|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
wkaczmarczyk
|
 pytanie do specjalisty
Mam nietypowe pytanie zwiazane z powolaniem. Mianowicie czy dziewica konsekrowana zyjaca w swiecie moze wstapic do zakonu? Prosze o jak najszybsza odpowiedz kogos kto ma jakies pojecie o temacie. Z gory dziekuje. 
|
Śr sty 29, 2014 17:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: pytanie do specjalisty
Pojecia nie mam, ale mam niejakie wrazenie, ze dziewica konsekrowana ma bliski kontakt z zyciem Kosciola? Co za problem zapytac w zakonie, badz biskupa (z tego co pamietam, to biskup jest przelozonym bezposrednim dziewic kondkrowanych)?
|
Śr sty 29, 2014 17:08 |
|
 |
zielona_mrowka
|
 Re: pytanie do specjalisty
wkaczmarczyk napisał(a): Mam nietypowe pytanie zwiazane z powolaniem. To dlaczego w tym dziale?
Nie jest to niemożliwe. Ale każdy taki przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie przez wszystkie zainteresowane strony - tj. samą niewiastę, biskupa na ręce którego ta niewiasta złożyła śluby czystości i przez konkretną wspólnotę, która miałaby przyjąć taką kandydatkę. Jeżeli wszyscy rozeznają, że wyniknie z tego dobro to oczywiście kandydatka w nowej wspólnocie musi przejść nowicjat niezależnie od stażu, wieku itp (wymóg prawa kanonicznego).
Natomiast jeżeli Ty się zastanawiasz nad taką drogą nie mogąc dla siebie znaleźć zakonu i publiczne śluby czystości chciałabyś traktować jako preludium do życia zakonnego (jak już kiedyś znajdziesz odpowiednią wspólnotę) to na pewno nie tędy droga. To zupełnie dwa różne sposoby realizowania powołania.
ps. specjalistą nie jestem, natomiast temat jest mi bliski i od dłuższego czasu znajduje się w moim kręgu zainteresowań
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Cz sty 30, 2014 13:24 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|