| Autor |
Wiadomość |
|
MONIKA1985
|
 NAPOMON
Mam bardzo duży problem. O tuż od 3 lat dokładnie 14 września to będzie, chodzę z chłopakiem o 8 lat starszym bardzo mocno się kochamy. Chcemy za rok dokładnie latem się pobrać. Ślub chcemy wziąć kościelny. Problem polega na tym ze mój narzeczony jest więżący, ale nie ochrzczony. Jego matka jest Jehowa a ojciec katolikiem. Czy jest możliwe żebyśmy wzięli ślub kościelny?
PS: Proszę niech ktoś napisze cos na ten temat, bo na innych serwerach nikt nie chce mi nic konkretnego na ten temat napisać.

|
| Cz sie 10, 2006 20:57 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Chrzest można przyjąć w każdym wieku.
Co więcej - jest faktem historycznym, że na początku ludzie przyjmowali chrzest właśnie w wieku dorosłym
Problemu nie ma. Jest kwestia zgłoszenia się do parafii, przygotowania do chrztu, przyjęcia go. Potem jeszcze spowiedź i komunia (bez bierzmowania ślub może być) i już możecie brać ślub.
To tak w telegraficznym skrócie 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Cz sie 10, 2006 21:09 |
|
 |
|
MONIKA1985
|
Tylko właśnie ze on nie chce się ochrzcić.
|
| Cz sie 10, 2006 21:12 |
|
|
|
 |
|
ToMu
|
No to patrzymy w KPK:
Cytuj: Kan. 1086 -
§ 1. Nieważne jest małżeństwo między dwiema osobami, z których jedna została ochrzczona w Kościele katolickim lub była do niego przyjęta i nie odłączyła się od niego formalnym aktem, a druga jest nieochrzczona.
§ 2. Od tej przeszkody można dyspensować tylko po wypełnieniu warunków, o których w kan. 1125 i 1126. Idziemy więc do tych paragrafów: Cytuj: Kan. 1124 - Małżeństwo między dwiema osobami ochrzczonymi, z których jedna została ochrzczona w Kościele katolickim lub po chrzcie została do niego przyjęta i formalnym aktem od niego się nie odłączyła, druga zaś należy do Kościoła lub wspólnoty kościelnej nie mającej pełnej łączności z Kościołem katolickim, jest zabronione bez wyraźnego zezwolenia kompetentnej władzy.
Kan. 1125 - Tego rodzaju zezwolenia może udzielić ordynariusz miejsca, jeśli istnieje słuszna i rozumna przyczyna, nie może go jednak udzielić bez spełnienia następujących warunków:
1° strona katolicka winna oświadczyć, że jest gotowa odsunąć od siebie niebezpieczeństwo utraty wiary, jak również złożyć szczere przyrzeczenie, że uczyni wszystko, co w jej mocy, aby wszystkie dzieci zostały ochrzczone i wychowane w Kościele katolickim;
2° druga strona winna być powiadomiona w odpowiednim czasie o składanych przyrzeczeniach strony katolickiej, tak aby rzeczywiście była świadoma treści przyrzeczenia i obowiązku strony katolickiej;
3° obydwie strony powinny być pouczone o celach oraz istotnych przymiotach małżeństwa, których nie może wykluczać żadna ze stron.
Kan. 1126 - Konferencja Episkopatu powinna zarówno określić sposób składania tych oświadczeń i przyrzeczeń, które są zawsze wymagane, jak i ustalić, w jaki sposób ma to być stwierdzone w zakresie zewnętrznym oraz jak ma być o tym powiadomiona strona niekatolicka.
Zgoda biskupa musi być.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Cz sie 10, 2006 21:21 |
|
 |
|
MONIKA1985
|
A te formalności długo trwają?
|
| Cz sie 10, 2006 21:25 |
|
|
|
 |
|
Incognito
|
 Re: NAPOMON
MONIKA1985 napisał(a): mój narzeczony jest więżący, ale nie ochrzczony. Jego matka jest Jehowa a ojciec katolikiem.
W wieży mieszka?*
Jeśli nie chce się ochrzcić, to znaczy, że nie jest chrześcijaninem, w co więc "wierzącym" jest?
*Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
| Cz sie 10, 2006 21:26 |
|
 |
|
ToMu
|
Może być wierzący - ale może nie utożsamiać się z konkretną chrześcijańską wspólnotą.
|
| Cz sie 10, 2006 21:27 |
|
 |
|
MONIKA1985
|
W Boga wierzy. Zna bardzo dobrze pismo święte nawet lepiej ode mnie.
|
| Cz sie 10, 2006 21:29 |
|
 |
|
Spidy
|
A mogę zapytać po co Wam ślub kościelny?
Bo przecież przysięga brzmi "...Tak mi dopomóż, Panie Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy święci."
Jeśli Twój chłopak nie uznaje Trójcy, to jak będzie przysięgał?
Wiem, że to może być dla Ciebie bolesne, bo Ty wiesz, w Kogo wierzysz. Nie umiem Ci poradzić, ale na pewno radzę się zastanowić nad tym, czym jest ślub, czyli - co dokładnie sobie ślubujecie.
Z Panem Bogiem, powodzenia 
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
| Cz sie 10, 2006 21:38 |
|
 |
|
MONIKA1985
|
Nie wiem czy to prawda ale ponoc w takiej sytuacji pan mlody nie musi wymawiac tych slow "...Tak mi dopomóż, Panie Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy święci." a ślub chce wziąć ponieważ bardzo wieżę w Boga i nie chce żyć w grzechu.
|
| Cz sie 10, 2006 21:45 |
|
 |
|
Jan_UK
|
To znaczy, ze jest niewiezacy!
_________________ Leszek, Jan o sspx: Księża z tego bractwa są ekskomunikowanymi lefebrystami.
|
| Cz sie 10, 2006 21:55 |
|
 |
|
MONIKA1985
|
to że ktos nie jest ochrzczony to oznacza ze jest nie wiezacy?
Dla mnie to bzdura.
|
| Cz sie 10, 2006 22:02 |
|
 |
|
maniusia
|
MONIKA1985 napisał(a): to że ktos nie jest ochrzczony to oznacza ze jest nie wiezacy?
D la mnie to bzdura. vvnie ochrzczony napewno nie oznacza niewierzacy ale warunkiem wejscia do krolestwa Bozego jest przyjecie chrztu tak mowi Pismo
|
| Cz sie 10, 2006 22:26 |
|
 |
|
Jan_UK
|
Wierzacy tym sie miedzy innymi wyroznia, ze wyraza chec bycia ochrzczonym. Skoro ochrzcic sie nie chce, znaczy jest niewierzacy. Nawet Baptysci chrzcza (nawet jest glupim slowem, bo ze chrzcza - wynika z ich nazwy).
_________________ Leszek, Jan o sspx: Księża z tego bractwa są ekskomunikowanymi lefebrystami.
|
| Cz sie 10, 2006 22:28 |
|
 |
|
ToMu
|
MONIKA1985 napisał(a): Nie wiem czy to prawda ale ponoc w takiej sytuacji pan mlody nie musi wymawiac tych slow "...Tak mi dopomóż, Panie Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy święci." a ślub chce wziąć ponieważ bardzo wieżę w Boga i nie chce żyć w grzechu. Zgadza się. Sam byłem na takim ślubie, zresztą w czasie mszy. Narzeczony - niewierzący, narzeczona - wierząca. W przypadku narzeczonego odpuszczano w prszysiędze odniesienia do Boga. Jan_UK napisał(a): Wierzacy tym sie miedzy innymi wyroznia, ze wyraza chec bycia ochrzczonym.
To Twoje własne założenie.
|
| Pt sie 11, 2006 7:12 |
|
|
|