Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Polak - jaka jest prawda ? 
Autor Wiadomość
Post Polak - jaka jest prawda ?
Polak jaki jest on naprawdę? Ztego ci słyszłem onas jako polkach opinie w eurupie , no to nie mamy się czy chwalic tak naprawde dla czego ? Fakt moze jestesmy wykształconym narodem ale co z tago jak nie umiemy tego wykorzystać wykorzystujemy swaoje umiejtności w kombinowaniu. Mamy wilu prawników ale co z tego jak oni pracuja w durzych firamch po to by omijac prawo. Kiedyś jede niemiec mi powidział ze takie złodzeja jak polak nie widział ze jestesmy pijakami. Tto bardzo przykre co ona smówią smutne, sami sobie za to zapracujemy. od wileu lat w historii naszego narodu widać jak my sie " za puznio bydzimy" kazda nasz powstanie był praktyczne nie udane zawsze bylismy w tyle i to jest bardzo smutne. Na dzięn dzisieszy wystrczy popatrzsec na sytułacie w kraju kazdy kombinuje jak tylko moze ludze kradna pra wode bym mic na jedzeni to jest chore czy mu jako p[olcy musimu mic taką opinie.? Tyle jest onas pięknych przysłowek jak:
1) Matka polka -to takie piekne
Czy musza onas mówic jak we franici pijany jak polak chyba nie
To jacy mu jesteśmy naprawdę ?

N sty 15, 2006 12:46

Naprawdę to my wszyscy jesteśmy różni z wykształceniem i bez, zdolni i mało utalentowani, poprostu różni. Nie wiem czy wiesz, że za granicą jesteśmy uważani za dobrych pracowników (anglia), w rosji i na ukrainie uważaja nas za alkoholików. Zobacz każdy z nas wystawia sobie sam opinię swoim zachowaniem, może ona być negatywna lub pozytywna. Nie da się każdemu dogodzić.

N sty 15, 2006 13:41
Zobacz profil WWW
Naprawdę to my wszyscy jesteśmy różni z wykształceniem i bez, zdolni i mało utalentowani, poprostu różni. Nie wiem czy wiesz, że za granicą jesteśmy uważani za dobrych pracowników (anglia), w rosji i na ukrainie uważaja nas za alkoholików. Zobacz każdy z nas wystawia sobie sam opinię swoim zachowaniem, może ona być negatywna lub pozytywna. Nie da się każdemu dogodzić.

\ Napewano tak ale zobacz Byłem w słowacji uwarzaj nas ze nie potafim wubrerac sobe rzadu ze jesteśym bardzo naiwni

N sty 15, 2006 13:48

To fakt, że nie umiemy wybierać sobie rządu, tego wcale nie muszą nam uświadamiać obcokrajowcy. Sami zapewne zdsajemy sobie z trgo sprawę

N sty 15, 2006 13:52
Zobacz profil WWW
To fakt, że nie umiemy wybierać sobie rządu, tego wcale nie muszą nam uświadamiać obcokrajowcy. Sami zapewne zdsajemy sobie z trgo sprawę

Zadajmy chyba nie po znowu popełnamy ten sam bład jak byśmy brali przyklad z czech i słowacji byś byli juz dleko doprzedy a tak idzemy jak pijane zólwie

N sty 15, 2006 13:54

Cytuj:
kazda nasz powstanie był praktyczne nie udane zawsze bylismy w tyle

o jakim powstaniu mówisz przeciwko europejczykom Austriakom czy europejczykom Niemcom ?
a moze o "europejczykach" Rosjanach mówisz??

bo rzeczywiscie jesli chodzi o ich szybkośc działania wobec powstania jakiegokolwiek to nie mielismy zbytnich szans...

a może jednak piszesz o "powstaniach" w Rosji,Niemczech...
hmmm za którymi nie nadążalismy??
[oczywiscie przeciwko Polsce...]

a czy wiesz luki o tym, ze na naszej piesni wolnosci, naszym Mazurku Dąbrowskiego wzorowano hymny wielu Słowian?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_wszec ... a%C5%84ski
jeśli piszesz mając na myśli powstanie w gettcie zydowskim
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_ ... arszawskim
to wiedz, ze znajomość polityczna jest tu wskazana
Żydzi nie są nam przychylni i dlatego nie zrobili powstania wraz z nami bo tez nie mieli zamiaru by Polacy mieli jakies szanse
tak samo jak i Rosjanie cfaniacy
gdyby mieli trochę oleju w głowie zrobili by nie gdy 70tys Żydów bylo w getcie ale te pól mln
zrobili te powstanie w niedogodnym momencie jakby przeciwko Polakom by Niemcy zaostrzyli swoje straże...

