Jak przezyc za granica,gdy sie teskni za ojczyzna???
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Jak przezyc za granica,gdy sie teskni za ojczyzna???
Witam. Mam dylemat i potrzebuje pomocy! Od trzech miesiecy jestem w Niemczech w pracy,ale jestem tu sam bez rodziny i teskni mi sie za nimi. Co robic w takich chwilach? Czy to tesknota za Polska czy poprostu brakuje mi kogos do wsparcia? Powiadaja tutaj,ze powinienem sobie znalesc dziewczyne,tylko czy to pomoze? Ja bardzo w to watpie bo nie wiem czy bym byl w stanie pokochac obcokrajowianke??? A wrocic do Polski narazie nie wroce bo ciezko sie ustatkowac samemu:( Prosze o pomoc dziekuje bardzo!
|
So lip 14, 2012 20:12 |
|
|
|
 |
saraaa
|
 Re: Jak przezyc za granica,gdy sie teskni za ojczyzna???
Dlaczego z góry zaladasz, że nie uda Ci się pokochać takiej osoby? próbowałeś..?;) hmm..jak poradzic sobie z tesknotą, jedyne co mi przychodzi do głowy, to zęsty kontak. Oczywiscie zdaję sobie sprawy, że częste przyjazdy, potem powroty do Niemiec, rozmowy telefoniczne sa kosztowne, a jak z kontaktem typu GG, facebook i tego typu komunikatory? Na pewno jest Ci cięzko, ale jedyne co mogę napisac, chociaz zabrzmi to bardzo banalnie - nie trac nadziei..
|
So lip 14, 2012 21:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SKYPE bylby bardzo pomocny.
|
So lip 14, 2012 21:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja mam podobny problem - siedzę w UK przez wakacje i nie tyle tęsknię za ojczyzną tylko... no właśnie. Coś się we mnie zmieniło. Przytłoczyło mnie to wszystko - ludzie z całego świata, wszechobecny szum i tłok oraz całodzienna praca (ciężka). A konkretnie moja wiara podupadła, zobojętniała mi. I to straszliwie. Nie za bardzo wiem co robić...
|
So lip 14, 2012 21:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wloczykij napisał(a): A konkretnie moja wiara podupadła, zobojętniała mi. I to straszliwie. Ale jak wiara może podupaśc w tak krótkim czasie? Co mogło to spowodować Twoim zdaniem? Bo chyba nie ludzie z całego świata, wszechobecny szum i tłok oraz całodzienna praca Bo sugerowałoby to, że ta wiara coś słaba była.
|
So lip 14, 2012 22:01 |
|
|
|
 |
saraaa
|
wloczykij, co masz na mysli? brak czasu na modlitwę, chęci, brak nadziei? Wiara podupadła - wierzysz przecież w Jezusa, chyba nie miales na mysli, że 'słabiej' w Niego wierzysz?:)
|
So lip 14, 2012 22:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
napisałem że mi to zobojętniało - wypalenie duchowe, jeśli tak mozna to nazwać. Poza tym - daruj sobie, raczej nie mam zamiaru się tłumaczyć przed Tobą  (to do achada)
|
So lip 14, 2012 22:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Łatwo utracić wiarę, gdy żyje się w stresie i ciężko pracuje fizycznie. Za granicą często w pracach fizycznych np. zbiorach truskawek jest wyznaczona ilość koszyczków na godzinę do uzbierania plus ich segregacja podczas zbierania. Tempo jest takie, że nowicjuszom dają kilka dni na przystosowanie, a jak się nie uda to do widzenia. Na początku człowiek po takiej pracy pada ze zmęczenia po pracy i nic nie ma dla niego sensu. Później może znowu ją mieć, ale kwestią kluczową jest kiedy wróci...
Problem z tęsknotą emigrantów jest taką plagą, że powstały już opracowania na temat tych zjawisk. Jest trudno, ale warto walczyć o siebie. Z czasem człowiek się przyzwyczai do nowej sytuacji- tylko potrzeba czasu.
