Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 25, 2025 23:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Apel do piszacych w "Patronie na dzis" 
Autor Wiadomość
Post Apel do piszacych w "Patronie na dzis"
Mimo, ze idea tematu jest bardzo ciekawa - podupadl. Ale powod wg.mnie jest prosty - . O Patronie dnia nalezy napisac kilka prostych zdan od siebie, wkleic linka. Tymczasem na ogol pojawiaja sie tam wielostronicowe hagiografie, skopiowane jak leci z katolika, albo z innej strony. Nikomu nie chce sie ich czytac.

Obiecuje, ze jutro dam pozytywny przyklad piszac krotki tekst o patronie dnia (chyba, ze jest dzien powszedni - nie mam kalendarza pod reka) ;)[/i]

Pn sie 21, 2006 23:00
Masz bardzo dużo patronów: Najświętszą Maryję Panne, Królową; świętych prezbiterów i męczenników Jana Kemble i Jana Wali (+ 1679); bł. Bernarda, prezbitera i zakonnika (+ 1694); św. Filipa Benicjusza, zakonnika (+ 1285); św. Hipolita, biskupa i męczennika (+ ok. 235); św. Symforiana, męczennika (+ 257); św. Tymoteusza, męczennika (+ ok. 303); bł. Tymoteusza z Montecchio, prezbitera i zakonnika (+ 1504) - o każdym z nich oczekuje pięknej i interesującej notki :D ;)

Pn sie 21, 2006 23:33

Post Re: Apel do piszacych w "Patronie na dzis"
szalony napisał(a):
Mimo, ze idea tematu jest bardzo ciekawa - podupadl. Ale powod wg.mnie jest prosty - . O Patronie dnia nalezy napisac kilka prostych zdan od siebie, wkleic linka. Tymczasem na ogol pojawiaja sie tam wielostronicowe hagiografie, skopiowane jak leci z katolika, albo z innej strony. Nikomu nie chce sie ich czytac.

Obiecuje, ze jutro dam pozytywny przyklad piszac krotki tekst o patronie dnia (chyba, ze jest dzien powszedni - nie mam kalendarza pod reka) ;)[/i]

No to, szalony, jeśli masz czas skracać zaczerpnięte skądś życiorysy - to zajmij się tym.

Ja uważam, że jak się już coś robi, to lepiej wkleić cały, kompletny i szczegółowy życiorys - a nie jakąś zbitkę wyciętych informacji, dla wycinającego najważniejszych (a dla czytelnika - być może nieistotnych).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 22, 2006 7:22
Zobacz profil WWW
Dzisiaj jest WO Najswietszej Maryi Panny Krolowej, wiec przygotowuje zyciorys "jutrzejszy" 8)

Wt sie 22, 2006 12:52

Sama czytam tylko to, co jest w brewiarzu. Gdyby mi nie wystarczyło - zawsze mogę wejść na ILG :)

Lubiłam opracowania Wikinga - ujmowały więcej osób, ale na temat każdej z nich było zwięźle :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Wt sie 22, 2006 14:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]