Autor |
Wiadomość |
Wise
|
 Różaniec bursztynowy - męski czy żeński?
Chciałbym kupić sobie jakiś różaniec. Spodobał mi się ciemny bursztynowy lecz czy on nie jest przypadkiem dla kobiet?
|
So lip 30, 2011 9:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Różaniec bursztynowy - męski czy żeński?
Zdecydowanie dla kobiet - dla mężczyzn jest różaniec z granatów 
|
So lip 30, 2011 10:22 |
|
 |
Wise
|
Czy różaniec to bardziej modlitwa kobiet? Pytam, bo praktycznie wszystkie różańce są wyglądają jak dla kobiet - przez kolory, wygląd koralików - serduszka lub perły itd...
Nie jestem katolikiem więc pytam.
|
So lip 30, 2011 11:33 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Wise napisał(a): Czy różaniec to bardziej modlitwa kobiet? Historia różańca pokazuje, że niekoniecznie: "Od XV wieku wydarzenie to łączone jest z podaniem o przekazaniu Różańca świętemu Dominikowi przez Matkę Bożą. Do Polski modlitwę różańcową sprowadził i szeroko propagował ją wśród wiernych dominikanin Święty Jacek." http://pl.wikipedia.org/wiki/Różaniec
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lip 30, 2011 11:56 |
|
 |
dejricz
|
No ja miałem kiedyś różaniec z białych koralików, więc po ludzku dla kobiet, ale po bożemu patrząc to jest nieważne. Teraz mam taki z drewniany z Bethlejem, jest mniejszy i lżejszy przez co bardziej praktyczny.
|
So lip 30, 2011 13:37 |
|
|
|
 |
Knur
|
IMO wybierz taki który ci się spodobał i spędzaj z nim jak najwięcej czasu! Ja swoją drewnianą dziesiątkę nosze zawsze na szyi, drewno już sczerniało i nawet sznurek musiałem wymieniać  Swoją drogą nie lubię opisów jakie czasami są przy różańcach do kupienie typu że jakiś kamień z którego jest zrobiony daje siłę itp.Głupota, pogaństwo  .
_________________ Przez słowa Twe jestem chrześcijanin, Choć gladiator - przez całe me życie!- Cyprian Kamil Norwid "Spowiedź"
|
So lip 30, 2011 14:42 |
|
 |
xeloreu
|
Dostałem kiedyś od brata zakonnika piękny różaniec z onyksu (takie czarne kamienie). Zdecydowanie nie był kobiecy, więc taki ci polecam. Szkoda tylko, że w moim przypadku taki prezent to kompletny niewypał bo sobie siedzi nieużywany. Ale trzymam go i bardzo cenię ze względu na gest i jakość wykonania.
_________________ ...
|
Pn sie 22, 2011 23:01 |
|
 |
qwertyu
|
Wise napisał(a): Chciałbym kupić sobie jakiś różaniec. Wise napisał(a): Nie jestem katolikiem więc pytam. Mogę zadać pytanie z serii "czepialskich"? Po co niekatolikowi różaniec?  Moja mama modli się na różańcu o dużych, czarnych oczkach - może taki zwykły, czarny by Ci podpasował - wydaje mi się, że czarne są uniwersalne  Z drugiej strony - chociaż modlę się na różańcu, gdyby ktoś mnie zapytał jaki ma kształt i kolor, raczej nie umiałabym sprecyzować - nawet na niego nie patrzę przesuwając oczka. Z resztą czy to ważne, jak wygląda? No chyba, że chcesz go nosić na szyi jak C. Ronaldo, chociaż nie wiem, czy to nie profanacja 
|
Pn sty 09, 2012 15:28 |
|
 |
Elbrus
|
qwertyu napisał(a): No chyba, że chcesz go nosić na szyi jak C. Ronaldo, chociaż nie wiem, czy to nie profanacja  viewtopic.php?f=24&t=9667 - Różaniec ale na szyi
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn sty 09, 2012 15:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jeżeli na szyi jako dotatek - nie nie nie nie nie jeżeli ze względów religijnych - czemu nie, chociaż... dla mnie to dziwne.
|
Pn sty 09, 2012 16:07 |
|
 |
merkaba
|
ja mam zwykły drewniany dostałem go i zawsze go nosze w kieszeni i mam jeszcze jeden z Medalikiem św. Benedykta
|
Pn sty 09, 2012 18:11 |
|
|