Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Polacy a Żydzi 
Autor Wiadomość

Post Polacy a Żydzi
Judasz to słowo kojarzy się z żydem, a Polacy nie lubią żydów i nawet wypierają z umysłu fakt, iż Jezus i Maryja oraz Józef też są żydami, jest to związane z uwarunkowaniami historycznymi choćby na przykład pogrom kielecki , więc ewangelia Judasza nie ma szans na zbyt dużą karierę w Polsce. Cokolwiek, by w niej nie było. Jan, Mateusz, Marek i Łukasz to już imiona bardziej polsko brzmiące jak Jan Nowak Jeziorański, Mateusz Kusznierewicz czy Marek Belka lub Łukasz Fabiański. WIęc Judasz nie ma szans ze względu na to, iż w uszach polskich brzmi jak żyd. Na przykład na bloku na przeciwko mojego widnieje od jakichś dwudziestu lat napis jude raus.
Co do samobójstwa. To w zasadzie w Polsce nieco ponad 2000 ludzi rocznie decyduje się popełnić samobójstwo i nie są to tylko ludzie jacyś źli i wykolejeni. Dla większości z nich przyczyna jest ekonomiczna lub też tzw rozczarowanie miłosne. Ale czy należy ich piętnować. Każdemu przecież mogło nie wyjść w życiu.

So lut 26, 2011 13:21

Post Re: Ewangelia Judasza
Cytuj:
Polacy nie lubią żydów i nawet wypierają z umysłu fakt, iż Jezus i Maryja oraz Józef też są żydami, jest to związane z uwarunkowaniami historycznymi choćby na przykład pogrom kielecki

Uogólnienie i nieprawda.

Cytuj:
Na przykład na bloku na przeciwko mojego widnieje od jakichś dwudziestu lat napis jude raus.

To zamaluj.

So lut 26, 2011 21:53

Nic nie będę zamalowywał, bo na moim osiedlu zamontowali monitoring i nie chcę dostać grzywny za niszczenie mienia to po pierwsze. Po drugie nienawiść polaków i żydów jest tak ewidentna, że jeden z moich sąsiadów, zacny katolik z semper fidelis ciągle używa terminów typu:
-nie żydź - czyli nie żałuj
Ty żydzie! - chyba nie trzeba tłumaczyć.
Polskiej nienawiści do żydów nie da się wykorzenić. Moja siostra słucha radio maryja, bo lubi się modlić. A nie raz usłyszałem, jak zaproszeni goście wypowiadali terminy w stylu: judajczykowie - czyli zdrajcy i sprzedawczyki.

N lut 27, 2011 14:12

Cytuj:
Nic nie będę zamalowywał, bo na moim osiedlu zamontowali monitoring i nie chcę dostać grzywny za niszczenie mienia to po pierwsze.

To zgłoś to zarządcy budynku skoro ci przeszkadza.

Cytuj:
Po drugie nienawiść polaków i żydów jest tak ewidentna, że jeden z moich sąsiadów, zacny katolik z semper fidelis ciągle używa terminów typu:
-nie żydź - czyli nie żałuj

To, że pan Zdzisiu, Kaziu, Icek, czy Srul coś takiego opowiada, nie znaczy, że można uogólniać. To, że niektórzy Żydzi są zaczadzeni antypolonizmem nie znaczy, że wszyscy są tacy.

Cytuj:
Moja siostra słucha radio maryja, bo lubi się modlić. A nie raz usłyszałem, jak zaproszeni goście wypowiadali terminy w stylu: judajczykowie - czyli zdrajcy i sprzedawczyki.

Twoje interpretacje świadczą o twoim antysemityzmie. Pan Michalkiewicz, który użył słowa "juedjczykowie" nic takiego nie powiedział, co ty tu opowiadasz.

Cytuj:
Ty żydzie! - chyba nie trzeba tłumaczyć.

Od kiedy nazwanie Żyda Żydem jest czymś sprośnym? :D Tresura MWzDM dokonywana przez Gazetę Wyborczą jak widać jest skuteczna i wywołuje reakcję Pawłowa w postaci samokajania się na samo hasło "antysemityzm"

N lut 27, 2011 16:17

Aha czyli polacy kochają żydów i nie patrzą na nich krzywo. I nie znasz zwrotów w stylu "ty żydzie", "żydzić". Jakoś ci nie wierzę.

N lut 27, 2011 16:26

Nie żydów się tak nazywa, podpowiem....

Cytuj:
To, że niektórzy Żydzi są zaczadzeni antypolonizmem nie znaczy, że wszyscy są tacy.

Dla mnie każda dyskryminacja jest zła, nawet jeśli dotyczy np. 'tylko połowy wszystkich żydów w Polsce'...

Pn lut 28, 2011 8:04

Asj, jeżeli nazwę kogoś Polakiem, albo Chińczykiem to go obrażę? Jeżeli ktoś uznaje to za wyzwisko, moim zdaniem spełnia wymogi szowinizmu.

Pn lut 28, 2011 14:43

meritus napisał(a):
Asj, jeżeli nazwę kogoś Polakiem, albo Chińczykiem to go obrażę? Jeżeli ktoś uznaje to za wyzwisko, moim zdaniem spełnia wymogi szowinizmu.

