Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 20, 2025 21:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Wolontariat - pomoc dzieciom 
Autor Wiadomość

Post Wolontariat - pomoc dzieciom
Witam
Chciałbym sie zapisać jako wolonatariusz do hospicjum w rzeszowie, adres strony pomoc dzieciom.
Dodam ze fundacja zajmuje się pomocą dzieciom.
Zastanawiam się jak wygląda praca takiego wolontariusza, i ile czasu zajmuje.

Pozdrawiam

So gru 28, 2013 13:00
Post Re: Wolontariat - pomoc dzieciom
Serio pytasz, czy chcesz wkleić linka? :)

Nie wiem jak w Rzeszowie, wiem jak gdzie indziej.
W zależności od własnych predyspozycji możesz podejmować się różnych czynności, od dyżurów i opieki nad chorymi (plus np. czytanie, rozmowa, nauka angielskiego), po prace w domach (porządkowe, zakupy, urzedowe), przez zajmowanie się osobami w domach, by opiekunowie mogli pozałatwiać jakieś sprawy.
Uczy dyscypliny, pokory i pomaga nie oceniać ludzi i ich decyzji, a także nie podchodzić z pozycji wszechwiedzącego autorytetu do bardzo trudnych spraw, jak np. aborcja, eutanazja itd.
Zdobyłam szkołę życia przez taki wolontariat, a i może trochę rozświetliłam czyjeś życie. Polecam.

Ile czasu?
Każde instytucja ma inne zasady, nieraz są pewne ramki, które jako wolontariusz powinieneś wyrobić (deklarujesz się), czasem nie. ALE warto też pamiętać, że to trudne zadania i warto zostawiać też czas dla siebie, bo nasza psychika też potrzebuje resetu po takich przeżyciach.

So gru 28, 2013 15:22

Post Re: Wolontariat - pomoc dzieciom
kottt napisał(a):
Witam
Chciałbym sie zapisać jako wolonatariusz do hospicjum w rzeszowie, adres strony pomoc dzieciom.
Dodam ze fundacja zajmuje się pomocą dzieciom.
Zastanawiam się jak wygląda praca takiego wolontariusza, i ile czasu zajmuje.

Pozdrawiam

Najlepiej pójść i sprawdzić u zródła, czyli u szefostwa hospicjum. Wolontariusz z tego co wiem odbywa rozmowę ,podpisuje umowę i i na pewno odbywa szkolenie. Ma też opiekuna, do którego może się zwrócić. Może się okazać,że w ogóle w kontaktach z umierającymi dziećmi sobie nie poradzi. Nie robi co mu sie podoba i kiedy. Tak przynajmniej jest w Lublinie. Sam określa kiedy jest dyspozycyjny, hospicjum określa kiedy jest potrzebny.

So gru 28, 2013 15:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]