Ostatnio edytowano So lip 14, 2012 22:10 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So lip 14, 2012 22:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
saraaa napisał(a): wloczykij, co masz na mysli? brak czasu na modlitwę, chęci, brak nadziei? Wiara podupadła - wierzysz przecież w Jezusa, chyba nie miales na mysli, że 'słabiej' w Niego wierzysz?:) Dokładnie - brak czasu na modlitwę (i chęci). Wychodzę o świcie, wracam wieczorem i padam na twarz ze zmęczenia. W dodatku otaczają mnie muzułmanie i hindusi (w najlepszym wypadku chodzące definicje określenia "mamoniarze" używanego przez Maluczkiego  )
|
So lip 14, 2012 22:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wloczykij napisał(a): Poza tym - daruj sobie, raczej nie mam zamiaru się tłumaczyć przed Tobą  (to do achada) Nie musisz, bo mnie to nie obchodzi. Stwierdzam tylko fakt, że twoja wiara była słaba, zatem bezwartościowa.  Zwłaszcza z gdy podupada z tak błachego powodu jak otoczenie osób wyznających inne religie i to w tak krótkim czasie. Ile to minęło od poczatku wakacji - 2 tygodnie ? 
Ostatnio edytowano So lip 14, 2012 22:13 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
|
 |
saraaa
|
mialam ostatnio to samo co Ty, - okladnie zobojetnialo, ale zauwazam u sibie tką rzecz - za kazdym razem, gdy przychodzi do zobojetnienie, zaraz potem przychodzi Jezus i dziwna 'moc' ciągnie mnie do niego, przez co walka sama ze sobą, aby zostac przy Bogu czynnie jest łatwiejsza:)
|
|
 |
saraaa
|
achad, 'Stwierdzam tylko fakt, że twoja wiara była słaba, zatem bezwartościowa' Nie masz prawa oceniac wiary kogokolwiek..rzeczą ludzką jest upadac, tudziez podupadac:) dobre jest ten upadek zauwazac, a jeszcze lepsze podnosic się;)
|
So lip 14, 2012 22:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
achad napisał(a): wloczykij napisał(a): Poza tym - daruj sobie, raczej nie mam zamiaru się tłumaczyć przed Tobą  (to do achada) Nie musisz, bo mnie to nie obchodzi. Stwierdzam tylko fakt, że twoja wiara była słaba, zatem bezwartościowa.  Gdyby Cię to nie obchodziło to byś nie zadał tego pytania. Każdy ma swoje chwile słabości, czasem zdarzają się trudne warunki- spróbuj w temperaturze 30 stopni przez 8-10h intensywnie pracować przy zbiorze jakichś owoców/warzyw. Ciekawe, czy nadal tak łatwo będziesz oceniał wiarę 
|
So lip 14, 2012 22:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Stwierdzam tylko fakt, że twoja wiara była słaba, zatem bezwartościowa.  Więc pójdę do piekła. Kto wie, może nawet dostaniemy tą samą celę (jeśli tak to zajmuję górną pryczę). Cytuj: mialam ostatnio to samo co Ty, - okladnie zobojetnialo, ale zauwazam u sibie tką rzecz - za kazdym razem, gdy przychodzi do zobojetnienie, zaraz potem przychodzi Jezus i dziwna 'moc' ciągnie mnie do niego, przez co walka sama ze sobą, aby zostac przy Bogu czynnie jest łatwiejsza:) Wiem o czym mówisz - bo mnie też wiele razy ciągnęło jak gdzieś zabaczałem. Ale teraz tego nie ma. Staram się sam z siebie żyć jak dotąd, ale w środku jest przeraźliwa pustka. W każdym razie aktywność na forum będę musiał mooocno ograniczyć Jozek - sory że Ci kradnę temat ale akurat się wstrzeliłeś z tematyką w moje zainteresowania 
|
So lip 14, 2012 22:18 |
|
 |
saraaa
|
a ile już tak masz, jeśli wolno zapytać:)?
|
So lip 14, 2012 22:20 |
|
|
|