Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Różanie nowego typu
Różańce bywają różne. Najpopularniejsze to na 5 tajemnic, a są tylko takie z dziesiątką koralików czy taka obrączka na palec. Jak ja próbowałem używać różańca, to było trudniej niż na palcach. Poza tym, największy problem był która jest właśnie tajemnica. Gdy skupieni jesteśmy na tajemnicy cały czas może nie być problemu, ale czasami nasz myśl może podryfować ku następnej tajemnicy i zastanawiamy się, czy odmawiamy tą, poprzednią czy następną tajemnicę. Rozwiązaniem mógłby być różaniec nowego typu: zamiast koralików oznaczających poszczególne modlitwy, blaszki oznaczające całe tajemnice. Na nich były by wyrysowane symbole oznaczające tajemnice. Tych blaszek byłoby 20 pogrupowane po 5.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lip 31, 2012 9:02 |
|
|
|
 |
Andy72
|
 Re: Różanie nowego typu
Choć może to głupi pomysł
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lip 31, 2012 9:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 a czy można odmawiać różaniec w tej najprostszej wersji, tzn. bez rozważania tajemnic?
|
Wt lip 31, 2012 12:31 |
|
|
|
 |
szuba
|
mkb - to wtedy jest klepanie w kółko Zdrowaś Maryjo... Różaniec staje się wtedy modlitwą która nas ubogaca - gdy łączymy go z rozważaniem tajemnic życia naszego Pana
|
Wt lip 31, 2012 14:21 |
|
 |
mareta
|
Każdy odmawia jak potrafi i jak go stać. Obserwuję osoby starsze ,inne niepełnosprawne umysłowo, które szepczą prawie głośno, ale z całym zangażowaniem. Nie wiem czy pamiętają o Tajemnicyktórą aktualnie rozważają. Wele osób odmawia tylko trzy części , bo opanować Tajemnice Światła to już ponad ich siły. Ale Pan Bóg każdą modlitwę przyjmie.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt lip 31, 2012 14:27 |
|
|
|
 |
szuba
|
mereta, jaki ma sens porównywanie osób niepełnosprawnych umysłowo do pełnosprawnych? Oczywiście, że modlitwa takiej osoby - nawet najprostsza jest czymś wielkim dla Pana Jezusa. I nieistotne, czy pamiętają tajemnicę. Ale jaki sens ma porównywanie osób zdrowych do chorych?
Skoro jesteś pełnosprawna umysłowo to chyba stać cię na coś więcej niż stanie w miejscu? Przecież chodzi o ciągły rozwój. Dla osoby niepełnosprawnej taka modlitwa to DUŻO, ale dla osoby zdrowej - to pójście na łatwiznę.
W duchowym rozwoju nie postępować naprzód, to znaczy cofać się
|
Wt lip 31, 2012 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ale czy wiecie, ze te tajemnice rozważało się od samego początku historii tej modlitwy?
|
Wt lip 31, 2012 14:42 |
|
 |
szuba
|
zapoczątkował go św. Dominik, który w trakcie odmawiania rozważał z wiernymi swoje kazania i nauki - także TAK, różaniec powinien być połączony z rozważaniem, bo inaczej... jaki owoc może przynieść samo mówienie w kółko tego samego?
gdzieś spotkałam się ze zdaniem, że rozważać tajemnice różańca- to nie tylko te kilka zdań przed tajemnicą, ale w trakcie mówienia Zdrowaś Maryjo...
|
Wt lip 31, 2012 17:33 |
|
 |
mareta
|
Jak najbardziej tak, w trakcie odmawiania całego dziesiątka do następnej Tajemnicy.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt lip 31, 2012 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szuba napisała, ze sw. Dominik rozważał w trakcie zmawiania swoje nauki, a nie koniecznie Tajemnice tak jak ludzie to robią dzisiaj. zmierzam do tego, ze takie 'żelazne' przypisanie rozważania tajemnic do tej modlitwy, może ja uśmiercać dla wielu. ja bardzo często rozważam tajemnice narodzenia, śmierci..całego życia Jezusa, ale akurat nie w trakcie tej modlitwy. Gdy zmawiam różaniec to myślę nad słowami, które wypowiadam i staram się je łączyć z moimi intencjami.
|
Śr sie 01, 2012 2:31 |
|
 |
szuba
|
ale jaki to ma głębszy sens? poza wiarą, że jak powtórzysz modlitwę 50 razy, to twoja intencja się spełni. Rózaniec jest modlitwą kontemplacji - rozważasz życie Jezusa w połączeniu z ustną modlitwą.
św. Dominik rozważał nauki - ale przecież nauki o Jezusie! Tylko nie pogrupował ich w trzy (cztery) tajemnice. Ale co się dziwić, jest 800 lat później, więc dla wygody zostały tajemnice pogrupowane.
|
Śr sie 01, 2012 5:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): ja bardzo często rozważam tajemnice narodzenia, śmierci..całego życia Jezusa, ale akurat nie w trakcie tej modlitwy. Gdy zmawiam różaniec to myślę nad słowami, które wypowiadam i staram się je łączyć z moimi intencjami. Zbyt wiele funkcji naraz dla biednego mózgu Ja mam podobnie, nie staram się też nadmiernie walczyć z rozproszeniami, o ile tak sobie przypływają i odpływają, bo właśnie podczas modlitwy przychodzą pomysły na rozwiązanie problemów...no chyba że totalnie nie jestem skupiona to przywołuję się do porządku. Pewnym rozwiązaniem jest pomyśleć chwilę przed "dziesiątką" na temat danej tajemnicy 
|
Śr sie 01, 2012 6:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szuba napisał(a): ale jaki to ma głębszy sens? każdy modli się tak jak chce. jak ja mogę sugerować komuś jak się ma modlić? modlitwa to jest komunikacja danej osoby z Bogiem. co mnie do tego? ..Jezus Chrystus dal wskazówkę, modlitwę Ojcze Nasz, ale to tyle. co do reszty to nawet Kościół, nie narzuca zbytnio, kto w jaki sposób ma się modlić.
|
Śr sie 01, 2012 9:16 |
|
 |
pająk
|
Zastanawiam się czy w Piśmie Świętych piszę że ludzie mają się modlić na kawałku sznura z drewnianymi kuleczkami pospolicie zwanego różańcem. 
|
Śr sie 01, 2012 9:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie pisze. Co w związku z tym? 
|
Śr sie 01, 2012 9:41 |
|
|