Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 30, 2025 14:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 pewność siebie 
Autor Wiadomość

Post pewność siebie
Czasami zdarza się w życiu, że ludzie tracą pewność siebie. Stają się nieśmiali, tracą poczucie własnej wartość, przestają wierzyć we własne siły. Jak im pomóc?

So lut 19, 2011 20:48

Post Re: pewność siebie
A kto powiedział, że nieśmiałość to jakaś negatywna cecha i taka osoba wymaga pomocy? Kto powiedział, że wysoka samoocena i wiara we własne siły, to koniecznie coś pozytywnego?

So lut 19, 2011 21:26

viewtopic.php?f=26&t=24505 - Problem z nieśmiałością
viewtopic.php?f=9&t=20534 - mój problem który trwa wiele lat...
viewtopic.php?f=50&t=24826 - nosze w sercu ból o którym nie wie nikt na swiecie...
viewtopic.php?f=50&t=7601 - Straciłem sens życia...
viewtopic.php?f=9&t=7838 - Zniszczona w dzieciństwie dusza i odwaga...
viewtopic.php?f=50&t=156 - Samotność
viewtopic.php?f=50&t=16237 - Problem egzystencjalny

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So lut 19, 2011 21:30
zbanowana na stałe

Login2 napisał(a):
A kto powiedział, że nieśmiałość to jakaś negatywna cecha i taka osoba wymaga pomocy?

Powie to zapewne każda osoba której to dotyczy i przez co nie moze żyć tak jakby chciała.

P.S. Login2 - jak tam z tym 1947 rokiem?

So lut 19, 2011 22:04

Login 2, myślę, że odrobina nieśmiałości nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Uważam, jednak, że nie można wpadać z skrajności w skrajność.
Myślę o takich osobach, które bardziej niż sobie ufają innym. Uważają się za gorsze od innych, brak im wiary we własne poczucie wartość.
Właściwe poczucie wartość zyskujemy w życiu m. in. dzięki rodzicom, którzy uczą nas tego w dzieciństwie. Co jeśli jednak ktoś stracił coś co kiedyś już posiadał. Jak ma odzyskać, to co zagubił?

N lut 20, 2011 11:13

Nieśmiałość wiąże się z poczuciem własnej wartości. Ja uważam że lepiej czasami być "nieśmiałym" niż gadać wkoło głupoty co ślina na język przyniesie. Znam takich ludzi, a najgorsze w tym jest to że są na tyle beszczelni (sory za wyrażenie) że wyżej sr... niż dupę mają! Towarzystwa się nie wybiera.

N lut 20, 2011 17:18
Zobacz profil WWW

Tzn nie chodziło mi o to że się dosłownie nie wybiera towarzystwa, ale czasami nie ma się wpływu na ludzi którzy nas otaczają. Lepiej machnąć ręką niż się nakręcać. Akceptować jacy są i to chyba tyle.

N lut 20, 2011 17:20
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Znam kilka osób cechujących się tzw. pewnością siebie, tupetem, a przy okazji także głupotą. I nie wiadomo współczuć im czy zazdrościć, bo radzą oni sobie w życiu doskonale, niesieni zarozumialstwem i bezkrytycznym podejściem do swojej osoby.
Ja natomiast dostrzegam w nich tę nachalną pustkę, rodem z idiotycznych gazet dla tych co to muszą być trendy. Niestety postawa ta znajduje poklasak wśród polskiego społeczeństwa, i wychodzi jak nic prawda z powiedzenia: niewazne kim jesteś, ważne żebyś się z tym dobrze czuł.

A osobiście uważam, że najlepszy jest złoty środek. Czyli starać się nie chodzić ze spuszczoną głową, ale i nie zadzierać nosa ponad miarę.

N lut 20, 2011 18:49

Nikt z was chyba nie wiem czym jest pewność siebie. Osoba pewna siebie nie jest ani bezczelna, ani zarozumiała ( oczywiście może mieć takie wady, ale to nie jest złączone z pewością siebie). Pewność siebie to świadomość swojej wartości, pewna akceptacja siebie, rzeczywistości , ktoś taki nie boi się nowych wyzwań ( a jak się boi to potrafi wygrać ze strachem ), nie boi się poznawać nowych ludzi itd. Pewność siebie to pewnie pokonanie swoich granic, miłość i akceptacja siebie. Niekoniecznie łączy się to z przebojowością, głośnym stylem byciem, dominacją.

Pn lut 21, 2011 10:45
zbanowany na stałe

zagubiona_21 napisał(a):
Pewność siebie to świadomość swojej wartości, pewna akceptacja siebie...

A ja dostrzegam, że w wielu przypadkach za tą pewnością siebie nie stoi jakaś wyjątkowa wartość człowieka, a często zwykła głupota, tupet, chamstwo...
Mam w swoim otoczeniu wiele osób, i z reguły te bardziej wartościowe(subiektywnie wg mojej oceny) są ciche, spokojne, nieśmiałe, co nie oznacza, że nie radzą sobie z życiem i nie mają w sobie za grosz odwagi, MAJĄ !
Natomiast te, o których powiedzieć można, że są pewne siebie, często są zwykłymi prostakami nieprzejawiającymi żadnej głębszej refleksji na swój temat. Takim żyje się łatwiej, bezmyślnie biorą z życia co chcą, zwykle kosztem innych. I są zadowoleni, a jak ! Bo po co się dołować ?!

To oczywiście tylko moje obserwacje, i rzecz jasna spotkałem się także z odstępstwami od opisanych wyżej przykładów.

Pn lut 21, 2011 13:47

gargamel napisał(a):
Natomiast te, o których powiedzieć można, że są pewne siebie, często są zwykłymi prostakami nieprzejawiającymi żadnej głębszej refleksji na swój temat. Takim żyje się łatwiej, bezmyślnie biorą z życia co chcą, zwykle kosztem innych. I są zadowoleni, a jak ! Bo po co się dołować ?!

Nie nazwałabym tego pewną siebie. Raczej jakąś przebojowością i egoizmem. Nie mylmy pojęć. Nie przeczę, że te osoby są pewne siebie, ale to nie pewność siebie jest źródłem negatywnych cech, które podałeś.

Pn lut 21, 2011 14:51

Zgadzam się z Zagubioną_21.

Gargamelu, a co z tymi, którzy są nie śmiali i nie mają w sobie odwagi? Z tymi, którzy często mając rację boją się zabrać głos?Jak im pomóc?

P.S. Czy rzeczywiście myślisz, że w małych smerfach istnieje źródło ateizmu?

Pn lut 21, 2011 14:57

gargamel napisał(a):
Znam kilka osób cechujących się tzw. pewnością siebie, tupetem, a przy okazji także głupotą.
I nie wiadomo współczuć im czy zazdrościć,
bo radzą oni sobie w życiu doskonale,
niesieni zarozumialstwem i bezkrytycznym podejściem do swojej osoby.
gargamel napisał(a):
Natomiast te, o których powiedzieć można, że są pewne siebie,
często są zwykłymi prostakami nieprzejawiającymi żadnej głębszej refleksji na swój temat.
http://clienting.blox.pl/2010/04/Niesmialy-urok-ekstrawertyka.html

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lut 21, 2011 15:03
zbanowana na stałe

Ciekawą definicję pewności siebie przedstawił Phil Hine:
"pewność siebie to umiejetność bycia zrelaksowanym w chwili obecnej"

gargamel napisał(a):
Natomiast te, o których powiedzieć można, że są pewne siebie, często są zwykłymi prostakami nieprzejawiającymi żadnej głębszej refleksji na swój temat.

Dla mnie wiekszym prostakiem jest ktoś kto innych wyzywa od prostaków...

Pn lut 21, 2011 15:35

Czyli nie wolno powiedzieć chamowi, że jest chamem, a złodziejowi, że jest złodziejem. Wypada na to, że nie wolno powiedzieć nic złego o nikim. Dobrze mówię Angella_S ?

Czy prostak jest prostakiem ?
Czy jak ktoś powie prostakowi, że jest prostakiem, to sam stanie się prostakiem ?

Pn lut 21, 2011 15:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona