Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 23, 2025 18:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Praca na temat religii, katechizmu w szkole 
Autor Wiadomość

Post Praca na temat religii, katechizmu w szkole
Witam serdecznie, chciałem się zabrać za pisanie dość obszernej pracy na temat zajęć - lekcji religii - kiedyś zwanych katecheza. Jednak w tym momencie zaczynają sie tu schody... nie mogę znaleźć książek o tej tematyce, a większość artykułów to debata o zasadności tych zajęć w szkole... a jedyne co znalazlem w bibliotece pedagogicznej to książka "Religia i religijność" E.Ciupak.
Może ktoś już pisał prace na podobny temat (kiedyś czytałem pracę chyba licencjacką na temat nietolerancji religijnej w szkole, tam było trochę wiadomości, ale teraz jakoś nie mogę do niej dotrzeć )... i jest w stanie mi pomóc. Z góry dziękuje za odpowiedz i pomoc.
pozdrawiam

So lut 24, 2007 23:28

Sposobu prowadzenia lekcji religii? Obecności tego przedmiotu w szkole ( rys historyczny)?
Podejscia uczniów? Zakresu materiału?

"Obszerna praca" tzn licencjacka, magisterska, doktorska, czy tez referat na lekcję?

N lut 25, 2007 12:30

Już pisze sprostowanie... praca miałaby być porównaniem, czy tez konfrontacja zajęć katechezy i etyki, czy tez zajęć innych religii np. prawosławnych... choć szczerze mówiąc nie spotkałem sie jeszcze w szkole z lekcjami religii prawosławnych... Wiec bardziej by mi zależało na rysie historycznym i obecności w zreformowanym systemie oświaty.

Aha jeśli chodzi o "obszerność" pracy to chodziło mi o licencjata.

Dziękuję za zainteresowanie :-)

N lut 25, 2007 13:10

hmm... każdy przedmiot ma swój konspekt (czy jak to się nazywa) w którym jest określony materiał który należy zrealizować - punkt po punkcie zagadnienia, które trzeba poruszyć na danym poziomie nauczania. Takie coś istnieje i dla lekcji religii katolickiej jak i etyki, jak i pewnie są jakieś choćby ogólne wytyczne dla pozostałych wyznań. Na pewno jeśli chodzi o katechezę warto zgłosić się do wydziału katechetycznego kurii - tam Ci wszystko wyjaśnią. A jeśli chodzi o etykę to do ministerstwa oświaty albo choćby najbliższego kuratorium.

Jak na moje oko (bardzo niedoświadczone) wydaje mi się, że Twój temat jest zbyt obszerny jak na licencjat. Należało by uszczegółowić choćby o jaki typ szkoły chodzi. Katechizację zupełnie inaczej prowadzi się w szkole podstawowej, inaczej w średniej a jeszcze inaczej w gimnazjum, ba sama katechizacja ma na każdym z tych poziomów inne cele do spełnienia.

A promotor co mówi na tą pracę?

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N lut 25, 2007 14:54

Promotor na razie dał nam czas na wybranie sobie tematu bądź wymyślenie go samemu... więc co do akceptacji to jeszcze pora na to przyjdzie :) ale myślę ze będzie dobrze...

Jeśli chodzi o typ szkoły to myślę o szkołach podstawowych, ponieważ wiadomo, że będę musiał przeprowadzić badania, a na tym poziomie szkolnictwa wydaje mi się, że będą one najbardziej obiektywne.

Teraz bardzo by mi zależało właśnie na znalezieniu książek albo jakiś prac, które chociaż dadzą mi jakiś obraz tego... jakiś zarys...

N lut 25, 2007 16:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]