Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 30, 2025 16:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Boże Ciało!!! 
Autor Wiadomość

Post Boże Ciało!!!
Obrazek

Co prawda juz troche po terminie, no ale skoro jest niedziela i mam nieco wolnego czasu, to moge o tym napisać w końcu to forum religijne, więc to jest idealne miejsce na takie tematy.
Ostatnio byłem na procesji Bożego Ciała i powiem wam że poszło bardzo szybko, kiedyś pamiętam jeszcze z 10 lat temu było zupełnie inaczej, pomijałem msze świętą która zaczynała sie o 10 rano w kościele, i ruszałem dopiero jak wychodziła procesja z kościoła, tak 10:40, oczywiście przeogromny upał i niemiłosierne słońce bardzo mi przeszkadzało, uszliśmy ledwo ze 100 metrów, i pierwszy przystanek przed ośrodkiem zdrowiaa, godzina gadania proboszcza!!! potem ruszamy dalej, kolejny przystanek, już na szczęście 50 minut gadaniny!!!! i znowu kolejny przystanek kolejne kilkadziesiąt minut, no w końcu ostatni przystanek przed kościołem, i wracamy do kościoła, tam to zaledwie z pół godziny :mrgreen: i już tak gdzieś po przeszło 3 godzinach jest koniec, no i od tych upałów aż mi sei pić zachciewało, to szłem na jaką oranżadę.
Dziś sie troche zmieniło na ostatniej procesji, to miałem sweter, normalnie zimno było słońca brak, nawet fajnie, i to wpadłem na pomysł żeby zmienić zwyczaj, poszłem na 10 rano do kościoła wyszliśmy jak zwykle o 10:40, a prze ośrodkiem zdrowia to tak góra 30 minut, i to bez słońca i upału, zleciało bardzo szybko, kolejne przystanki raptem po kilkanaście minut, więc już byłem na ostatnim przystanku przed kościołem, gdzieś już tak o dwunastej, widać że proboszcz przyspieszył tempo, czy mu tak kazali zrobić, czy może już nie ma takiego zdrowia jak kiedyś, to nie wiem, tyle że fajnie bo krócej, no i większość szła z powrotem na ostatnie pół godziny do kościoła, tyle że ja sobie myśle, że przecież w kościele to ja już dzisiaj byłem, więc po co mam wracać :mrgreen: poleciałem od razu do sklepu żeby sobie nakupić lodów i gazowanych napojów, i tu też mnie spotkała przygoda, bo ta dziewczyna mówi 28zł, dałem tej 50, a wydała mi ponad 70zł :-D to też jej sie pomyliło bo zamiast mi wydać z 50, to wydał ze 100zł, zresztą sie jej aż tak nie dziwie, na początku gadała że nie ma drobnych i nie będzie miała z czego wydać, więc mogła sie nieco w tym wszystkim pogubić, też dzisiaj byłem w sklepie mojemu ojcu piwo kupić, to też tam była, nawet powiem że z niej fajna dziewczyn jest :-D :-D i na procesji też było kilka ładnych dziewczyn :mrgreen:
W sumie Boże Ciało, polecam każdemu.

N cze 19, 2016 16:52
Moderator

Post Re: Boże Ciało!!!
I co, te pieniądze dla siebie zatrzymałeś? Gdybyś oddał, to zarobiłbyś u niej parę punktów. Amator.

Choć pewnie można jeszcze oddać innym razem.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N cze 19, 2016 17:35
@ Robek- napisałeś post o temacie "Boże Ciało". Co chciałeś nam przedstawić w tym poście?
Święto Bożego Ciała jest piękną i szczególną uroczystością.
Napisałeś o pomyłce dziewczyny sprzedającej w sklepie. Każdy ma prawo się pomylić i ty jeżeli tą pomyłkę zauważyłeś, to powinieneś te pieniądze zwrócić. Nikt nie bogaci się na krzywdzie drugiej osoby. Gdybyś je zwrócił, to one powróciły by do ciebie i to w większej kwocie.
Jaki jet cel chodzenia do Kościoła, uczestniczenie w procesji, jak dajemy świadectwo zaprzeczenia wiary. Wiara to świadectwo naszego życia, poparte naszymi uczynkami i dobro jakie możemy ofiarować drugiemu człowiekowi. Te dobro zawsze wraca do nas.

