Autor |
Wiadomość |
rozalka
Moderator
|
 Być piękną...
Niech motorem dyskusji będzie ten oto filmik: http://www.campaignforrealbeauty.com/ho ... ion_v2.swf
Nie ukrywam, że po jego obejrzeniu poczułam zaskoczenie, ale też ulgę  Uświadomiłam sobie też, że na każdym kroku jestem oszukiwana. Przez telewizję, prasę, reklamę (w tym wstrętne, narzucające się billboardy). Zresztą nie tylko ja, bo i tysiące, miliony młodych (i nie tylko) dziewcząt.
W sumie kompleksów się już wyzbyłam, ale co z innymi, młodszymi ode mnie?
Co dziś można nazwać pięknem? Co z autentycznością i naturalnością? Czy są jeszcze w cenie?
Zapraszam do refleksji 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pt paź 20, 2006 18:30 |
|
|
|
 |
Spidy
|
Dodam jako facet, że oszukiwana jest też płeć brzydsza. To ma co prawda dużo mniejsze znaczenie, ale jednak – podziwiamy piękno, które w rzeczywistości nie istnieje.
Ktoś może powiedzieć, że Wenus z Milo też nie istnieje, jest wzorem piękna, a jej wartość dla sztuki jest olbrzymia. Wszyscy wolimy oglądać piękno niż brzydotę.
Tyle że Wenus jest z kamienia tak realnego, że wiadomo – jest fantazją. Fotografia modelki "przetworzonej" (ohydne słowo, ale prawdziwe) wygląda jak... fotografia modelki. Prawdziwej!
Jakiej kobiety będzie szukał młody chłopak? Pięknej. A co to znaczy - pięknej?... Czy pod wpływem tych nierealnych obrazów nie ulegnie nierealnym marzeniom? Jeśli ulegnie – do końca życia będzie szukał tej, która się nigdy nie urodzi.
Na szczęście mamy dookoła prawdziwe kobiety.
Nie popieram spamu, ale tym razem prześlę linka kilku znajomym. 
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
Pt paź 20, 2006 18:57 |
|
 |
Incognito
|
Chcecie zasugerować, że naprawdę nie ma tak pięknych kobiet jakie można zobaczyć w czasopismach lub reklamach? Że piękno które tam można zobaczyć nie jest realne?
Ja wiele razy na żywo spotkałem właśnie tak piękne kobiety także uważam sugerowanie iż takowych nie ma za sianie fałszu.
Przeczytajcie sobie to:
Cytuj: Wprawdzie prezentujące modne stroje modelki są nierealistycznie chude, ale zastąpienie ich paniami o nieco obfitszych kształtach wcale nie sprawi, że znikną kompleksy oglądających pokazy kobiet - informuje "Journal of Consumer Health". Zbyt chude modelki od dawna są oskarżane o narzucanie nierealistycznych standardów i wywoływanie kompleksów. Niektóre firmy zatrudniły więc do swoich kampanii reklamowych modelki o bardziej typowych figurach. Tymczasem badania przeprowadzone przez Dirka Smeestersa z Tilburg University oraz Naomi Mandel z Arizona State University wykazały, że patrzenie na grubsze modelki wręcz pogarsza samoocenę większości kobiet, podczas gdy oglądanie modelek umiarkowanie szczupłych - podwyższa ją. W pierwszej części eksperymentu uczestniczki wybierały spośród wielu obrazów cztery przedstawiające reprezentatywne modelki z każdej kategorii - bardzo szczupłą, umiarkowanie szczupłą, z umiarkowaną nadwagą i z dużą nadwagą. Okazało się, że oglądanie modelek umiarkowanie szczupłych lub bardzo szczupłych podwyższało samoocenę badanych kobiet - czuły się szczuplejsze. Zdjęcia modelek bardzo kragłych lub umiarkowanie krągłych wywoływały wrażenie przeciwne - sprawiały, że badane myślały więcej o swojej nadwadze. Zdaniem autorów, wyniki te tłumaczą, dlaczego pisma pokazujące tylko "realistycznie" wyglądające kobiety sprzedają się gorzej niż te, które prezentują na swoich łamach modelki chude.
