Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 14:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 CD radio czy to uczciwe? 
Autor Wiadomość
Post CD radio czy to uczciwe?
Cd radio- czy to jest fer czy nie to ze kierowcy się nawzejm powiadamiaj gdzie stoi policja czy to jest ok. czy nie zbyt dla mnie tak i to jest dobre rzecz takie CD –radio bo wie się gdzie korki zawsze ktoś pomoże jak się zabłądzi

Cz sty 12, 2006 12:49

A dwa - jak najbardziej fair. Rownie dobrze mozna sie przyczepic, ze ktos komus posle SMSa gdzie stoi policja.

Crosis

Cz sty 12, 2006 13:57
nie CB tylko CD zobacz na ogłoszenia a jest fer owszem ale czy do końca moga to suchac pirac drogowi których trzeba elimować

Cz sty 12, 2006 14:23

CB-radio - co to jest ?

Nazwa CB-radio pochodzi od angielskich słów "Citizens Band Radio" i oznacza "Obywatelskie Pasmo Radiowe".
CB w pojęciu potocznym to łączność radiowa dostępna dla wszystkich obywateli. Z nazwą tą kojaży się także gwałtownie rozwijający się ruch społeczny, skupiający zainteresowanych nawiązywaniem łączności za pomocą prostych i stosunkowo niedrogich urządzeń radiowych.
CB-radio jest to rodzaj łączności radiowej nie wymagający odpowiednich kwalifikacji, stwarzający jednocześnie porównywalne możliwości z łącznością kwalifikowaną-amatorską na pasmach KF i UKF. Nie oznacza to jednak, że dla łączności CB wystarcza tylko posiadanie radia.
Generalna przewaga łączności CB w porównaniu z łącznością amatorską polega przede wszystkim na:

- możliwości przemieszczania się nadajnika bez specjalnych zabiegów administracyjno-prawnych, którą uzyskuje się przez zgłoszenie rejestracji urządzenia w Oddziale Okręgowym Urzędu Regulacji Telekomunikacji (URT). Uzyskanie takiego zezwolenia nie wymaga żadnych wstępnych umiejętności operatorskich czy praktyki w nawiązywaniu łączności,
- pozwala jednocześnie na uzupełnienie łączności telefonicznej wszędzie tam, gdzie jej nie ma lub z różnych względów być nie może (woda, góry, samochód...). W wielu przypadkach może stać się jedynym zabezpieczeniem ratunkowym, sposobem przekazania informacji bądź porozumienia się,
- jest także pierwszym krokiem do łączności bardziej kwalifikowanej o większych mocach i zasięgach na pasmach amatorskich. Znaczenie ma tu także pewna funkcja edukacyjna w tym zakresie.

Zrodlo:
http://www.radio.org.pl/poradnik/abccb/

A co do Twojego pytania: czy nalezy tez zkliwidowac komorki, bo piraci sobie nimi podpowiadaj, gdzie jest policja?

Crosis

Cz sty 12, 2006 14:28
O tym to wiem jestem elektronikiem ale chodzi mi o to sam używałem Cd radio ale mi ukradli chodzi mi to ze była bardzo przydatne dużo podrutuje lubię wiedzieć co się dzieje na drogach bardzo zle jest a ta kto się wie gdzie jest korek jak można zrobić objazdy gdzie można się bezpiecznie zatrzymać itp.

Cz sty 12, 2006 15:22

Ja używam codziennie CD radia. Ciężko mi inaczej przesłuchiwać płyty CD i jeszcze nigdy w nim kierowcy nie słyszałem...

Za to CB radio, które ma zamontowane m.in. mój instruktor nauki jazdy jest bardzo przydatne, nie tylko do policji, ale także do dowiadywania się o stan dróg na konkretnej trasie, objazdach, etc.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Cz sty 12, 2006 15:26
No w sumie... ja Cd radio uzywam codziennie - plytki slucham... fajne toto.

CB radio zas mialem dawno temu, az mi sie znudzilo :P

Crosis

Cz sty 12, 2006 15:28

Cz sty 12, 2006 16:46

Abstrahując od nazwy i problemu różnicy między literą d a literą b zakładam, że nie chodzi o odtwarzacz płyt z radiem, tylko o urządzenie umożliwiające porozumiewanie się kierowców np korporacji taksówkowej.

Luki - nie ma złych rzeczy, złe może być tylko ich wykorzystanie.

Cz sty 12, 2006 19:37

Więcej na temat dobrych i złych rzeczy materialnych:

http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=5962

Myślę, luki, że możesz tam znaleźć odpowiedź na swoje pytanie i podyskutować o sednie sprawy.

Pozdrawiam :)

Cz sty 12, 2006 20:11

CB-RADIO [ang. Citizen Band radio], radio CB, radiowa łączność obywatelska, system amatorskiej radiokomunikacji wykorzystujący tzw. pasmo obywatelskie, w większości krajów pasmo 27 MHz (11 m), podzielone na 40 kanałów o szer. 10 kHz; w Polsce są to częstotliwości od 26,960 MHz do 27,400 MHz; warunkiem uzyskania licencji jest stosowanie zarejestrowanych i mających świadectwo homologacyjne radiotelefonów o maksymalnej mocy nadajnika 4 W. Stosowane mogą być radiotelefony przenośne, przewoźne (samochodowe) lub stacjonarne, pracujące z modulacją amplitudy (AM — najczęściej stosowana, lub SSB — modulacja jednowstęgowa) lub modulacją częstotliwości (FM); w zależności od warunków terenowych i poziomu zakłóceń można uzyskiwać łączność na odległość od kilku do kilkudziesięciu kilometrów; nawiązanie łączności polega na wywołaniu użytkownika CB-radia prowadzącego nasłuch na danym kanale; w łączności (rozmowie) może brać udział dwóch lub większa liczba rozmówców; zwyczajowo kanał 9 jest uważany za tzw. kanał ratunkowy i w wielu miastach policja i pogotowie ratunkowe prowadzą na nim stały nasłuch; CB-radio jest wykorzystywane najczęściej przez kierowców jako ruchomy środek łączności. Od 1947 CB-radio zaczęło rozwijać się w USA; w latach 60. trafiło do Europy; w Polsce objęte przepisami od 1986.

Więc na pewno CB radio, a nie CD :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz sty 12, 2006 20:58
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]