Pn cze 20, 2016 8:28
1. W świetle obowiązujących przepisów handel detaliczny w Boże Ciało jest zabroniony. Wyjątkiem jest gdy sprzedaje właściciel sklepu. Dziewczyna sprzedająca z duża dozą prawdopodobności właścicielką sklepu nie jest.
2. Dodatkowo jest przykazanie III Dekalogu. I handlowanie w sklepie daje antyświadectwo ( chyba ,że nie z wiary katolickiej) i kupowanie w Boże Ciało jest antyświadectwem.
3. I ona się pomyliła i Robek kierując się chciwością nie wziął należnej reszty. Wytwarza się łańcuszek grzechu.
4. No i co przynajmniej smakowały ci te lody? :D
Ja sobie kupiłem w środę.

Pn cze 20, 2016 10:33

Hominibus napisał(a):
Wyjątkiem jest gdy sprzedaje właściciel sklepu.

Nie tylko. Także osoba pracujaca na umowę o dzieło lub zlecenie czy franczyznobiorca.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 20, 2016 11:07
Ale o co chodzi w ogóle z tym wątkiem? To jest jakieś opowiadanie z narratorem stylizowanym na upośledzonego?

Pn cze 20, 2016 12:18

Soul33 napisał(a):
I co, te pieniądze dla siebie zatrzymałeś?

Gdybym zarabiał z 5tyś. miesięcznie to bym jej tą kase oddał, w sumie wtedy 50zł to by było dla mnie praktycznie nic, no ale nie zarabiam aż tyle, ostatnio prawie nic nie zarabiam, więc nie było mowy żebym oddał.
Powiedzałem o tym moim kolegą, to też byli zdziwieni że nie oddałem tej kasy :D

Soul33 napisał(a):
Gdybyś oddał, to zarobiłbyś u niej parę punktów. Amator.

Nie mam już ochoty zbierać żadnych punktów, zazwyczaj tak jest że te najładniejsze dziewczyną są przez kogoś zajęte, a nawet jeśli akurat ta dziewczyna by była wolna, to i tak nie była aż tak ładna, więc za dużej straty nie ma.

wybrana napisał(a):
Napisałeś o pomyłce dziewczyny sprzedającej w sklepie. Każdy ma prawo się pomylić i ty jeżeli tą pomyłkę zauważyłeś, to powinieneś te pieniądze zwrócić. Nikt nie bogaci się na krzywdzie drugiej osoby. Gdybyś je zwrócił, to one powróciły by do ciebie i to w większej kwocie.

Jakoś do mnie nic nigdy nie wróciło, więc i tym razem by było tak samo.

Hominibus napisał(a):
3. I ona się pomyliła i Robek kierując się chciwością nie wziął należnej reszty. Wytwarza się łańcuszek grzechu.

Takie łańcuszki grzechu to moja specjalność, w końcu zyski z hazardu idą na rzeczy, które przecież religia mi zabrania :mrgreen:

Hominibus napisał(a):
No i co przynajmniej smakowały ci te lody? :D

Dobre były :-D tyle że tam jest wszystko bardzo drogie :D musze te lody gdzie indziej kupować.

zefciu napisał(a):
Ale o co chodzi w ogóle z tym wątkiem? To jest jakieś opowiadanie z narratorem stylizowanym na upośledzonego?

Z tego co pamiętam to miałeś już sie nie udzielać na tym forum, więc czego tu jeszcze? :!:

Pn cze 20, 2016 14:18
@Robek, w twoim ostatnim poście szczególnie zaznaczyłeś swój cynizm. Myślę, że nic dodać, nic ująć.
Nawet to co piszesz cię nie krępuje. Przekroczyłeś wszelkie granice przyzwoitości i dobrego smaku.
Można poczuć jedynie gorycz, że są tacy ludzie pozbawieni wszelkich uczuć człowieczeństwa. Zło i niesmak popędza zgagę, aż mdli. A fuj !

Pn cze 20, 2016 15:10

zefciu napisał(a):

Gdyby ktoś nie zauważył, @Robek już po raz n-ty trolluje chwaląc się swoją nieprzyzwoitością. Celowo wybrał do tego forum religijne, mając nadzieję, że innych zgorszy lub oburzy.

A Wy, zamiast ignorować jego wypociny, pięknie dajecie mu się napuszczać.

Im więcej będzie tekstów takich jak ten @wybranej powyżej, czy nawet @Homnibusa i @Soula33 powyżej tym większe będzie zadowolenie @Robka. To samo tyczy się też np. tekstu @JedenPosta na inną okazję: "Chciałeś się pochwalić rodzinnym cebulactwem i byciem zwykłym (censored)? Pochwaliłeś."

Oczywiście to co piszę teraz też da @Robkowi wielką satysfakcję, ale trudno, to zło konieczne, uważam że mimo wszystko warto będzie jeśli to inni przeczytają.

