|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Katechezy neokatechumenatu i trudne pytania...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Katechezy neokatechumenatu i trudne pytania...
W mojej parafii były niedawno katechezy prowadzone przez neokatechumenat. Na jednym ze spotkań padły dwa ciekawe pytania, na które wielu ludzi nie potrafi odpowiedzieć! Może spróbujmy porozmawiać o tym na forum. Myślę że ten wątek będzie najlepszy.
Pytanie 1: Kim jest dla Ciebie Bóg?
Pytanie 2: Po co żyjesz, jaki jest sens i cel Twojego życia?
|
N mar 27, 2005 7:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szkoda, że ten temat nie spotkal się z zainteresowaniem 
|
So kwi 02, 2005 6:35 |
|
 |
nospheratu
|
Źle trafiłaś, tutaj piszą tylko sami ateiści 
_________________ Mors dicit
|
So kwi 02, 2005 9:56 |
|
|
|
 |
Anula
|
witaj
Kim dla mnie jest Bóg? Może tak:
- Miłością,
- Życiem,
- Rodziną,
- Przyjacielem,
- Wychowawcą,
- Radością,
- Dzieckiem, Młodzieńcem i Staruszkiem,
- "Tlenem"  ,
i pewnie więcej określeń znalazłabym, ale chyba nie chodzi o wyliczanki, prawda. To są jednak pierwsze określenia, jakie na myśl mi przychodzą. Celem i sensem zaś jest szukanie i odkrywanie Boga, oraz staranie aby być z Nim już teraz, tutaj.
pozdrawiam
|
Pt kwi 15, 2005 12:27 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: Pytanie 1: Kim jest dla Ciebie Bóg? Przyjacielem i osobą, której nade wszystko, bez względu co zrobię zależy na mnie. I może pomóc mi zawsze. Cytuj: Pytanie 2: Po co żyjesz, jaki jest sens i cel Twojego życia?
Żeby być jak najlepszym i zasłużyć na to, co Bóg obiecuje po tym życiu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt kwi 15, 2005 14:00 |
|
|
|
 |
nospheratu
|
 Re: Katechezy neokatechumenatu i trudne pytania...
koralinek napisał(a): Pytanie 1: Kim jest dla Ciebie Bóg? Głównym Mistrzem Gry tego idiotycznego świata. koralinek napisał(a): Pytanie 2: Po co żyjesz, jaki jest sens i cel Twojego życia?
Żyje by koksić ikspeki i gnoić n00buf.
_________________ Mors dicit
|
Pt kwi 15, 2005 14:47 |
|
 |
Olesia
|
Pytanie 1: Kim jest dla Ciebie Bóg?
Kimś kto nadał sens mojemu życiu i nadal go nadaje, kimś bez kogo nie chciałabym żyć
Pytanie 2: Po co żyjesz, jaki jest sens i cel Twojego życia?
Sensem i celem mojego życia jest Bóg
_________________ Z nich zaś największa jest MIŁOŚĆ(1Kor13,13b)
|
Pt kwi 15, 2005 20:38 |
|
 |
sad234
|
 Re: Katechezy neokatechumenatu i trudne pytania...
koralinek napisał(a): . Pytanie 1: Kim jest dla Ciebie Bóg? Pytanie 2: Po co żyjesz, jaki jest sens i cel Twojego życia?
.. 1 .. niesubstancjalny koordynator mojej karmy połączony w jakiś tajemniczy sposób z niesubstancjalną cząstka mojej świadomości (nieświadomości również, nawet bardziej) .. .. 2 .. biologia i fizjologia miotają mną w różnych kierunkach .. warunki życia i ludzie, którym nadaję ważność ustalają mi formy mojego działania .. tworzę iluzje, by łatwiej było mi przejść do stanu innej formy i innego miejsca (powrót, raj, czyściec, piekło, szeol czy dżannah, an - nar czy haszszamajirn, sekhet jaru, pola elizejskie, tartar, wallhala, nirwana etc. .. gdzie trafię -wolą Boską - trudno wyczuć .. dzięki Bogu - lubię niespodzianki ..) .. 
_________________ .. and still we laught / and still we run, and still we throw ourselves upon love's boats ..
|
So kwi 16, 2005 7:33 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|