|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
febronia
|
 savoir vivre
Witajcie! Potrzebuję rady w temacie dobrego wychowania. Na obiedzie komunijnym mojego dziecka będzie mój Ksiądz proboszcz i goście, których on nie zna: straszy pan, mój teść oraz w średnim wieku bratowa. Jak mam ich sobie przedstawić? W końcu to nie jest ich proboszcz, więc czy pozycja ma znaczenie, czy jednak wiek? Pomóżcie proszę.
|
Cz kwi 16, 2015 7:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: savoir vivre
Kto jest ci blizszy? Ksiadz proboszcz, czy tesc?
Ja uwazam, ze tesciowi i bratowej (kobiecie) przedstawia sie ksiedza - osobe jednak niespokrewniona. Szczegolnie, jezeli jest od nich mlodszy. Ale jezeli ksiadz jest starszy od tescia, albo jest twoim szefem, albo sie go boisz, albo darzysz wiekszym szacunkiem niz tescia, to mozesz odwrocic przedstawianie. A w ogole to nie moze tego twoj maz przejac?
|
Cz kwi 16, 2015 8:24 |
|
 |
febronia
|
Być może przedstawiać będzie mój mąż, a to ma jakieś znaczenie? Gdyby Proboszcz był starszy od teścia, w ogóle nie zadawałabym pytania. Nie boję się Proboszcza ale tak, bardzo go cenię. Choć oczywiście bliższy jest mi teść, bo jest moją rodziną. Mnie się też wydaje, że jednak funkcja proboszcza ma w tym wypadku drugorzędne znaczenie i jednak starszemu należy przedstawiać młodszego a kobiecie mężczyźnie.
|
Cz kwi 16, 2015 8:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ma to takie znaczenie, ze ty nie masz wtedy problemu  No a w necie sa rozne strony o zasadach przedstawiania, choc zdarzaja sie tam i wpadki: Cytuj: Otóż przedstawianie odbywa się według ogólnie przyjętych zasad - osobę mniej ważną przedstawiamy osobie ważniejszej, szacowniejszej, czyli mężczyznę - kobiecie, osobę młodszą - starszej, uczennicę - nauczycielce, kogoś nowo przybyłego - już obecnemu.
Co zrobić w wypadku, gdy mamy dwóch mężczyzn lub dwie kobiety? Przedstawiamy wtedy osobę nam bliższą osobie mniej znanej, czyli męża - koledze z pracy, siostrę - znajomej z wakacji. Wyjątek od tej reguły stanowi mama, to jej przedstawiamy znajomych zarówno młodszych jak i starszych. (...)
"Pan Michał Nurkiewicz, inżynier komunikacji, pani Olga Rolada, moja siostra" http://dobre-wychowanie.blogspot.com/20 ... vivre.htmlCytuj: Podobnie jest w sytuacji, gdy organizujemy spotkanie czy przyjęcie- to gospodarz wita swoich gości. Zasadniczo osobie, która jest starsza, powinno się przedstawić młodszą osobę. Kobietom natomiast powinno przedstawiać się mężczyzn. Należy przy tym pamiętać, by przedstawiać kogoś jego pełnym imieniem i nazwiskiem a nawet, w miarę możliwości, powiedzieć kilka słów o przestawianej osobie. http://www.dobre-maniery.com/savoir-vivre-powitanie.htmNie watpie, ze proboszcz jest mezczyzna 
|
Cz kwi 16, 2015 8:57 |
|
 |
febronia
|
Sadząc po tym, że czasem nie rozumie spraw oczywistych- na pewno jest mężczyzną...  Dziękuję i pozdrawiam.
|
Cz kwi 16, 2015 9:24 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|