Co dziś można nazwać pięknem? To sprawa indywidualna. Nie widzę sensu we wmawianiu ludziom, że wszystko jest piękne.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt paź 20, 2006 19:20 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
No i?
Zastanawiam się- co woli facet? Top modelke, czy tzw. "paszteta"? I co woli kobieta- wysportowanego, czy z wyłysiałego z brzuszkiem piwnym? Odpowiedzi są oczywiste.
Żeby nie było- piękne dziewczyny istnieją. I to właśnie takie jak na plakatach, miałem tę przyjemność spotkać kilka. Więc doskonale wiem, że nie trzeba photoshopa żeby dobrze wyglądać.
To samo tyczy się facetów i tu mogę na własnym przykładzie powiedzieć- wystarczy trochę nieuwagi i rośnie mi brzuch. Ale mogę wybrać bycie wysportowanym iść na siłownie, uważać na jedzenie i zbudować swoje ciało tak jak chce.
Więc taka kampania Dove jest dla mnie troche śmieszna(szczególnie, że panie z bilbordów tej akcji też są "podrasowywane"). Mam nadzieje, że nie odniesie sukcesu i że nadal ludzie, przynajmniej niektórzy, będą dbali o swój wygląd, a często tym samym swoje zdrowie.
Osobną rzeczą jest przesada wszelka. Ale to też jest margines. A teraz pozwólcie, że zamknę oczy i przypomne sobie tę piękność z instytutu...
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt paź 20, 2006 19:28 |
|
 |
martin
|
Zawsze mówiłem, że programy do edycji zdjęć potrafią cuda i pewnie nawet ze mnie dałoby sie zrobić długonogą blondynkę  . Może tak dla odmiany troche dystansu do mody i samego siebie? Przez te kilka lat, które pałętam sie po świecie widziałem kilka kanonów piękna od Twigi (może ktos jeszcze to pamięta) po (Panie daruj) Mandarynę i dochodze do wniosku (chwilę to jdnak trwało;) ), że opakowanie jakkolwiek atrakcyjne nie jest ważniejsze od zawartości (bez urazy).
_________________ martin
|
Pt paź 20, 2006 19:31 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
 Re: Być piękną...
rozalka napisał(a): Uświadomiłam sobie też, że na każdym kroku jestem oszukiwana. Przez telewizję, prasę, reklamę (w tym wstrętne, narzucające się billboardy). Zresztą nie tylko ja, bo i tysiące, miliony młodych (i nie tylko) dziewcząt. Zapraszam do refleksji 
Moja refleksja: Lepiej późno, niż wcale.
Może być (taka refleksja) ? 
Pt paź 20, 2006 20:25 |
|
 |
bejot
|
A. napisał(a): Zastanawiam się- co woli facet? Top modelke, czy tzw. "paszteta"? I co woli kobieta- wysportowanego, czy z wyłysiałego z brzuszkiem piwnym? Odpowiedzi są oczywiste.
Oczywiste
no coz.. znam mezczyzn, ktorzy uwazaja, ze "na kosci to psy leca".. i znam kobiety, ktore za takim wylysialym i z brzuszkiem to spojrza z zapartym tchem.. a na takich przystojniakow modelowych, to prawie uwagi nie zwroca..
Dlaczego?
Moim zdaniem dlatego, ze piekno to jednak cos wiecej.. a co najlepiej widac jednak w oczach, w twarzy.. i to piekno przyciaga duzo bardziej.. piekne cialo za ktorym kryje sie egoista, egocentryk.. czy ktos "pusty".. przyciagnie na chwile.. ale to nie to..
oczywiscie rozpatrujac sprawe skrajnie..
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Pt paź 20, 2006 21:54 |
|
 |
A.
|
Cytuj: no coz.. znam mezczyzn, ktorzy uwazaja, ze "na kosci to psy leca".. i znam kobiety, ktore za takim wylysialym i z brzuszkiem to spojrza z zapartym tchem
Jasne. Ale to czasami jest po prostu w pewnym sensie fetysz- tak samo jak ktoś lubi stopy, albo latexowe ciuszki, albo różne inne rzeczy. Czyli po prostu odbiegają od "standardu".
