Kiedy przestaliście wierzyć w Świętego Mikołaja?
Autor |
Wiadomość |
Vacarius
|
 Kiedy przestaliście wierzyć w Świętego Mikołaja?
Czy utrata wiary w Mikołaja była dla was ciężkim przeżyciem?
|
N gru 30, 2012 13:14 |
|
|
|
 |
szuba
|
 Re: Kiedy przestaliście wierzyć w Świętego Mikołaja?
Ja nadal wierzę Tylko niepotrzebnie ze świętego Mikołaja zrobiliśmy patrona sprawiedliwości (będziesz grzeczny, to dostaniesz prezent) bo przecież historia Mikołaja zaczęła się od tego, że dał sztabki złota Dziewczynkom, i to wcale nie tym grzecznym... wręcz przeciwnie - kilku paniom lekkich obyczajów, które chyba nie były na tyle dobre w swym fachu, by zarobić na własne utrzymanie. Św. Mikołaj to bardziej patron miłosierdzia niż sprawiedliwości. W takiego świętego Mikołaja - biskupa, wierzę do dzisiaj 
|
N gru 30, 2012 13:18 |
|
 |
Vacarius
|
Mi bardziej chodziło o tego Mikołaja w którego wierzyliśmy jako dzieci. Tego który miał nam dać nasze wymarzone prezenty. Mikołaja który żyje nadal pomimo tego ze jest bardzo stary, który czyta w myślach dzieci i niezauważony podrzuca prezenty na całym świecie podczas jednej nocy. 
|
N gru 30, 2012 13:48 |
|
|
|
 |
szuba
|
wiem, wiem szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy przestałam wierzyć - więc najwyraźniej nie bylo to dla mnie szokiem ;D
|
N gru 30, 2012 13:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W moim regionie św Mikołaj "przychodził" z prezentami 6 grudnia. W Wigilie natomiast "przychodziło" Dzieciątko lub Aniołek. Podobnie tak jak szuba w tego św biskupa Mikołaja wierzę nadal. Natomiast w tego wyrosniętego krasnala stworzonego przez koncern Coca-Coli....to juz daaawno przestałem wierzyć, a moze i nigdy nie wierzyłem 
|
N gru 30, 2012 13:59 |
|
|
|
 |
mareta
|
Kiedy zauważyłam,że nosi buty cioci.Wcześniej myślałam,że jest to jednak postać rzeczywista chociaż niekoniecznie z nieba.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt sty 01, 2013 16:13 |
|
 |
marcin875
|
Nie przestałem. Obchodzę jego wspomnienie co roku 6 grudnia  A w przerośniętego krasnala przestałem wierzyć, gdy miałem jakieś 6 lat. Mama tak szeleściła prezentem że się obudziłem przyłapując ją na gorącym uczynku.
|
N sty 06, 2013 19:32 |
|
 |
fidem
|
W Mikołaja od prezentów nigdy nie wierzyłem. A w tego biskupa nadal wierzę, a nawet wiem, bo istniał naprawdę. U mnie zawsze było tak, że rodzice kazali nam po kolacji wigilijnej patrzeć przez okno w jadalni (mieszkam w domu jednorodzinnym) i wypatrywać gwiazdki. Wiadomo kto przynosił w tym czasie prezenty do salonu  oczywiście tata, czasami też mama. Zawsze trochę się z siostrą śmialiśmy z rodziców, że się w to bawią, bo i tak o wszystkim wiedzieliśmy. No ale nie chcieliśmy psuć zabawy  Gdy skończyłem 16 lat, to ja zacząłem przynosić prezenty, dla młodszego pokolenia. Teraz nikt już się u nas w to nie bawi. Od razu po kolacji kładę pod choinkę i każdy wie, że to ja. A dzieciom mówię, że mam układ z Mikołajem, że zostawia u mnie wcześniej prezenty  Chyba wierzą.
_________________ Wiara jest gwarancją tego, czego się spodziewamy, i dowodem rzeczywistości niewidzialnej.
|
Pn kwi 22, 2013 21:51 |
|
 |
Szantini
|
Nie pamiętam chyba bardzo szybko dowiedziałam się prawdy. Pamiętam jak jeszcze pisałam list do Mikołaja a później znalazłam go u mamy w szufladzie byłam smutna że mama go nie wysłała.
|
Wt kwi 23, 2013 8:32 |
|
 |
mareta
|
Ja do dziś wierzę tak jak w innych świętych...
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr kwi 24, 2013 18:27 |
|
 |
merkaba
|
ja wierze dalej chociaz mam 37 lat
|
So kwi 27, 2013 16:13 |
|
 |
SebastianTałach
|
|
Cz cze 20, 2013 20:05 |
|
 |
sted88
Dołączył(a): Pt lip 27, 2012 23:39 Posty: 14 Lokalizacja: Wrocław, Dolnośląskie
|
moment moment jak to nie wierzyć?! przecież on istnieje:D
So cze 22, 2013 1:06 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Nie pamiętam kiedy. Jakoś we wczesnej podstawówce. Ale pamiętam, że jak miałem wątpliwości, to pewnego razu wszyscy razem siedzieliśmy w pokoju, a tu nagle dzwonek do drzwi - za drzwiami nikogo, tylko worek z prezentami. Miałem jasny dowód, że to nikt z rodziny (pewnie rodzice, widząc że mam wątpliwości poprosili sąsiadów, by podtrzymać moją wiarę). To faktycznie spowolniło mój proces porzucania wiary w Mikołaja, ale ostatecznie mit padł. Co więcej, był on przyczynkiem do późniejszego odrzucenia wiary w inne fantastyczne postaci i pod koniec podstawówki byłem już kompletnie niewierzący.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So cze 22, 2013 8:50 |
|
 |
panMK
|
Panie jajko czyli nie ma Mikołaja to i nie ma Boga strasznie pan wszystko upraszcza.Prosto łatwo i bez wysiłku.Co od WIARY W BOGA jeszcze pana ODCIĄGNĘŁO . O tym pan jeszcze nie pisał.
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
So cze 22, 2013 11:00 |
|
|
|