Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 . JEZUS . 
Autor Wiadomość

Post . JEZUS .
Może to pytanie zbyt proste... może zbyt osłuchaliśmy się z nim...
ALE
kim DZIŚ dla mnie jest JEZUS?

wczoraj - był Miłością
DZIŚ - jest Obecnym
a JUTRO ? jeszcz nie wiem...

a dla Ciebie kim jest On DZIŚ, kim był wczoraj?

Pn lis 03, 2003 21:36
Siostro! "Wczoraj" (to zn. w dość odległej przeszłości) był Bytem nierzeczywistym, nie istniał.
Dziś jest Synem Boga, "Bogiem prawdziwym z Boga prawdziwego" i mam nadzieję, że Tym Kimś będzie dla mnie także w przyszłości. Chyba, że On sam mi rozum odbierze a w to nie wierzę. A dlaczego? Bo ja się kiedyś od Niego bardzo oddaliłem i dopiero z owej dali Go poznałem (aby móc dostrzec piękno architektury, trzeba nieraz się od budowli na dość dużą odległość oddalić). I nie mówię tego z pozycji uczucia ale z pozycji surowej rzeczywistości, nie dopuszczającej bezpłodnych wzruszeń. "Niech wasza mowa będzie: TAK - TAK, NIE - NIE a co nadto jest od Złego pochodzi" [Mt 5,37]. Stwierdzenie Pana Jezusa, "Ja i Ojciec jedno jesteśmy" jest logicznym ciągiem prawdy, począwszy od stworzenia świata.
Pokój i dobro! tis.

Cz lis 06, 2003 21:37

Post . JEZUS.
"Na początku było Słowo
a Słowo było u Boga
i BOGIEM BYŁO Słowo.
Wszystko przez Nie się stało
a bez Niego nic się nie stało co się stało"

Jeśli zamiast wyrazu " Słowo" wstawimy imię Jezus, tak jak rozumiały ten fragment z Ewanelii Jana pierwsze wspólnoty chrześcijańskie , wtedy zobaczymy z całą jasnością, że Jezus- Syn Boga i stniał od zawsze- bo "na początku" był u Boga i był Bogiem, bo wszystko co jest przez Niego się stało.
Sam Jezus przecież nazywa siebie Bogiem, tak Teofilu jak mówiłeś wcześniej, imię Boga: JA JESTEM, a Jezus o sobie mówi " zanim Abraham sie stał JA JESTEM" ( J 8,58) lub "" jeśli nie uwierzycie, że JA JESTEM , pomrzecie w grzechach swoich" ( J 8,42) lub " Gdy wywyższycie Syna Człowieczego poznacie, że JA JESTEm" ( J 8, 24)

Jednak poznanie intelektualne to tylko część poznania. Jest poznanie , które otrzymuje się na drodze modlitwy wewnętrznej i nie trzeba być genialnym rozumem, by wejść w sferę tego poznania Boga. Poprostu trzeba się modlić.
Teologia ( theos - Bóg , logos - słowo + mówienie o Bogu ) to też nauka, ale najlepszy teolog to teolog, który " wiedzę " o Bogu "czyta" na modlitwie.

Dziś mój Jezus nosi imię Troskliwy.
A jutro? Jeszcze nie wiem ....

Pt lis 07, 2003 12:43

.. hm .. no właśnie .. ja się na ten temat nie wypowiem .. :x

So maja 14, 2005 13:22

Dla mnie Jezus byl, jest i bedzie tym ktorego chce znac. Jest moim oddechem, moja miloscia, moja jedyna nadzieja. Jak Jan Pawel powiedzial, byl, jest i bedzie zawsze taki sam. Wczoraj, dzis i jutro. :)

Śr maja 18, 2005 20:54
Zobacz profil WWW

Wczoraj - Jezus był dla mnie Bogiem i nic więcej, poprostu zdawałąm sobie sprawę, że jest.
Dziś - jest moją miłością, każdym moim tchnieniem, nierozerwalną cząstką mojego życia, częścia mnie, członkiem mojej rodziny, jest mną i we mnie.
Jutro - jak powyżej :)

Śr maja 18, 2005 22:28
Zobacz profil WWW

Wczoraj był dla mnie kimś nie osiągalnym, czasami z Nim rozmawiałam, odwiedzałam Go w Kościele i tam też niestety zostawiałam.
Dziś nadal jest nieosiągalny, bo nie potrafię objąć Go umysłem tak jest wszechmocny, ale rozmawiam z Nim bardzie swiadomie, odwiedzam Go w Kościele i zabieram ze sobą, by był obecny w moim życiu.
Jutro, kim będzie jutro??Dowiem się za miesiąć:-)

Cz maja 19, 2005 9:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]