Cytuj:
Zadajmy chyba nie po znowu popełnamy ten sam bład jak byśmy brali przyklad z czech i słowacji byś byli juz dleko doprzedy a tak idzemy jak pijane zólwie

jak bysmy brali przykład z Czech to dawno by Polski nie było na mapie
byl czas gdy języka czeskiego nie było tylko niemiecki a wieś była w Czechach prześladowana mówiąca czeskim
po czym czerpano by ten język nie padł z polskiego...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N sty 15, 2006 18:58
luki
Cytuj:
kazda nasz powstanie był praktyczne nie udane zawsze bylismy w tyle

o jakim powstaniu mówisz przeciwko europejczykom Austriakom czy europejczykom Niemcom ?
a moze o "europejczykach" Rosjanach mówisz??

bo rzeczywiscie jesli chodzi o ich szybkośc działania wobec powstania jakiegokolwiek to nie mielismy zbytnich szans...

a może jednak piszesz o "powstaniach" w Rosji,Niemczech...
hmmm za którymi nie nadążalismy??
[oczywiscie przeciwko Polsce...]

a czy wiesz luki o tym, ze na naszej piesni wolnosci, naszym Mazurku Dąbrowskiego wzorowano hymny wielu Słowian?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_wszec ... a%C5%84ski
jeśli piszesz mając na myśli powstanie w gettcie zydowskim
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_ ... arszawskim
to wiedz, ze znajomość polityczna jest tu wskazana
Żydzi nie są nam przychylni i dlatego nie zrobili powstania wraz z nami bo tez nie mieli zamiaru by Polacy mieli jakies szanse
tak samo jak i Rosjanie cfaniacy
gdyby mieli trochę oleju w głowie zrobili by nie gdy 70tys Żydów bylo w getcie ale te pól mln
zrobili te powstanie w niedogodnym momencie jakby przeciwko Polakom by Niemcy zaostrzyli swoje straże...

Cytuj:

jak bysmy brali przykład z Czech to dawno by Polski nie było na mapie
byl czas gdy języka czeskiego nie było tylko niemiecki a wieś była w Czechach prześladowana mówiąca czeskim
po czym czerpano by ten język nie padł z polskiego...

1) chodziło mi o powstanie takie jak:
-styczniowe
-listopadowe
-warszawstkie
- inne tego typu nasz poskie walki z innym mocerstwami zawsze do wszystkiego dążylismy za pużno a Co do powstanie styczniowego to przegralśmy jej przez naszą gupote dlatego ze chłop polski był przekupny i przekupił go cerzr rosji Alksader II.
Co do powstanie warszawskiego to było nas za malo nie mielismy broń tylko ambicje a niemcu mieli ludzi broń doswidczenia kase w tedy z gineł duż nie potrzebnie ludzi a mogli by sie przudać do inny działań wojenych.
Wsprawie czechów i słowaków chodziło mi o to ze mogślimy brać z nich przykład na początku lak 1994-2000 kiedy to wproadzli podatek linowo.
Co do hymu państwego masz racje. Getta częsciow bo też nie było przemyślane działenie dlatego że:
- nie mieli siły
-broń
-zdrowia
-doświadczenia
-ludz

N sty 15, 2006 23:08

Mamy wilu prawników ale co z tego jak oni pracuja w durzych firamch po to by omijac prawo.

Trochę szacunku dla mojej przyszłej profesji :) Ale tak serio - NIE POSŁUGUJ SIĘ WYŚWIECHTANYMI SLOGANAMI. Nie neguję prawdziwości, ale każde uogólnianie jest złe. Bo dobrzy i uczciwi prawnicy np. też są. A w oczy zawsze rzuca się to, co jest złe.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N sty 15, 2006 23:10
Zobacz profil WWW
Owszem tomu masz racje nie chciałem cie urazić wybacz mi. Chodziło mi o to ze sporo prawników młodych woli iść do firmy i szukać ja ominąć prawo i podatki po tam zarobi wiecej niż na sprawach. fakt jest to bardzo nie udciwe ale jak mamy takie prawo że są tam same luki to czemy by tego wykorzystać. Powiedzmy czy znas z może prwanika co pomoże za daramo bo ja nie kaZdy czeka na kase kase nie mówy oki już zadramo ale za 20 zł jak ktoś biedny ale ceny są w Koninie od 100zł w góra kto tyle zarabie po za lekarzami w pre minut to jest chore A tak wogóle to jest nie fer ze lekarz czy prawnicy nie maja okresowych egzaminów jak elktrycy czy elktronicy co 5 lat kto mam wieksza odpowdzialoność lekarz chyba niż elktryczk

N sty 15, 2006 23:21

luki twoja odpowiedź jest dla mnie do przyjęcia

skoro tak stawiasz sprawę to sie z Toba zgodze :lol:

jednak nalezy wziąść pod uwagę srogośc i fatalne warunki w jakich przyszło nam walczyc za kazdym razem o niepodległość
i tożsamość narodową

byliśmy zawsze niesamowiie prześladowani
nikomu kto dzis idzie do pracy np o 5 rano i wraca o 22 po prostu sie nie chce mysleć o czym innym jak o jedzeniu i spaniu
a co dopiero w tamtych czasach..
i to trzeba brac po uwage także
gdyż sytuacja była na naszych ziemiach ojczystych podkręcona przeciwko nam na maksa

i widac tu dziwne doprawdy podobieństwo do lat które toczymy z własnym rzadem batalie o prawo do jedzenia,pracy,godności osoby ludzkiej,o bezpieczeństwo,lekarstwa dotowane,emerytury dla nas nie dla ubeków,o podatek mniejszy dla nas nie dla hipermarketów zwolnienia z niego,o szukanie przestepców nie umażanie sprawy bo kwota smieszna...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn sty 16, 2006 20:14

Powiedzmy czy znas z może prwanika co pomoże za daramo bo ja nie

Znam.

luki napisał(a):
A tak wogóle to jest nie fer ze lekarz czy prawnicy nie maja okresowych egzaminów jak elktrycy czy elktronicy co 5 lat kto mam wieksza odpowdzialoność lekarz chyba niż elktryczk

Nie ma potrzeby, żeby robić egzaminy. Po to są aplikacje - zdajesz i praktykujesz. Prawo się zmienia - jak prawnik nie jest na bieżąco, to sam wypada z branży (nie zna orzecznictwa, precedensów itp), więc niepotrzebne są dodatkowe egzaminy w ciągu lat pracy.

Pn sty 16, 2006 23:58
Zobacz profil WWW

Zależy, gdzie ucho przyłożysz. W szczególności znani jesteśmy z pracowitości, a jeśli ktos nazywa nas pijakami, to uogólnia. To, że na Ukrainie spotkać można Polaków nieco się chwiejących, to nie znaczy, żeby mówić tak o nas wszystkich.

ToMu napisał prawdę, ktoś z branży prawniczej nie znający na bieżąco KK, KC, KP itd, to prawnik daremny i sam podcina gałąź, na której siedzi.
Musi być na bieżąco, bo po prostu ginie, marnie przepada w swojej profesji.

A lekarz, to samo. Pojawia się coraz więcej lekarstw - podobnych nazwami, że gdyby taki lekarz zignorował te farmaceutyczne nowości, też po prostu ginie marnie w swoim zawodzie.

A nauczyciele, muszą też się sprawdzać w swoim zawodzie, a pielęgniarki?!
A księgowi, też szkolimy się co jakiś czas, i to jest taki przyjemny mus!

