Czy Bóg może stworzyć problem, którego nie może rozwiązać?
Autor |
Wiadomość |
NieUmiemKlamac1
|
 Czy Bóg może stworzyć problem, którego nie może rozwiązać?
Kiedyś spotkałem się na Wikipedii z takim zagadnieniem jak logika transcendentalna. I zaciekawił mnie paradoks. Czy Bóg może stworzyć problem, którego nie jest w stanie rozwiązać? Bóg jako byt wszechmogący może wszystko, więc czy może stworzyć taki problem. np. stworzyć tak ciężki głaz, że nie będzie wstanie go unieść? Przecież może wszystko.
Tym problemem mógłby być człowiek. Czy Bóg mógłby stworzyć człowieka, któremu nie jest w stanie pomóc?
W mojej ocenie Bóg nie może stworzyć problemu, którego nie jest w stanie rozwiązać. Gdyby stworzył nie byłby Wszechmogący czyli nie mógłby stworzyć takiego problemu.
Mylę się?
_________________ http://mateuszhandzlik.blog.pl/
|
Pn lip 06, 2015 12:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy Bóg może stworzyć problem, którego nie może rozwiąza
Jak dla mnie rozwiązaniem tego paradoksu jest przyjęcie, że Bóg posiada wolę i jest w tej woli konsekwentny. Natomiast jego wszechmoc oznacza, że może zrobić wszystko co chce. Wszechmoc nie oznacza, że każde zdanie w formie "Bóg może X" (nawet bezsensowne) jest automatycznie prawdziwe. Jeśli Bóg chce podnieść kamień, to go podnosi. Jeśli nie chce - nie podnosi. Fakt, że Bóg chciałby stworzyć kamień, którego nie może podnieść, a następnie go podnieść świadczyłby o sprzeczności w Jego woli.
Ale to tylko taka moja prywatna koncepcja. Mogę się mylić.
|
Pn lip 06, 2015 13:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pn lip 06, 2015 13:36 |
|
|
|
 |
NieUmiemKlamac1
|
zefciu napisał(a): Jak dla mnie rozwiązaniem tego paradoksu jest przyjęcie, że Bóg posiada wolę i jest w tej woli konsekwentny. Fakt, że Bóg chciałby stworzyć kamień, którego nie może podnieść, a następnie go podnieść świadczyłby o sprzeczności w Jego woli. Czyli od razu wyszedłeś z założenia, że Bóg nie może stworzyć problemu, którego nie jest wstanie rozwiązać. Co najwyżej może nie chcieć. Ale to co nazywasz "konsekwencją" jest takim narzucony ograniczeniem, które nie pozwala na zmianę woli, co może świadczyć o braku wszechmocy. Kael napisał(a): A czy nowi uzytkownicy potrafia zachowac sie z szacunkiem, czytac regulamin i go przestrzegac? Zaśmiałem. Zwracasz się do mnie jako do nowego użytkownika, a wymagasz, żebym znał temat z 2010r. który tematycznie może jest podobny, ale temat inny. Następnym razem przed napisaniem posta przeczytam najpierw całe forum. 
|
Pn lip 06, 2015 14:22 |
|
 |
JedenPost
|
NieUmiemKlamac1 napisał(a): Ale to co nazywasz "konsekwencją" jest takim narzucony ograniczeniem, które nie pozwala na zmianę woli, co może świadczyć o braku wszechmocy.
Nie, świadczy o wszechwiedzy. Bóg nie stwarza niemożliwych do podniesienia kamieni, które chciałby następnie podnosić, bo byłoby to po prostu durne. Masz Boga za durnia?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 06, 2015 14:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
NieUmiemKlamac1 napisał(a): Czyli od razu wyszedłeś z założenia, że Bóg nie może stworzyć problemu, którego nie jest wstanie rozwiązać. Nie. Nie wyszedłem z tego założenia. Co więcej - nie doszedłem nawet do takiego wniosku. Cytuj: Ale to co nazywasz "konsekwencją" jest takim narzucony ograniczeniem, które nie pozwala na zmianę woli, co może świadczyć o braku wszechmocy. Bóg w ogóle nie podlega żadnej zmianie. Jest to część Jego natury w jakiś sposób powiązana z doskonałością. Czemu uważasz to za ograniczenie? Bóg to nie phoebe z rzeczywiście nadludzką mocą automodyfikacji. Bóg nie ma potrzeby niczego w sobie modyfikować. Kael napisał(a): Zaśmiałem. Zwracasz się do mnie jako do nowego użytkownika, a wymagasz, żebym znał temat z 2010r. który tematycznie może jest podobny, ale temat inny. Następnym razem przed napisaniem posta przeczytam najpierw całe forum.  Dziecko - od czego jest wyszukiwarka? Co prawda uważam, że reakcja Kael jest przesadzona, ale Twoja odpowiedź na nią - gówniarska.
