Autor |
Wiadomość |
Malka
|
 pewność siebie
Czasami zdarza się w życiu, że ludzie tracą pewność siebie. Stają się nieśmiali, tracą poczucie własnej wartość, przestają wierzyć we własne siły. Jak im pomóc?
|
So lut 19, 2011 20:48 |
|
|
|
 |
Login2
|
 Re: pewność siebie
A kto powiedział, że nieśmiałość to jakaś negatywna cecha i taka osoba wymaga pomocy? Kto powiedział, że wysoka samoocena i wiara we własne siły, to koniecznie coś pozytywnego?
|
So lut 19, 2011 21:26 |
|
 |
Elbrus
|
viewtopic.php?f=26&t=24505 - Problem z nieśmiałością viewtopic.php?f=9&t=20534 - mój problem który trwa wiele lat... viewtopic.php?f=50&t=24826 - nosze w sercu ból o którym nie wie nikt na swiecie... viewtopic.php?f=50&t=7601 - Straciłem sens życia... viewtopic.php?f=9&t=7838 - Zniszczona w dzieciństwie dusza i odwaga... viewtopic.php?f=50&t=156 - Samotność viewtopic.php?f=50&t=16237 - Problem egzystencjalny
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lut 19, 2011 21:30 |
|
|
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Login2 napisał(a): A kto powiedział, że nieśmiałość to jakaś negatywna cecha i taka osoba wymaga pomocy? Powie to zapewne każda osoba której to dotyczy i przez co nie moze żyć tak jakby chciała. P.S. Login2 - jak tam z tym 1947 rokiem?
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
So lut 19, 2011 22:04 |
|
 |
Malka
|
Login 2, myślę, że odrobina nieśmiałości nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Uważam, jednak, że nie można wpadać z skrajności w skrajność. Myślę o takich osobach, które bardziej niż sobie ufają innym. Uważają się za gorsze od innych, brak im wiary we własne poczucie wartość. Właściwe poczucie wartość zyskujemy w życiu m. in. dzięki rodzicom, którzy uczą nas tego w dzieciństwie. Co jeśli jednak ktoś stracił coś co kiedyś już posiadał. Jak ma odzyskać, to co zagubił?
|
N lut 20, 2011 11:13 |
|
|
|
 |
żar
|
Nieśmiałość wiąże się z poczuciem własnej wartości. Ja uważam że lepiej czasami być "nieśmiałym" niż gadać wkoło głupoty co ślina na język przyniesie. Znam takich ludzi, a najgorsze w tym jest to że są na tyle beszczelni (sory za wyrażenie) że wyżej sr... niż dupę mają! Towarzystwa się nie wybiera.
_________________ Interesuje się NLP i Coachingiem
|
N lut 20, 2011 17:18 |
|
 |
żar
|
Tzn nie chodziło mi o to że się dosłownie nie wybiera towarzystwa, ale czasami nie ma się wpływu na ludzi którzy nas otaczają. Lepiej machnąć ręką niż się nakręcać. Akceptować jacy są i to chyba tyle.
_________________ Interesuje się NLP i Coachingiem
|
N lut 20, 2011 17:20 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Znam kilka osób cechujących się tzw. pewnością siebie, tupetem, a przy okazji także głupotą. I nie wiadomo współczuć im czy zazdrościć, bo radzą oni sobie w życiu doskonale, niesieni zarozumialstwem i bezkrytycznym podejściem do swojej osoby. Ja natomiast dostrzegam w nich tę nachalną pustkę, rodem z idiotycznych gazet dla tych co to muszą być trendy. Niestety postawa ta znajduje poklasak wśród polskiego społeczeństwa, i wychodzi jak nic prawda z powiedzenia: niewazne kim jesteś, ważne żebyś się z tym dobrze czuł.
