Autor |
Wiadomość |
rekin303
|
 sens przykazań
Dlaczego dziś przykazania są tak ważne kto o tym pamięta jak wytłumaszyć ludziom bez zbędnych wykładów ich sens
_________________ Jeśli masz dwa kawałki chleba ,daj jeden biednym ,drugi sprzedaj i kup hiacynty , aby nakarmić wiosną duszę.
|
Cz maja 05, 2005 14:23 |
|
|
|
 |
plomyk
|
Gdyby pilkarze wyszli na boisko nie przestrzegajac zadnych przepisow, gra zaminilaby sie w koszmar. Tak samo jest z przykazaniami.
Przykazania pomagaja nam w zyciu i chronia nas. Nie sa one dane nam jako ograniczenie wolnosc ale po to aby zyc jej pelnia.
|
Cz maja 05, 2005 15:05 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Właśnie - podstawa. To nie jest ograniczenie wolności, zniewalanie... One mają pomagać i prowadzić. Wskazywać drogę do tego, co dore, a odsuwać od tego, co przynosi i powoduje zło.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz maja 05, 2005 15:11 |
|
|
|
 |
Meg
|
Myślę, że nieprzestrzeganie przykazań prowadziło by do zguby ludzi. Pozabijali by się nawzajem... mówiąc najprościej i istnienie gatunku człowiek, zakończyło by się równie szybko co zaczeło.
|
Cz maja 05, 2005 22:15 |
|
 |
rekin303
|
no dobra alej jak najprośniej wytłumaczyć ichsens młodymludziom
_________________ Jeśli masz dwa kawałki chleba ,daj jeden biednym ,drugi sprzedaj i kup hiacynty , aby nakarmić wiosną duszę.
|
Pt maja 06, 2005 11:20 |
|
|
|
 |
Annamaria
|
A ja jestem ciekawa jak pogodzić je zcodzienością szarością zwykłe człowieka często osamotnionego izagubionego???
|
Pt maja 06, 2005 11:47 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Meg napisał(a): Myślę, że nieprzestrzeganie przykazań prowadziło by do zguby ludzi
Niekoniecznie... Większość, nawet zadeklarowanych chrześcijan, nie przestrzega przykazań. A świat dalej się kręci.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt maja 06, 2005 12:00 |
|
 |
Annamaria
|
No ale gdyby księża ukazywali je w innym nieco świetle a nie ciągle straszyli potępieniem i piekłem myślę ze właściwy ich obraz tez swoje robi  ?
|
Pt maja 06, 2005 12:17 |
|
 |
rekin303
|
Annamaria napisał(a): No ale gdyby księża ukazywali je w innym nieco świetle a nie ciągle straszyli potępieniem i piekłem myślę ze właściwy ich obraz tez swoje robi  ?
Racja np niektórzy mówią iż sexs przedmałzeński jest złem a mało który znajdzie mocne argumenty by uzasadnić dlaczego.
|
Pt maja 06, 2005 12:21 |
|
 |
pustny kojot
|
Nie przyponminam spobie aby nasz proboszcz powiedział kiedyś jakie kolwiek od siebie sensowne kazanie na temat dekalogu w życiu współczesnego człowieka oczywiście bez straszenia piekłem potępienia ba on nigdy od siebie nie powiiedział kazaniajakiekolwiek no może raznaruskirok najczęściej woli czytować arkytuły ztygodników katolickich.
_________________ Nawet najmiejsza kałuża odbija niebo/ pysłowie Litewskie/
|
Pt maja 06, 2005 12:36 |
|
 |
rekin303
|
Każdy jednak to uważniej przyjrzy się dekalogowi uderzy go tam to ze więszkośc przykazań zaczyna się od nie otóż to tradycyjna moralność zbudowana jest na zakazach
co to ma wspólnego z wolnością???
|
Pn maja 09, 2005 12:38 |
|
 |
quajette
|
Delakolg to prawa ktorych powinno sie przestrzegać. W społeczeństwie tez amsz pewnego rdozaju prawa ktorych przestrzegasz i jesteś wolny. Dekalog rozni sie tym ze jezeli złamiesz jedno z 10 to to ze ten kto je ustanowił potrafi wybaczyć i nie dizesz do wiezienia
_________________ Ty Panie wiesz... Ty wiesz że Cię kocham
|
Pn maja 09, 2005 15:56 |
|
 |
rekin303
|
Może i było to dobre gdyby zamiast straszyć piekłem czy potępieniem spróbowali to wytłumaczyć i użyli innych argmunetów
|
Pn wrz 26, 2005 11:56 |
|
 |
Lookas
|
quajette napisał(a): Delakolg to prawa ktorych powinno sie przestrzegać. W społeczeństwie tez amsz pewnego rdozaju prawa ktorych przestrzegasz i jesteś wolny.[...]
Dobrze, ale mnie interesuje dlaczego niektóre przykazania można nagiąć a inne nie. Bo na przykład "nie zabijaj" jest kategorycznym przykazaniem (nie i już) a tu wszędzie mogą wyniknąć sytuacje że jednak można: obrona konieczna, obrona ojczyzny (na wojnie). "Nie kradnij" również jest bezwzględne ale gdy jesteś głodny to możesz ukraść (wprawdzie ratujesz swoje zdrowie a może i życie ale łamiesz przykazanie).
Czyli jak to jest? Przykazania są kategorycznymi zakazami a mimo to człowiek zawsze jakieś usprawiedliwienie znajdzie/wymyśli, więc po co je przestrzegać? Po co w ogóle są? A może są tylko takim szkieletem wokół którego powinniśmy wybudować normy i żyć zgodnie z nimi? Co powiecie?
|
Pn wrz 26, 2005 16:19 |
|
 |
Incognito
|
rekin303 napisał(a): Może i było to dobre gdyby zamiast straszyć piekłem czy potępieniem spróbowali to wytłumaczyć i użyli innych argmunetów
Ale to jest dobre tłumaczenie, bo jeśli ludzie nie będą żyli według tych przykazań to prędzej czy później zgotują sobie piekło na ziemi. Zabijaj, cudzołóż, kradnij, kłam i zazdrość, a w końcu zniszczysz siebie i innych.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pn wrz 26, 2005 16:39 |
|
|