Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 14:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 KOSZULKI N NAPISEM JPII? 
Autor Wiadomość

Post KOSZULKI N NAPISEM JPII?
Opracowane i sprzedawane na uroczystośc spotkania z Benedyktem XVI koszulki z napisem "JPII" wydają sie mi co namjmniej niegrzeczne wobec PT Gościa.
Nigdy nie praktykuje się wobec ważnej osobistości eksponowania jego poprzednika. Może to być uznane a afronet wobec obecnego, niezaleznie od tego, że ten jest kulturalny i że zkcentuje szacunek dla swojego poprzednika.

Pt kwi 21, 2006 7:08

Po pierwsze na koszulkach jest napis JPII, a poniżej B-16,

po drugie sam Benedykt XVI powiedział że przyjeżdza do kraju swojego Wielkiego poprzednika

po trzecie sam powiedział że jest kontynuatorem Sługi Bożego Jana Pawła Wielkiego

reansumując po co ten rwetes???? :o

ale mogę zrozumieć to w kontekście: "Pisać byle co, byle zaistnieć"...

ehhhhhhhh

Pt kwi 21, 2006 9:37
Zobacz profil WWW

Też nie rozumiem tego stwierdzenia... Niegrzeczne :?: To ma być właśnie forma wyrażenia radości ze spotkania z papieżem - kolejnym papieżem, symbol wdzięczności za posługę Jana Pawła II i radości z przybycia Benedykta XVI.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 21, 2006 11:24
Zobacz profil WWW
Post Re: KOSZULKI N NAPISEM JPII?
Atimeres napisał(a):
Opracowane i sprzedawane na uroczystośc spotkania z Benedyktem XVI koszulki z napisem "JPII" wydają sie mi co namjmniej niegrzeczne wobec PT Gościa.
Nigdy nie praktykuje się wobec ważnej osobistości eksponowania jego poprzednika. Może to być uznane a afronet wobec obecnego, niezaleznie od tego, że ten jest kulturalny i że zkcentuje szacunek dla swojego poprzednika.

Mogłoby być uznane, ale nie będzie. Ratzinger rozumie etos, który się wytworzył w około swego poprzednika i sam wielokrotnie odnosi się do niego z wielkim szacunkiem.

Pt kwi 21, 2006 14:12

Post Re: KOSZULKI N NAPISEM JPII?
PTRqwerty napisał(a):
Ratzinger rozumie etos, który się wytworzył w około swego poprzednika i sam wielokrotnie odnosi się do niego z wielkim szacunkiem.

Etos nie etos. Jan Paweł II będzie wkrótce uznany błogosławionym (czyli takim lokalnym świętym).
Więc w czym problem ? Że na koszulkach ?
Gdyby na majtkach, to może byłby problem ... braku wyczucia, co wypada ?
Jeśli na tych koszulkach nie ma innych nadruków z wątpliwą treścią, to wszystko OK !

Pt kwi 21, 2006 16:50
Zobacz profil WWW

Tym bardziej, że Benedykt XVI nie kipi z zazdrości, a JP II:

Jan Paweł II jako święty może być patronem bezpłodnych par - powiedział postulator procesu beatyfikacyjnego papieża ksiądz Sławomir Oder.
Ksiądz Oder podkreślił, że najczęściej doznawaną łaską przypisywaną Janowi Pawłowi II są narodziny dzieci w małżeństwach, które uważano za bezpłodne - przytacza włoską agencję ANSA "Rzeczpospolita".

I o czym tu mówić, po co roztrząsać?! "Lokalny" patriotyzm chyba każdy zna.
Przecież istnieje POKOLENIE JP II. Czy to nie jest miłe, że Go kochamy nadal!!! On żyje w naszych sercach, bo sobie na to zasłużył.

Pt kwi 21, 2006 17:27

Przecież w ogóle Benedykt XVI bardzo często podkreśla swoje przywiązanie i chęć nawiązania do osoby i działań Jana Pawła II.

Takie koszulki to wyraz radości z takiej właśnie kontynuacji.

So kwi 22, 2006 8:47
Zobacz profil WWW
Nie krytykuję pomysłu,ale koszulki to tylko zewnętrzny wyraz przywiązania.Przecież nawet niewierzący może je włożyć.Liczy się to co w sercu i czyny.Choć nie przeczę,że noszenie takiej koszulki to też dawanie świadectwa. :ok:

Wt kwi 25, 2006 9:47

Przecież to tylko koszulka. Prawdziwe emocje, odczucia, nosimy w sercu a t-shirt jest jedynie zewnętrzną jego oznaką-manifestacją. Dla mnie manifestacje zewnętrzne są w ogóle zbędne, ale jeśli komus sprawia to przyjemność to niech sobie nosi

Wt kwi 25, 2006 10:54
Zobacz profil WWW

A ja myślę, że w ogóle idea tych koszulek była odwrotna:
Cytuj:
Ci, których wiara jest mocna, opowiadają, że Ojciec Święty czeka na nich w niebie. Inni czują się „osieroceni”. Czy swoje zaufanie, jakie mieli do Jana Pawła II, przeleją na Benedykta XVI? Czy pokolenie JP II stanie się pokoleniem B 16? – Pójdziemy na spotkanie z nim i zobaczymy – mówią. Zaufania młodzieży nie można zdobyć na kredyt, z racji sprawowania ważnej funkcji. Młodzi jednak chcą, żeby spełnił ich nadzieje.

­– Dopiero pod koniec życia Jana Pawła zacząłem się interesować jego nauczaniem. Teraz chcę to nadrobić. Dlatego zaangażowałem się w przygotowanie pielgrzymki Benedykta. Będę odpowiedzialny za cały wagon w pociągu z Lublina do Krakowa – mówi Karol. – Wiara od kilku lat jest dla mnie fundamentem. Nie wiem, czy jestem pokoleniem JP II, bo włączyłem się do niego późno, na pewno jednak mogę być pokoleniem B 16. Z Benedyktem jestem od początku.

Pokolenie JP II/B16 ...

Naprawdę mogłoby to kogokolwiek obrazić?
Cytat z tego artykułu

Wt kwi 25, 2006 11:09

Obrazek

Cz maja 04, 2006 16:04

A nie sądzicie że w tych koszulkach chodzi troche o kase??? Że ktoś chce się na nich dorobić. Nie lepiej by było gdyby ludzie mieli papieża w sercach. Myślicie że to nie wystacza??

Cz maja 04, 2006 16:50

Uważam, że te skróty JPII i B16 są bezmyślne, a noszenie takiej koszulki to kompromitacja. Czy Jan Paweł Drugi albo Benedykt Szesnasty to tak długie nazwy, że trzeba je skracać do jakiegoś banalnego zlepku literek brzmiącego jak nazwa boysbandu lub robota z gwiezdnych wojen? Szacunek dla drugiej osoby wiąże się z odpowiednim do niej zwracaniem, a takim używanie skrótów będących pomiotem młodzieżowej mody na pewno nie jest.

Cz maja 04, 2006 21:07

A mieć papieża w sercu i na koszulce, nie można :?:

Cz maja 04, 2006 21:40
Zobacz profil WWW

Przypomniał mi się taki jeden prezydent. Wszyscy go szanowali i nazywali... JFK. :)

Pt maja 05, 2006 9:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona