząc na cały tekst, myślę, że zrobiłabym 2-3 błędy
Cytuj: Z bloga drzewiarza
Nicnierobienie, niechby i wyważone, z rzadka jest chwalebne. Zżymając się, rzekłem więc na przekór sobie: "Przerzeżże przerzynarką na przestrzał miłorząb tuż-tuż obok tui. Znienacka i bez ceregieli ściosaj to plugastwo, co zza hibiskusa wytrzeszcza cętkowane niby-oczy. Oj, będzież to kośba, że hej! Zarazem sczyścisz chaszcze na wprost transzei i baldachogrono hortensji naprzeciw grząskiej strużki. Umaisz potem odrzwia, rozsiądziesz się popod nimi i dla relaksu stworzysz limeryk, ot, choćby taki: Sufrażystka z Końskowoli boogie-woogie wspak rzępoli, myląc c-moll i As-dur, gdyż hyca przy tym wszerz, w dal i wzwyż, wojażując wśród bemoli.
UWAGA: możliwy jest także tradycyjny zapis wiersza z wielkimi literami na początku każdego wersu. Takiego zapisu jak poniżej nie należy więc uważać za błędny:
Sufrażystka z Końskowoli Boogie-woogie wspak rzępoli, Myląc c-moll i As-dur, gdyż Hyca przy tym wszerz, w dal i wzwyż, Wojażując wśród bemoli.
|
Pt paź 27, 2006 12:06 |
|
 |
angua
|
Ja to nigdy nie wiem, jak się pisze takie "tuż-tuż" na przykład [prawdę mówiąc, jestem w szoku  ], o "baldachogronie" już nie wspominając...
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pt paź 27, 2006 12:28 |
|
|
|
 |
Awa
|
Przerzezże?Co to za twor?Domyslam sie o co chodzi z kontekstu ale tak w oderwaniu dalabym glowe,z e takie slowo nie istnieje.
|
Pt paź 27, 2006 13:05 |
|
 |
Kropka
|
hyca piszę się przez samo h?
Jakoś lepiej mi wygląda chyca 
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
So paź 28, 2006 15:32 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|