Ta druga kwestia podniesiona przez lukiego: nie za darmo, tylko za x zł.
Jeśli prawnik żyje z udzielania porad prawnych, to dlaczego mam oczekiwać od niego czegoś takiego za darmo? No, z jakiej racji?

Ale się rozpisałam...
:o

Wt sty 17, 2006 11:38
Jaka jest prawda o Polakach?
Zależy, gdzie ucho przyłożysz. W szczególności znani jesteśmy z pracowitości, a jeśli ktos nazywa nas pijakami, to uogólnia. To, że na Ukrainie spotkać można Polaków nieco się chwiejących, to nie znaczy, żeby mówić tak o nas wszystkich.

ToMu napisał prawdę, ktoś z branży prawniczej nie znający na bieżąco KK, KC, KP itd, to prawnik daremny i sam podcina gałąź, na której siedzi.
Musi być na bieżąco, bo po prostu ginie, marnie przepada w swojej profesji.

A lekarz, to samo. Pojawia się coraz więcej lekarstw - podobnych nazwami, że gdyby taki lekarz zignorował te farmaceutyczne nowości, też po prostu ginie marnie w swoim zawodzie.

A nauczyciele, muszą też się sprawdzać w swoim zawodzie, a pielęgniarki?!
A księgowi, też szkolimy się co jakiś czas, i to jest taki przyjemny mus!

Ta druga kwestia podniesiona przez lukiego: nie za darmo, tylko za x zł.
Jeśli prawnik żyje z udzielania porad prawnych, to dlaczego mam oczekiwać od niego czegoś takiego za darmo? No, z jakiej racji?

Ale się rozpisałam...
:o

bobo. Nie to ze prawnik mam robić za daramo ale chodzi mi oto ze nie za takie pieniądze jaki oni żadaja ale jakieś rosądne cene. Byłem niedawno w czecha tam maja onas dobre zdanie bo jesteśmy gościny i ciesz ze im alkochol wykopujemy. Cześi nas nie lubija z kjedego powdó zwłaszcze te starsze pokolonia za 1956 roku.

Wt sty 17, 2006 11:47

[quote="luki"] Nie to ze prawnik mam robić za daramo ale chodzi mi oto ze nie za takie pieniądze jaki oni żadaja ale jakieś rosądne cene [/qute]
Od momentu wejścia w życie nowej ustawy zmieniajacej zasady rekrutacji na aplikacje prawnicze - a więc, de facto, otwierającej drogę do specjalizacji prawniczej dla ludzi niespokrewnionych z prawnikami - wzrośnie i już wzrasta konkurencja na rynku usług prawniczych. Więc nie bój się. Już teraz, o ile mieszkasz w mieście, gdzie jest więcej niż jedna kancelaria - znajdziesz pomoc za przystępną cenę. Wygórowane ceny mają ci, którzy mają stałych klientów - ale i ci zaczynają sobie uświadamiać, że można załatwić to samo za mniejsze pieniądze. Konkurencja na rynku wzrasta - a więc będzie lepiej :)

Wt sty 17, 2006 12:03
Zobacz profil WWW
luki napisał(a):
Nie to ze prawnik mam robić za daramo ale chodzi mi oto ze nie za takie pieniądze jaki oni żadaja ale jakieś rosądne cene [/qute]
Od momentu wejścia w życie nowej ustawy zmieniajacej zasady rekrutacji na aplikacje prawnicze - a więc, de facto, otwierającej drogę do specjalizacji prawniczej dla ludzi niespokrewnionych z prawnikami - wzrośnie i już wzrasta konkurencja na rynku usług prawniczych. Więc nie bój się. Już teraz, o ile mieszkasz w mieście, gdzie jest więcej niż jedna kancelaria - znajdziesz pomoc za przystępną cenę. Wygórowane ceny mają ci, którzy mają stałych klientów - ale i ci zaczynają sobie uświadamiać, że można załatwić to samo za mniejsze pieniądze. Konkurencja na rynku wzrasta - a więc będzie lepiej :)

W niewczach płace za prawnika 20Euro na jede miesiać i on jest na kazde moje wezwanie i zawsze mi pomoze nie to co w polce bestej co leca tylko na kase

Wt sty 17, 2006 12:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona