Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 12, 2025 21:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 czy mozna wygrac z ksiedzem? 
Autor Wiadomość

Post czy mozna wygrac z ksiedzem?
mam pytanie,
Jezeli dyskutuje z pastorami (z kosciolow tzw. Pelnej Ewangelii) na tematy biblijne (ktore staram sie znac),czyli zrozumienia i interpretacji Biblii, prawie zawsze pastorzy wygrywaja,tzn. przekonuja mnie o swojej slusznosci, choc w kilku przypadkach przyznali mi remis (z moja przewaga) Z kolei wszelka dyskusja z ksiedzem na temat interpretacji Pisma Swietego ZAWSZE musi sie konczyc wygrana ksiedza!. Nawet, gdy przytacza filozoficzne dowody, ktorych ja nijak nie moge zrozumiec - jak np. dowodzenie istnienia czyscca z Ewangelii sw.Mateusza 5:23-26. Po prostu nie ma takiej mozliwosci - przynajmniej ja nigdy nie spotkalem - zeby w zrozumieniu Biblii byl chocby remis! Osobiscie nie dziwie sie, ze ksieza nie chca dyskutowac ze swiadkami Jehowy - ktorzy choc maja swoja biblie, znaja ja na pamiec.
W zwiazdu z tym chcialbym wiedziec, czy ktos z Was kiedykolwiek wygral z ksiedzem (czy to tylko ja mam pecha)
pozdrowienia
z Bogiem
Greg
:o

Cz cze 17, 2004 22:47
" ŚJ" jest w stanie zagiąć każdy, kto zna naukę Kościoła i jest choć trochę oczytany w Piśmie Świętym.
A zauważ, że księża - to przede wszystkim humaniści z wyższym wykształceniem, w kształceniu których dość duży nacisk kładzie się na znajomość Pisma Św. ...
Nauka KrK jest jednlita - bez rozbieżności.
I naprawdę trudno "zagiąć" księdza na znajomości Pisma.

Cz cze 17, 2004 22:54
Rozumiem, że ten wątek można sprowadzić do: 'Czy ktoś z Was wygrał z księdzem?'
Zatem jest to badanie przeprowadzane na forumowiczach. Dlaczego więc nie zostało to umieszczone w podforum 'Sondy' ?

Cz cze 17, 2004 22:56

Post czy mozna wygrac z ksiedzem
ddv - dobrze zauwazyles: ksieza dosc dobrze znaja PS
oto chodzi - z moich obserwacji wynika, ze ksieza nia sa nauczycielami Pisma Swietego a raczej nauczycielami katolickich doktryn, ktore nie zawsze niestety pasuja do nauk biblijnych. Nie slyszalem ani razu, zeby ksiadz na kazaniu cytowal cokolwiek z Pisma Swietego. A juz nieporozumieniem jest dla mnie twierdzenie, ze studiowanie Biblii bez ksiedza - jako nauczyciela - jest niebiblijne. Dlatego chyba nikt nie moze wygrac z ksiedzem
Greg
:oops:

Pt cze 18, 2004 0:49
Nie slyszalem ani razu, zeby ksiadz na kazaniu cytowal cokolwiek z Pisma Swietego

Cos mi sie wydaje, ze albo wogole nie chodzisz do kosciola, albo robisz to bardzo rzadko, w dodatku nie sluchajac kazan.
Nie za kazdym razem ksiadz na kazaniu musi cytowac cos z Biblii. Nie na tym polega kazanie. Mimo wszystko jednak, bardzo czesto posluguja sie fragmentami PS.

Cytuj:
z moich obserwacji wynika, ze ksieza nia sa nauczycielami Pisma Swietego a raczej nauczycielami katolickich doktryn, ktore nie zawsze niestety pasuja do nauk biblijnych.

Moglbym Cie prosic o rozwiniecie tego zdania i podanie jakichs konkretnych przykladow?
Bo jak na razie to argumentujesz w stylu "A w Ameryce bija Murzynow..."

pozdrowka

Pt cze 18, 2004 1:10

Co to znaczy wygrać księdzem? Do czego ma służyć wygrana do samozadowolenia ? Myślę, że nie to jest istotą poznawania treści i nauki jaka zawarta jest w Biblii.

Pismo Święte nie jest podręcznikiem którego treścią można wygrywać czy przegrywać. Pismo Święte jest ponadczasowe i to, co w nim jest zawarte to Dobra Nowina z której pomocą przechodzimy przez trudy życia. Odczytuje się ją na bieżąco. Czy ktoś z ludzi może powiedzieć, że zna Pismo Święte? Myślę, że nie, bo znać Pismo Święte to, znać Boga a Boga nie można poznać gdyż jeśli się pozna to z pewnością nie będzie to Bóg.
Co do sprawy czyśćca.

W Piśmie Świętym możemy znaleźć stwierdzenia, które pomagają zrozumieć sens tej nauki, nie wyłożonej jednak w sposób formalny. Wyrażają one przekonanie, że nie można zbliżyć się do Boga, zanim nie przejdzie się przez swego rodzaju oczyszczenie…… Proponuje przeczytać katechezę Jana Pawła II „Czyściec – niezbędne oczyszczenie przed spotkaniem z Bogiem” – Audiencja generalna 4 sierpnia 1999 rok. //wiele innych wypowiedzi na temat czyśćca oparte na cyt. z Pisma Świętego//
http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/index. ... t=czysciec

So cze 19, 2004 10:43

wydaje mi sie ze przegrwami poniewaz boimi sie zeksiadz uzna ze wstapilismy na droge SJ
np jak ja mialm watpliwoasci co do bibli i mowilam o nich katechetca to ta pod koniec roku chciala mi obniyc zachowanie
a ksiadz jest czlowiekim i nie uwazam ze ma zawsze racje oni tak mysla i robia wszystko aby inni tak mysleli.

N sie 28, 2005 18:58
Kapłani są bardzo dobrze zaznajomieni z Pismem doktryna zaś KRK opiera sie w całości na Piśmie. Nie ma w doktrynie Kościoła przekłamań Pisma - a u "ŚJ" te sprawy sie zdarzają - i to wcale nie rzadko :-(
Nie dziw się katechecie. Przyznam, że mnie - znającego tylko nieco lepiej Pismo od przecietnego człowieka - a na pewno gorzej od Kapłana - też czasem wręcz aż "zatykało" jak usłyszałem co niektóre bajki głoszone przez "ŚJ" :-(
Równie mocno mnie "zatykało" jak widziałem ich nieporadność w tłumaczeniu co niektórych "nietypowych" dla nich pytań ...
Wcale nie są tacy dobrzy w Piśmie. To raczej nieznajomość Pisma przez Katolików daje pożywkę dla "ŚJ" :-(

N sie 28, 2005 21:04

Cytuj:
ze ksieza nia sa nauczycielami Pisma Swietego a raczej nauczycielami katolickich doktryn, ktore nie zawsze niestety pasuja do nauk biblijnych.

i tak ma być
biblia napisana jest przez mędrców z cywilizacji żydowskiej
my katolicy żyjemy w cywilizacji łacińskiej lub w bizantyńskiej
potrzeba jest tu etycznego tłumaczenia zapisanych różnych tekstów
w biblii

ksiądz musi trzymać sie nauki KK a nie nauk rabinów

w biblii nie ma wzorów dokładnego życia społecznego dla nas bo bysmy musieli budować np w jaskiniach :lol:
mamy sami sobie wymysleć sposób naszego życia byleby było te życie etyczne
to jedyny nacisk
doszukiwanie się w bibli dokładnego opisu życia skonczy się na czystym... żydowskim podejściu do życia
nie będziemy wtedy mogli jeść świnek
mieszać ze sobą krwi jagnięcia z mlekiem matki jagnięcia
mięso ważone osobno na wadze osobno rybki
i wiele innych przepisów
już nie mówiąc o świątyni...
i stanie kapłańskim
celibat papa
szkoda tu marnować czas na wymienianie różnic
i dowodzić czy któraś sekta żydowska jest bardziej prawowita od innej
lub czy ortodoksyjni zydzi mają rację z noszeniem pejsów :D itp

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N sie 28, 2005 21:17
Kapłani są bardzo dobrze zaznajomieni z Pismem doktryna zaś KRK opiera sie w całości na Piśmie

W całości ??? To KRK jest Kościołem Fundamentalnym ??? Bo tylko fundamentaliści opierają swą doktrynę w całości o biblię ???

Pn sie 29, 2005 10:51
Kościół jest powołany do głoszenia nauki Chrystusa, funeralu.
A nauczanie Chrystusa opisane zostało w Ewangeliach w Nowym Testamencie.
Chrystus i Jego przyjście na świat zapowiedziane zostało w Starym Testamencie.

Nie wiedziałeś o tym ?

Pn sie 29, 2005 16:56
Dlaczego zapytany o konkretną rzecz, czyli: "Czy według Ciebie KRK jest Kościołem Fundamentalistów" ? odpowiadasz zawsze wymijająco ???

Pytanie brzmiało:

Cytuj:
To KRK jest Kościołem Fundamentalnym ???

Twoja odpowiedź:

Cytuj:
Kościół jest powołany do głoszenia nauki Chrystusa, funeralu.
A nauczanie Chrystusa opisane zostało w Ewangeliach w Nowym Testamencie.
Chrystus i Jego przyjście na świat zapowiedziane zostało w Starym Testamencie.

Nowe pytanie:

Cytuj:
To KRK jest Kościołem Fundamentalnym ???

Napisałeś:

Cytuj:
doktryna zaś KRK opiera sie w całości na Piśmie.

stąd moje pytanie.

Wt sie 30, 2005 6:29

Czy idzie wygrać z księdzem w dyskusji
Zasadnicze pytanie kto z tym księdzem dyskutuje..
Jeżeli katolik to niejako dyskutuje z zwierzchnikiem swoim !!
A protestant nie jest obciążony takowym balastem.!!
Skoro protestanci czy prawosławni nie widzą dowodów na czyściec w Piśmie Świętym . Czy dowodów dlaczego Papieża uznaję się za zastępcę Chrystusa na Ziemi .
To zostaje podpisać protokół rozbieżności .
Ktoś wyżej powiedział że księża znają dobrze Pismo z tym może być różnie...
U katolików pokutuje przekonanie że ksiądz jest kimś więcej niż zwykłym człowiekiem..
U protestantów odpada ten problem. Pastor zazwyczaj jest traktowany tak samo jak normalny człowiek . Tyle tylko że kieruje zborem grupą odpowiednikiem parafii. Wszystkie posługi w koiciel mogą wykonywać zwykli członkowie lokalnego kościoła protestanckiego..
Czyli wszystko zależy jaki ten ksiądz jest ..
POzdro

Wt sie 30, 2005 12:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]