|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
bezsenność-wyrzuty sumienia
Autor |
Wiadomość |
maciejka1
|
 bezsenność-wyrzuty sumienia
nie ma ludzi idealnych i kazdy popełnia błedy,ja za kazdym razem kiedy cos sknoce ,przypłacam to bezsenna nocą,dziwne prawda?.leze mysle ,co zle zrobiłam,dlaczego żle zrobiłam i tak mija noc...to zaczyna m,nie troche wypalac,poprostu nie mam juz siły
|
N mar 25, 2012 9:21 |
|
|
|
 |
szuba
|
 Re: bezsenność-wyrzuty sumienia
z jednej strony trzeba sie cieszyć, że masz wrażliwe sumienie to mimo wszystko coraz rzadsza cecha - ludzie raczej sami zacierają pojęcie zła i grzechu - tłumacząc sobie to biologią, naturą, popędami itd... Z drugiej strony musisz rozeznać, czy problem nie tkwi czasem w skrupułach... czy nie masz zbyt skrupulatnego sumienia, które tworzy grzech i zło... dosłownie z wszystkiego. Trzeba nam pamiętać, że na ZŁU nie wolno nam się zatrzymywać dłużej, niż to konieczne. Zło dobrem zwyciężać. Nic nie da rozpamiętywanie, trzeba się podnieść, chwycić dłoń Jezusa i iść dalej... 
|
N mar 25, 2012 10:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maciejka1 napisał(a): nie ma ludzi idealnych i kazdy popełnia błedy,ja za kazdym razem kiedy cos sknoce ,przypłacam to bezsenna nocą,dziwne prawda?.leze mysle ,co zle zrobiłam,dlaczego żle zrobiłam i tak mija noc...to zaczyna m,nie troche wypalac,poprostu nie mam juz siły Skąd ja to znam  ...To taki koszmar przebudzonego sumienia (przynajmniej w moim przypadku, bo spało dość długo). I nie jest takie złe, pomaga w prześwietleniu ludzkiej duszy. Swoje trzeba odcierpieć, ale zbyt długo nie rozpamiętywać, tym bardziej po sakramencie pojednania  ..to czas by: szuba napisał(a): się podnieść, chwycić dłoń Jezusa i iść dalej... Pozdro.
|
N mar 25, 2012 16:46 |
|
|
|
 |
maciejka1
|
a nie myslicie ze tacy ludzie bez uczuć maja lepiej..?
|
N mar 25, 2012 17:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..nie ma takich, ja takich nie znam przynajmniej. Są tacy, którzy zagłuszają skutecznie głos sumienia, o to zresztą nietrudno...Może mają łatwiej, tylko czy w życiu chodzi o to, żeby było łatwiej?
|
N mar 25, 2012 17:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maciejka1 napisał(a): a nie myslicie ze tacy ludzie bez uczuć maja lepiej..? Mają na pewno lżej. Ale czy to dobrze? Nie wydaje mi się. PS Nie przeczytałem do końca posta powyżej, zanim wysłałem swój. Powtórzyłem tylko niepotrzebnie to, co powiedział/a MARIEL
|
N mar 25, 2012 21:04 |
|
 |
maciejka1
|
czasami łatwo zrobić coś czego później się żałuje...
|
Pn mar 26, 2012 14:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeważnie tak jest, słabość ludzkiej natury...Wyrzuty sumienia to nic przyjemnego. Z pewnością ulgę przynosi, poza oczywiście sakramentem pojednania, możliwość zadośćuczynienia. Gorzej gdy zdarzają się sytuacje, że nie można zadośćuczynić, chociaż bardzo by się chciało wynagrodzić komuś krzywdę. Pozostaje modlitwa 
|
Pn mar 26, 2012 15:02 |
|
 |
Rafka
|
Bo za dużo myślisz. Ja codziennie od bardzo długiego czasu budzę się w nocy. Już zaczęłam modlić się o to aby przespać spokojnie całą noc. Zauważyłam że właśnie w nocy włącza mi się myślenie wtedy naprawdę staram się w to nie wchodzić.
|
Cz maja 03, 2012 19:53 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|