|
Pn lip 06, 2015 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alez nie musisz calego forum czytac. Wystarczy ze czytasz to, co "podpisujesz" viewtopic.php?t=10498Cytuj: § II: Prawa i obowiązki użytkownika: 11. Przed założeniem nowego tematu użytkownik powinien sprawdzić, czy nie istnieje temat podobny. Wyszukiwarka znajduje się tutaj: search.php Smieszne jest zgadzanie sie w ciemno na warunki, ktorych sie nie zna. Smieszne, a czasem moze byc i straszne. Na razie jest "tylko" nieuprzejme.... @zefciu, moja reakcja nie jest przesadzona, bo na tym forum co rusz pojawiaja sie niedorostki, ktore odkrywaja na nowo juz odkryte i ignoruja zasady. O, taka "moda" dzis. Zasady sa dla naiwnych. Pisza, zeby pisac i szybko dostac odpowiedzi. A czesto znikaja po jednym zadaniu (starego) tematu.
|
Pn lip 06, 2015 14:39 |
|
 |
NieUmiemKlamac1
|
JedenPost napisał(a): Nie, świadczy o wszechwiedzy. Bóg nie stwarza niemożliwych do podniesienia kamieni, które chciałby następnie podnosić Czyli wszyscy będziemy zbawieni? Radujmy się  No chyba, że masz pecha i KTOŚ z góry Cię nie chciał podnieść. zefciu napisał(a): Bóg w ogóle nie podlega żadnej zmianie. Jest to część Jego natury w jakiś sposób powiązana z doskonałością. Czemu uważasz to za ograniczenie?
Bóg może faktycznie jest doskonały i niezmienny jednak rzeczy, które są na świecie już nie. Np. taki człowiek ma wolną wolę. Jak Bóg może być niezmienny "konsekwentny" wpływając na zmienne rzeczy? co do opcji "szukaj" - panowie jesteście tak zabawni! chociaż mnie to w ogóle nie bawi. Następnym razem przed napisaniem posta zobowiązuję się do wpisania wszystkich możliwych słów, żeby sprawdzić czy podobny temat już był. Tylko obawiam się, że nie jestem tak twórczy.
Ostatnio edytowano Pn lip 06, 2015 15:04 przez NieUmiemKlamac1, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lip 06, 2015 15:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
NieUmiemKlamac1 napisał(a): Tylko obawiam się, że nie jestem tak twórczy. Jestes, jestes. W koncu tworczo temat wymysliles.
|
Pn lip 06, 2015 15:04 |
|
 |
NieUmiemKlamac1
|
Niestety ktoś mnie uprzedził. Mogę zostać posądzony o plagiat.
|
Pn lip 06, 2015 15:10 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Wystarczy spróbować znaleźć coś na dany temat.
Aby się zmieniać, Bóg musiałby być ograniczony przez czas. Poza czasem nie istnieją zmiany.
Wspomniany paradoks sprowadza się do twierdzenia "wszechmocny może nie być wszechmocny", czyli jest wewnętrznie sprzeczne. Innymi słowy, nie ma sensu.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn lip 06, 2015 16:53 |
|
 |
NieUmiemKlamac1
|
Soul33 napisał(a): Aby się zmieniać, Bóg musiałby być ograniczony przez czas. Poza czasem nie istnieją zmiany. Nie wiem, ale wieczność nie odnosi się do braku, czegoś pustego tylko nieskończoności. Soul33 napisał(a): Wspomniany paradoks sprowadza się do twierdzenia "wszechmocny może nie być wszechmocny", czyli jest wewnętrznie sprzeczne. Innymi słowy, nie ma sensu. raczej chodzi o to czy wszechmocny może wpływać na swoją wszechmoc 
|
Pn lip 06, 2015 18:29 |
|
 |
JedenPost
|
Widzę, że robisz z Boga automat do testowania zwarć bramek logicznych, całkowicie ignorując kwestię woli i celowości Jego działań?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 06, 2015 20:08 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
NieUmiemKlamac1 napisał(a): o to czy wszechmocny może wpływać na swoją wszechmoc  Skoro Bóg nie jest ograniczony przez czas i nie podlega zmianom, to żadne Jego cechy też nie mogą żadnym zmianom podlegać.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn lip 06, 2015 20:37 |
|
 |
NieUmiemKlamac1
|
Nie rozumiesz. Bóg może wszystko i jest Wszechmocny i Wszechmogący i Wszechwiedzący. Ale w całym eksperymencie szwankuje człowiek, a raczej jego wolna wola. Jak Bóg może wpłynąć na ten głaz, który stworzył skoro on ma wolną wolę? Może, bo jest Wszechmogący. Dlatego może łamać reguły, które Sam ustalił czyli nie jest taki "konsekwentny".
Pomyśl przez chwile że jesteś głazem.
|
Pn lip 06, 2015 20:39 |
|
|
|