No i po co udajesz głupka. W polskim społeczeństwie zakorzeniona jest niechęć do żydów i w związku z tym wyrażenia o których pisałem są uznawane jako obraźliwe.
Z polaków śmieją się na świecie, a zwłaszcza w ameryce, gdzie nazywają nas "polaczkami" i traktują jak idiotów, czego zasługą jest dupowłazowa taktyka naszych polityków, stan naszej armii oraz emigranci słuchający radio maryja. Nasi "sojusznicy" zza oceanu mają nas głęboko gdzieś i szczerze wątpię, czy gdyby nasze terytorium zostało zaatakowane, to czy oddziały NATO z baz w Niemczech ruszyłyby nam na pomoc.
Wina leży też stronie polityków i to tych z każdej strony sceny politycznej. Śmieszne wydaje mi się jak im naskakujemy i nie wiem po co. Im bardziej im naskakujemy tym za większych idiotów tam nas mają.
Nietolerancja, oraz lęk polaków przed "wielkim powrotem żydów" do majątków żydowskich zawłaszczonych przez polaków żydom po wojnie jeszcze nasila niechęć polaków do żydów. Sprawy Jedwabnego i pogromu kieleckiego pokazują, iż nastroje są takie od bardzo dawna i trzeba być nie lada ignorantem żeby zaprzeczać takim oczywistościom.
Dodatkowo jeszcze nasila sprawę działalność kościoła jako takiego, postacie Biblijne takie jak Kain - utożsamiany jako żyd oraz Judasz - też.
Więc udawanie, że sprawy nie ma jest nie lada obłudą, fałszem i demagogią.

Pn lut 28, 2011 21:16

tak, jeśli nazywasz go tak po tym, jeśli np. coś Ci ukradł albo czegoś poskąpił, a w dodatku naprawdę tej narodowości nie jest. Nie obrażasz jego, tylko daną narodowość.

Pn lut 28, 2011 21:17

Kubo nie będziemy w tym temacie wchodzić w kwestie relecji żydowsko-polskich, które są o wiele bardziej złożone niż ukazuje to Gazeta Wyborcza. Są różne poglądy - według jednych antysemityzm jest wtedy, gdy się nie lubi Żydów. Kiedy indziej uważa się, że antysemitą jest ten, kogo nie lubią Żydzi. W każdym bądź razie, antysemityzm dotyczy potomków Sema, a nie dotyczy Kaina i Abla. Stosując takie polityczne i gazowyborcze egzegezy można dojść do tezy, że Bóg Jahwe był najgorszym z antysemitów. Nie zmienia to jednak faktu, że Judasz był narodowości żydowskiej, podobnie jak Karol Marks, Lew Dawidowicz Bronstein zwany Trockim, Jakub Berman, Hilary Minc, Szlomo Morel, Fajga Mindla Danielak, czy Julia Brystygier. Prawda bywa czasem antysemicka.

Wt mar 01, 2011 14:46

Nie kłócąc się więcej, wszyscy wiemy co miało miejsce w Polsce podczas drugiej wojny światowej. Kiedy Niemcy utworzyli w Polsce sieć obozów koncentracyjnych i doszło do tragicznej śmierci wielu żydów i polaków i to starczy żeby stosunki polsko-żydowskie zostały w pewien sposób naznaczone na czas przyszły. Polskie postawy wobec żydów są różnorakie, czasem wrogie czasem nie. Ale na pewno nie zgodzę się ze zdaniem by polskie społeczeństwo było neutralnie nastawione do żydów. Naleciałości historyczne niestety istnieją. Równie dobrze można powiedzieć, iż drugim narodem nielubianym przez polaków jest naród radziecki, czy też rosyjski a na trzecim miejscu jest naród niemiecki, też niespecjalnie lubiany przez polaków. Nie można zaprzeczyć historii, bo ona wiele nam mówi o nas samych.

Wt mar 01, 2011 17:03

Meritus, nie odpowiedziałeś mi. Masz jakiś argument, czemu do Polaka, który nie chce Ci pożyczyć kasy, zwracasz się per żydzie, i jednocześnie nie jest to obraźliwe dla Żydów?

Wt mar 01, 2011 20:41

Bo nie słyszałem, by któryś się kiedyś o to obraził.

Śr mar 02, 2011 20:03

Post Re: Polacy a Żydzi
Ja tak skromnie, tylko na chwile - o co Ci Kubo99 chodzi? Po pierwszym poście wnioskuje że masz coś koło 14 lat. Po drugim zacząłem się nieco uśmiechać, a po trzecim było mi już wesoło. Dowiedziałem się też (po raz kolejny) jak to wszyscy się znają na tej historii że aż strach.

Cz mar 03, 2011 13:09

Post Re: Polacy a Żydzi
WIST napisał(a):
Ja tak skromnie, tylko na chwile - o co Ci Kubo99 chodzi? Po pierwszym poście wnioskuje że masz coś koło 14 lat. Po drugim zacząłem się nieco uśmiechać, a po trzecim było mi już wesoło. Dowiedziałem się też (po raz kolejny) jak to wszyscy się znają na tej historii że aż strach.

A niby czemu miałbym mieć 14 lat?

Cz mar 03, 2011 13:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona