MichałPawłowski napisał(a):
Dzień dobry.
Chciałem się spytać, jak znaleźć motywację do nauki? Jaką taktykę wybrać, aby przesiedzieć aktywnie nad matematyką przez kilka godzin dziennie (studia)?
Najlepszą motywacja jest zastanowienie się, jaki mam plan na dalsze życie? Kim chcę być ? co pragnę osiągnąć ? czy pragnę ukończyć studia, by mieć szansę na pracę i lepsze jej warunki, a przede wszystkim warunki placowe. W lepiej płatnej firmie wymagane jest wyższe wykształcenie. Teraz jesteś w szczególnym okresie wyboru perspektywy swojego życia. Po tylko średnim wykształceniu zbyt daleko nie zaawansujesz ok.1500, ostatecznie 2000. Po studiach masz szansę na zdobycie lepszej i bardziej płatnej pracy. Twój rozwój, to twoje decyzje. Ile sobie teraz na starcie życiowym zapracujesz, zdobędziesz, to później będziesz zbierał tego owoce. Mając wyższe wykształcenie będziesz czuł się bardziej dowartościowany. Idąc coś załatwić w urzędzie, czy przebywając w towarzystwie innych ludzi, będziesz po prostu czuł się pewniej. Będziesz również miał satysfakcję, że coś więcej osiągnąłeś i mimo, że teraz będzie cię kosztowało to więcej wysiłku, to naprawdę warto. Najważniejsze, że masz środki na to by móc studiować. Niestety nic nie osiągniemy bez własnego wkładu, bez wysiłku. Manna sama nie spadnie z nieba. Pokaż, że dasz radę i że, stać cię na dużo. Pokaż, że jesteś wartościową osobą dla wszystkich co cię znają, dla rodziny. Lenistwo może człowieka tylko ograniczać i zgubić. Naszą wartością jest to, co potrafimy zrobić, co potrafimy osiągnąć. My i tylko my jesteśmy odpowiedzialni za swoje życie, za swoje wybory. Za złe wybory trzeba nie raz płacić przez swoje swoje życie.
Głowa do góry, bądź silny, idź do przodu, pokaż, że stać cię na dużo i nigdy się nie poddawaj.
Niech Bóg cię wspiera w twoim dążeniu.