Don't feed the trolls. Nie tańczcie mu jak marionetki na sznurkach.

Pn cze 20, 2016 19:42

Z tego co wiem, procesje tu i ówdzie w ogóle się nie odbyły. Możliwe ze nadchodzi zmierzch tego święta, więc Robek powinien przestawic sie na inne;-).
Moze w wyniku nagłasnianych "cudó eucharystycznych" zapał w odawaniu czci bakterii spada.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn cze 20, 2016 19:49

A o co chodzi z tymi płatkami kwiatów, że ksiądz proboszcz musi stąpać po kwietnym dywanie?

Pn cze 20, 2016 21:00

wybrana napisał(a):
Można poczuć jedynie gorycz, że są tacy ludzie pozbawieni wszelkich uczuć człowieczeństwa. Zło i niesmak popędza zgagę, aż mdli. A fuj !

Chodzi o te 50 złoty?
Jak bym zaczął więcej zarabiać, to bym sie inaczej zachował w tej sytuacji, więc nie widze tutaj problemu, i nie do końca rozumiem twoją ocene, która jest wysoce negatywna.

gaazkamm napisał(a):
Gdyby ktoś nie zauważył, @Robek już po raz n-ty trolluje chwaląc się swoją nieprzyzwoitością. Celowo wybrał do tego forum religijne, mając nadzieję, że innych zgorszy lub oburzy.

To opowiadanie o tej procesji na forum religijnym nie jest dobrym pomysłem? w taki razie gdzie mam o tym gadać? może na forum o tematyce piłki nożnej?

gaazkamm napisał(a):
Oczywiście to co piszę teraz też da @Robkowi wielką satysfakcję, ale trudno, to zło konieczne, uważam że mimo wszystko warto będzie jeśli to inni przeczytają.

W żaden sposób nie odniosłeś sie do głównego tematu, a jedyne co robisz to atakujesz!

Askadtowiesz napisał(a):
Z tego co wiem, procesje tu i ówdzie w ogóle się nie odbyły. Możliwe ze nadchodzi zmierzch tego święta, więc Robek powinien przestawic sie na inne;-).

Z jakiego powodu sie nie odbyły?
Jakoś nie chce sie wierzyć żeby u mnie proboszcz chciał z tego zrezygnować, w końcu to jest całkowita wieś sami katolicy, a na procesji było może tak z 500 ludzi, więc widać że popularność jest ogromna, w końcu normalnie w niedziele jest gdzieś koło 100.

cupido1 napisał(a):
A o co chodzi z tymi płatkami kwiatów, że ksiądz proboszcz musi stąpać po kwietnym dywanie?

Te kwiatki też są fajne :mrgreen: ale najlepiej lubie mohery które w strojach ludowych niosą przeogromny różaniec :biggrin: to jest dopiero faza :biggrin:

Pn cze 20, 2016 22:06
Moderator

Niestety ta dziewczyna może mieć problemy w pracy, bo jest możliwe, że stanie się pierwszą podejrzaną.

Pomimo, że nie miałeś żadnej intencji kradzieży, to - w praktyce - ostateczny skutek wyszedł taki sam.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn cze 20, 2016 22:45
Robek napisał(a):
Z tego co pamiętam to miałeś już sie nie udzielać na tym forum, więc czego tu jeszcze? :!:
Robek napisałeś trudny do zrozumienia tekst. Nie musisz się wkurzać od razu, jak
gaazkamm napisał(a):
zefciu napisał(a):

Cytuj:
No właśnie ja do końca nie pojmuję intencji Robka. Napisał tekst, który z pewnością niesie jakieś przesłanie. Tekst jest mocno stylizowany, pisany językiem osoby upośledzonej intelektualnie - ergo to nie Robek jest tutaj narratorem. Dodatkowo zastosowano zabieg, w którym dwie części opowieści pozornie nie są ze sobą powiązane, co każe się zastanowić nad owym związkiem.

Dla mnie tekst jest po prostu zbyt trudny i dlatego chciałbym jakiejś wskazówki, co do prawidłowej jego interpretacji.

Wt cze 21, 2016 7:03
Robek pisze opowieść s-f......od zawsze przy ołtarzach czytana była i jest Ewangelia, krótka modlitwa i odśpiewana jedna zwrotka suplikacji, jedna jedyna homilia przy ostatnim ołtarzu w kościele......jemu skądś wzięło się kilka kazań proboszcza.
Bajaj dalej, ale nie usiłuj blefować na katolickim forum.

Wt cze 21, 2016 7:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona