|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
michal_89
|
 kilka pytań
To będą całkiem bezsensowne pytania, ale mam przez nie wiele wątpliwości:
1. Raz sfotografowałem krzyż (taki zwykły, stojący u mnie na biurku) i ustawiłem to zdjęcie na tapecie w telefonie. Kolega stwierdził, że to świętokradztwo. Czy ma racje?
2. Dużo podróżuje a muszę przeczytać jedną z Ewangelii (na zaliczenie z katechezy). Pismo Święte mam bardzo duże (Stary i Nowy Testament) i jest to trochę nieporęczne. Czy mogę zrobić xero tej Ewangelii?
Naprawdę, bezsensowne pytania, ale zależy mi na odpowiedzi...
|
Cz paź 06, 2005 16:00 |
|
|
|
 |
Fatal error
|
1-Nie.
2-Tak.
_________________ Logicznych powodów brak, gdy pod chełmem jeno wiatr
|
Cz paź 06, 2005 16:53 |
|
 |
Gimlas
|
jesli chodzi o krzyz , to nalezy zadac sobie pytanie czy ten krzyz w telefonie
ustawiles dlatego ze jestes wierzacy i ma on dla ciebie duze znaczenie, czy tylko dlatego zeby fajnie wyglądało.( np: afiszujesz sie tym)
|
Cz paź 06, 2005 18:28 |
|
|
|
 |
michal_89
|
Gimlas napisał(a): jesli chodzi o krzyz , to nalezy zadac sobie pytanie czy ten krzyz w telefonie ustawiles dlatego ze jestes wierzacy i ma on dla ciebie duze znaczenie, czy tylko dlatego zeby fajnie wyglądało.( np: afiszujesz sie tym)
Jestem wierzący, krzyż ma dla mnie ogromne znaczenie; pozwala mi "odczuć" mękę Jezusa oraz przypomina mi, że On cierpiał i umarł także za moje grzechy.
|
Cz paź 13, 2005 18:22 |
|
 |
Black-White Sheep
|
Michał, to nie ma problemu, gdy chodzi o krzyż, tak sądzę, ale jeśli masz jakieś wątpliwości, no to zapytaj księdza. Kserować chyba można.
_________________ "Wszystko mogę w Tym, Który mnie umacnia."
|
Pt paź 14, 2005 8:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Biblie tez mozna wgrac do telefonu, ja tam gdzies mam na dysku zapisana
|
So paź 22, 2005 23:27 |
|
 |
bobo
|
 Re: kilka pytań
michal_89 napisał(a): To będą całkiem bezsensowne pytania, ale.
Właśnie - bezsensowne. Jeśli ktoś nosi krzyż (wielki) to czy to coś mówi o tym człowieku? Absolutmie nie.
Jeśli ktoś nosi skromny krzyżyk na łańcuszku, to czy to też coś mówi o nim, nie.
Jeśli masz ów krzyż na tapecie telefonu, to, co? To zaraz świętokradztwo?
Wg mnie nie. To ty i tylko ty decydujesz, co sobie zakładasz na szyję, wkładasz na tapetkę itp. Możesz być poobwieszany krzyżami do woli, z tyłu, z przodu, na szyi, pod brodą itd. itd.
Ale wiara jest w tobie, albo jej nie ma. Albo masz Chrystusa w sobie, albo Go nie masz.
Więc świętokradztwem bym tego nie nazwała.
Poza nawiasem: nie lubię, kiedy ktoś obnosi się z wielgachnymi krzyżami na szyi, bo nawet misjonarze noszą je b. skromne.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
N paź 23, 2005 17:50 |
|
 |
kamionka
|
Jeśli chodzi o ksero, to wg mnie możesz to zrobić... Ważne, żebyś to ksero szanował równie bardzo jak samo Pismo Święte - przeciez to nadal Słowo Boże!. I żeby później nie skończyło w koszu na śmieci albo na makulaturze. Inna sprawa, że nie będziesz go pewnie wiecznie trzymał i potrzebował, więc musisz wymyślić coś innego. Np. oddać któremuś z księży do spalenia, tak jak czasem pali się poświęcone palemki czy zniszczone szkaplerze.
_________________ "Być radosnym, dobrze czynić i wróblom pozwolić ćwierkac to najlepsza filozofia" św. Jan Bosko
|
N paź 23, 2005 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: kilka pytań
michal_89 napisał(a): Dużo podróżuje a muszę przeczytać jedną z Ewangelii (na zaliczenie z katechezy). Pismo Święte mam bardzo duże (Stary i Nowy Testament) i jest to trochę nieporęczne. Czy mogę zrobić xero tej Ewangelii?
Ja sobie kupiłam takie malutkie wydanie Nowego Testamwntu i Psalmów. Kosztowało coś ok. 15 zł. Noszę je zawsze ze sobą w torebce. Czasem jak muszę gdzieś na coś poczekać to lubię sobie poczytać.
|
N paź 23, 2005 20:10 |
|
 |
kamionka
|
Jest też bardzo małe Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Może być bardziej przydatne na przyszłość. Sama mam i polcam :]
_________________ "Być radosnym, dobrze czynić i wróblom pozwolić ćwierkac to najlepsza filozofia" św. Jan Bosko
|
Pn paź 24, 2005 15:24 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|