A osobiście uważam, że najlepszy jest złoty środek. Czyli starać się nie chodzić ze spuszczoną głową, ale i nie zadzierać nosa ponad miarę.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
N lut 20, 2011 18:49 |
|
 |
zagubiona_21
|
Nikt z was chyba nie wiem czym jest pewność siebie. Osoba pewna siebie nie jest ani bezczelna, ani zarozumiała ( oczywiście może mieć takie wady, ale to nie jest złączone z pewością siebie). Pewność siebie to świadomość swojej wartości, pewna akceptacja siebie, rzeczywistości , ktoś taki nie boi się nowych wyzwań ( a jak się boi to potrafi wygrać ze strachem ), nie boi się poznawać nowych ludzi itd. Pewność siebie to pewnie pokonanie swoich granic, miłość i akceptacja siebie. Niekoniecznie łączy się to z przebojowością, głośnym stylem byciem, dominacją.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Pn lut 21, 2011 10:45 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
zagubiona_21 napisał(a): Pewność siebie to świadomość swojej wartości, pewna akceptacja siebie... A ja dostrzegam, że w wielu przypadkach za tą pewnością siebie nie stoi jakaś wyjątkowa wartość człowieka, a często zwykła głupota, tupet, chamstwo... Mam w swoim otoczeniu wiele osób, i z reguły te bardziej wartościowe(subiektywnie wg mojej oceny) są ciche, spokojne, nieśmiałe, co nie oznacza, że nie radzą sobie z życiem i nie mają w sobie za grosz odwagi, MAJĄ ! Natomiast te, o których powiedzieć można, że są pewne siebie, często są zwykłymi prostakami nieprzejawiającymi żadnej głębszej refleksji na swój temat. Takim żyje się łatwiej, bezmyślnie biorą z życia co chcą, zwykle kosztem innych. I są zadowoleni, a jak ! Bo po co się dołować ?! To oczywiście tylko moje obserwacje, i rzecz jasna spotkałem się także z odstępstwami od opisanych wyżej przykładów.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn lut 21, 2011 13:47 |
|
 |
zagubiona_21
|
gargamel napisał(a): Natomiast te, o których powiedzieć można, że są pewne siebie, często są zwykłymi prostakami nieprzejawiającymi żadnej głębszej refleksji na swój temat. Takim żyje się łatwiej, bezmyślnie biorą z życia co chcą, zwykle kosztem innych. I są zadowoleni, a jak ! Bo po co się dołować ?! Nie nazwałabym tego pewną siebie. Raczej jakąś przebojowością i egoizmem. Nie mylmy pojęć. Nie przeczę, że te osoby są pewne siebie, ale to nie pewność siebie jest źródłem negatywnych cech, które podałeś.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Pn lut 21, 2011 14:51 |
|
 |
Malka
|
Zgadzam się z Zagubioną_21.
Gargamelu, a co z tymi, którzy są nie śmiali i nie mają w sobie odwagi? Z tymi, którzy często mając rację boją się zabrać głos?Jak im pomóc?
P.S. Czy rzeczywiście myślisz, że w małych smerfach istnieje źródło ateizmu?
|
Pn lut 21, 2011 14:57 |
|
 |
Elbrus
|
gargamel napisał(a): Znam kilka osób cechujących się tzw. pewnością siebie, tupetem, a przy okazji także głupotą. I nie wiadomo współczuć im czy zazdrościć, bo radzą oni sobie w życiu doskonale, niesieni zarozumialstwem i bezkrytycznym podejściem do swojej osoby. gargamel napisał(a): Natomiast te, o których powiedzieć można, że są pewne siebie, często są zwykłymi prostakami nieprzejawiającymi żadnej głębszej refleksji na swój temat. http://clienting.blox.pl/2010/04/Niesmialy-urok-ekstrawertyka.html
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lut 21, 2011 15:03 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Ciekawą definicję pewności siebie przedstawił Phil Hine: "pewność siebie to umiejetność bycia zrelaksowanym w chwili obecnej" gargamel napisał(a): Natomiast te, o których powiedzieć można, że są pewne siebie, często są zwykłymi prostakami nieprzejawiającymi żadnej głębszej refleksji na swój temat. Dla mnie wiekszym prostakiem jest ktoś kto innych wyzywa od prostaków...
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Pn lut 21, 2011 15:35 |
|
 |
Login2
|
Czyli nie wolno powiedzieć chamowi, że jest chamem, a złodziejowi, że jest złodziejem. Wypada na to, że nie wolno powiedzieć nic złego o nikim. Dobrze mówię Angella_S ?
Czy prostak jest prostakiem ? Czy jak ktoś powie prostakowi, że jest prostakiem, to sam stanie się prostakiem ?
|
Pn lut 21, 2011 15:49 |
|
|
|