Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 9:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Siódmy zmysł, a moze i ósmy..? 
Autor Wiadomość

Post Siódmy zmysł, a moze i ósmy..?
Czy gdyby nie powiedzieć dziecku, że za sprawą umysłu nie może przesuwać przedmiotów, to potrafiłoby to?
Najczęściej jest tak, że gdy o czymś się nie mówi traktujemy to jakby to nie istniało. Czy w tym wypadku może się tak zdarzyć?
Czy świadczyłoby to o tym, że człowiek został stworzony na obraz Boga?
Człowiek wykorzystuje bardzo małą część swojego muzgu. Możliwe więc, że prócz wszystkich sześciu zmysłów mamy tagże inne.
Prawdopodobne bardzo jest to, że potrafimy o wiele więcej niż byśmy mogli sobie wyobrazić.

Śr lut 22, 2006 16:10
A zgadzam się z Tobą w pełni droga wiedxmo. Mamy więcej niż fizyczne zmysły. A dzieci na ogół mają całkiem nizełe predyspozycje do okazywanie różnych talentów. Nie mają jeszcze tak "utwardzonego" poglądu i nie mają tak wmówione, że tego a tego się nie da. Jest też tak, że im wcześniej ktoś zaczyna interesować się "tymi" sprawami to lepiej mu wychodzi (właściwie to tak jest ze wszystkim). I są też ludzie, którzy wykorzystują troszkę więcej mózgu (telekineci lubv telepaci) lub starają się te umiejętności rozwijać (i faktycznie potrafią więcej niż wielu ludziom może to przyjść do głowy).

Śr lut 22, 2006 20:05
Nie wnikam w ezoterykę.Ja szóstym zmysłem nazwałbym serce.Sercem poznajemy to co jest niedostępne pozostałym pięciu zmysłom.

So kwi 22, 2006 10:42

Sprawa jest bardzo prosta. Sam fakt wiedzy lub jej braku nie ma wpływu na rzeczywistość. A wszystkie 7., 8. itd zmysły, telepatie etc. to jest godna pożałowania jedna wielka bzdura.

N kwi 23, 2006 17:58

Człowiek używa ok.10% mózgu !!A telepatia istnieje.człowiek jest równiez ciałewm fizycznym z promieniowaniem,falami,wibracjami.Aurę ludzka już dawno sfotografowano specjalna techniką fotograficzna.

Pn maja 15, 2006 18:24

Sprawa jest bardzo prosta. Sam fakt wiedzy lub jej braku nie ma wpływu na rzeczywistość. A wszystkie 7., 8. itd zmysły, telepatie etc. to jest godna pożałowania jedna wielka bzdura.

Futer a jak wyjaśnisz kiedy 2 osoba wie dokładnie o czym myślimy (telepatia)?Napewno nie jest to żaden zbieg okoliczności... albo kiedy umiera 2 osoba to w tym czasie zatrzymują się wszystkie zegarki, gaśnie światło przynajmniej na kilka minut (przykład z zycia wzięty)???Przecież telepatia może byc także darem od boga, darem ducha świetego (w religii inaczej się określa tego typu zjawiska, nie pamiętam niestety jak-moderatorzy napewno będą wiedzieli :-)

Ate
Cytuj:
Człowiek używa ok.10% mózgu A telepatia istnieje.człowiek jest równiez ciałewm fizycznym z promieniowaniem,falami,wibracjami.Aurę ludzka już dawno sfotografowano specjalna techniką fotograficzna.

człowiek faktycznie jest nie tylko "mięsem", ma duszę a ona jak wiemy ma nieograniczone możliwości, jest niematerialna

Cytuj:
Nie wnikam w ezoterykę.Ja szóstym zmysłem nazwałbym serce
.Haunebu III skoro serce rozpoznaje, to czego nie widzą ludzkie zmysły to znaczy, że człowiek ma 6 zmysł i jak słusznie ate zauważyła człowiek korzysta 10% mózgu, a to znaczy, że drzemie w nas jakaś nadprzyrodzona część :-D

Wt maja 16, 2006 7:44
Zobacz profil WWW
- Skorpiony zabijające się własnym jadem.
- Zez który zostaje przy walnięciu w plecy.
- Śmierć w męczarniach po wypiciu zimnego po czereśniach.

To wszystko nic.

W porównianiu z najpopularniejszym, najszerzej przytaczanym

I zupełnie nieuzasadnionym mitem

O tych (autocenzura) 10% mózgu.

Nie wiem co za debil wymyślił ten mit, ale w sumie musiał wykazać się połączeniem debilizmu i geniuszu, bo jest to tak chwytliwe, że ludzie to przekazują (mem).

Ludzie, pokażcie mi źródło naukowe (jedno) tego poglądu. (PubMed stoi przed Wami otworem).

TO JEST BZDURA!!

(a nie żadne "słusznie zauważył").

Wt maja 16, 2006 8:12

- Śmierć w męczarniach po wypiciu zimnego po czereśniach.

:D to jest mozliwe bo może nastąpic skret kiszek

Cytuj:
- Zez który zostaje przy walnięciu w plecy.

to także jest możliwe.... u marionetek

A teraz muszę przyznać (niestety) rację zefciowi odnośnie mózgu:
Cytuj:
TO JEST BZDURA!!
, ale telepatia i inne zdolności istnieją. Oto link potwierdzający opinie zefcia o rzekomych niewykorzystanych obszarach mózgu:
http://www.ewolucja.org/d5/d52-7.html
z trudem i wielkim bólem przyznaje ci rację...

Wt maja 16, 2006 8:36
Zobacz profil WWW

Futer a jak wyjaśnisz kiedy 2 osoba wie dokładnie o czym myślimy (telepatia)?.

To nie takie trudne. Jak 2 osoby się znają, to znają także swój sposób myślenia.
klarowna napisał(a):
albo kiedy umiera 2 osoba to w tym czasie zatrzymują się wszystkie zegarki, gaśnie światło przynajmniej na kilka minut

Serio?
A w jakim promieniu?
biorąc pod uwagę jak często ktoś umiera na swiecie, to mamy jedną wielką dyskotekę, zwłaszcza w szpitalach, czego nie udało mi się zaobserwować...

klarowna napisał(a):
człowiek faktycznie jest nie tylko "mięsem", ma duszę a ona jak wiemy ma nieograniczone możliwości, jest niematerialna

Nieograniczone? potrafisz dać jakiś przykład tych nieograniczonych możliwości duszy?

Wt maja 16, 2006 8:49
Oooo, dziękuję za informację o pochodzeniu tego mitu. Nie wiedziałem do tej pory. Co zaś do telepatii, dotychczas jej istnienia nie stwierdzono przy użyciu metod statystycznych.
Ja jestem człowiek romantyczny i dla mni miło by było, gdyby w przyszłości różne obecnie uznawane za nadprzyrodzone zdolności udało się stwierdzić i wyjaśnić. Ale wychodzi tu jedynie romantyzm mojej natury, a nie rozum czy wiara.

Wt maja 16, 2006 9:00

Sa zmysły te ponadliczbowe...Mnie jak śni sie ktos bardzo bliski to na drugi dzien jest u nas...

Śr maja 17, 2006 18:30
Tak, tak zefciu, skorpiony wclae nie zabijają się w żadnej sytuaccji. Czyli udokumentowane, nagrane przypadki czegoś takiego to jeden wielki fotomontarz? Cholera, wiedziałem, że te gnojki z National Geographic chcą mi naściemniać.
Co do tych 10% nie będę się wypowiadał bo szkoda gadać.

Cz maja 18, 2006 11:07

to my ustalamy jak i co nazwiemy

te 10% rzeczywiście powala na kolana :D
moim zdaniem wykorzystujemy 100% mózg
gdybysmy tego nie robili mielibysmy do czynienia z niedokrwieniem tej częsci mózgu "niewykorzystywanej] [- np 23% czy jak ate podała nawet -90% ! ]
ale ten stan zowie się nienormalnym i potocznie nazywamy takiego delikwenta chorym

gdyby dziecko przyzwyczaić od urodzenia do tego, że coś potrafi...
to tak jakby dziecku powiedzieć jesteś bogaty możesz podróżować po świecie gdzie tylko chcesz
gdy się zderzy z rzeczywistością okazać się będzie mogło, że sobie nie poradzi [problem go przerośnie]
może popełni nawet samobójstwo
nie inaczej będzie z dzieckiem któremu wtłucze się do głowy, że potrafi lewitować albo co innego
współczuje dzieciom których rodzice w ten sposób je potraktują

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Cz maja 18, 2006 17:55

Oczywiscie ,ze mózg cały pracuje,zachodza tam funcje tzw.chemia mózgu ale do myslenia człowiekowi wystarcza 10%,a mógłby więcej ale doba za krótka... :D

Pt maja 19, 2006 22:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]