Oczywiście, to może być do skrajnych przypadków. Nie twierdze, że nikomu się nie spodoba, jak dziewczyna będzie ciut przy kości. Tylko, że to odbiega od pewnej aktualnej mody. To coś jak kiedyś komuś by się podobały szczupłe bardzo, a modne było właśnie przy kości to uważano, ze facet ma dziwny gust. Sądzę, że dość podobnie jest dziś. Choć oczywiście jestem daleki od dyskryminowania tego.
Po prostu taka jest teraz moda, na taki typ piękna. Jeśli ktoś nie chce, nie musi się tego trzymać. Ale nie sądzę, żeby zmienianie tego było dobre. Każdy powinien dążyć do ideału- wtedy świat byłby piękniejszy.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt paź 20, 2006 22:38 |
|
 |
bejot
|
A. wybacz, ale znow sie nie zgodze
Zauwaz, gdyby wszystkim podobaly sie jedynie top modelki.. (analogicznie dla plci drugiej) to heh.. ludzkosc moglaby wyginac..
A stwierdzenie, ze to, ze facet oglada sie za puszysta dziewczyna jest zakrawajace na fetysz.. - jest odwazne.. i wielu co bardziej nerwowych panow mogloby chciec zmienic Twoja twarzowa strukture piekna..
Jednym slowem.. wydaje mi sie, ze ok.. masz swoj gust.. kazdy ma inny na szczescie.. a jak wiadomo.. de gustibus non autobus est..
a piekno lansowane chyba nie musi oznaczac piekna po prostu.. (bo wtedy normy lansowane mozna by musiec uznac za normy panujace.. a ta wizja jakas niekoniecznie pozytywna mi sie wydaje - ale to tak OT - o polityce gdzie indziej..)
i coz.. jak mi wtlaczali od dziecinstwa.. "kazda potwora znajdzie swego amatora"
a do idealu.. oczywiscie, ze nalezy dazyc.. choc osobiscie wole idealy moralne od reklamowych...
Khalil Gibran
|
So paź 21, 2006 9:47 |
|
 |
A.
|
Wybaczam
Niekoniecznie mogłaby wyginąć. Pisząc o top modelkach miałem na myśli pewien ideał piękna, a nie konkretne osoby. A tak sie składa, że każdy może do niego dążyć i zbliżyć się bardziej, lub mniej.
Wiem, że jest odważne. Ale chodziło mi bardziej o pewne skrajne przypadki, gdy ludzie lubią jak partnerka jest po prostu gruba.
Ale oczywiście masz racje- każdy ma swój gust i mi nic do tego.
A co do ideałów moralnych niż reklamowych. Nie mam zamiaru oszukiwać i powiem szczerze- wygląd jest dla mnie ważny. Ważne też jest wnętrze.
|
So paź 21, 2006 11:23 |
|
 |
filippiarz
|
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
So paź 21, 2006 18:49 |
|
 |
A.
|
Jej nawet retusz niewiele pomógł:/
|
So paź 21, 2006 21:42 |
|
 |
elka
|
Cytuj: A co do ideałów moralnych niż reklamowych. Nie mam zamiaru oszukiwać i powiem szczerze- wygląd jest dla mnie ważny. Ważne też jest wnętrze.
czyli gdyby panna była gruba i niezbyt ładna [jakies znamie na twarzy, blizna i to dosc duza, nie dająca sie ukryc], a przy tym był wrazliwa, dobra i po prostu świetnie byscie sie rozumieli - to co?  [nie chce sugerowac, ze byś "olał"  ]
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
So paź 21, 2006 21:46 |
|
 |
A.
|
Nie musisz sugerować. Sam to powiem- bo najprawdopodobniej właśnie bym olał. Może olał to brutalne zbyt słowo, a bym się starał załatwić to bardziej dyplomatycznie, ale nie zmienia to faktu, że szukam czegoś innego.
|
So paź 21, 2006 22:37 |
|
 |
bejot
|
A. nie odbierz tego jako ataku..
a jesli znajdziesz ukochana kobiete.. pelne zrozumienie.. taka dobra piekna i w ogole..
i 3 lata po slubie zdarzy jej sie wypadek.. i ja troche "zdefasonuje" to ja zostawisz?
Khalil Gibran
|
N paź 22, 2006 11:08 |
|
|
|