Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 20, 2025 2:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Trzeba umrzeć aby żyć 
Autor Wiadomość

Post Trzeba umrzeć aby żyć
W około wiosna ... Słońce przygrzewa długo oczekiwanymi promieniami .Przyroda budzi się
do życia po zimowym śnie ... Ludzie zaczynają coraz częściej uśmiechać się do siebie nawzajem
... A ty zastanawiasz się dlaczego właśnie na Ciebie spadło takie nieszczeście . Dlaczego akurat Ty musisz w tym pięknym czasie upadać pod ciężarem bólu choroby? .... Dlaczego Ty
musisz tkwić w domowych lub-gorzej-szpitalnych wnętrzach,zamiast upajać się wiosenną atmosferą widoczną za oknem?jak rozumiem Twe rozterki...Twój bunt...Twoje rozżalenie...a
niejednokrotnie również smutek przeszywający od stóp do głów...Twoja bezradność i beznadzieja są tym większe,im bardziej kontrastują z zapałem i radością Twojego otoczenia...Znam to wszystko mimo młodego wieku ,a może właśnie zwłaszcza dlatego...Dzisiaj powtarzam jednak słowa Pam Brown:,,Cierpienia innych pokazują,jak oni przyglneli do życia i w końcu zwycięsko przebrneli przez trudy.Tobie także się uda''.Wiem po prostu już teraz,że ani siły drzemiącej w człowieku,ani ogromu cierpienia,jaki staje się czasem jego udziałem,nie da się zmierzyć i opisać..Wiem również, że każde doświadczenie naszego życia jest dla nas wielką
szkołą ... Szkołą tym cenniejszą im trudniejszą . Niełatwo jest podejmować wyzwania ....
Niełatwo walczyć z czymś , co niemal z góry wydaje nam się niezwyciężone .Teraz mam jednak
świadomość tego że paradoksalnie w owych cierpieniach i w walce tkwi siła potrzebna do
zwyciestwa . Każdy ma swoje cele i wyzwania ... Każdy ma krzyż i zmartwystanie ma własną
miarę .... i właśnie dlatego namawiam do walki czasem nawet wbrew wszystkiemu ....czasem
wbrew logice .....Nie możemy nigdy do końca ocenić swej determinacji i siły woli a te
nie jednokrotnie zapewne nas zaskakują ....Trzeba umrzeć aby żyć .....Wiem to na pewno
.....i wiem że dopiero po prawdziwym obumarciu przychodzi prawdziwe życie .....Dopiero
wtedy ....Naturalnie każdy z nas postrzega owo życie inaczej i innymi drogami do niego dojdzie . A może o to właśnie w naszym doczesnym życiu chodzi , byśmy z z każdej próby
wychodzili zwycięsko ubogaceni w całą mądrość jaką owa próba z sobą niosła ?
Któż nie chciałby zmartwychstać z Chrystusem ? o ileż jednak trudnej towarzyszeć Mu w pasji
.....Trudno ....czasem nawet bardzo trudno przebrnąć tą naszą pasję ale ....Teraz już wiem
że bez niej nie byłoby zmartwychwstania ... A wtedy ... wtedy już nic by nie było ....i w takim
świecie nie chciałbym żyć .... Nawet bez mojego cierpienia. :cry: :p

Pn maja 10, 2004 13:01

"...oddajcie się na służbę Bogu, jako Ci, którzy ze śmierci przeszli do życia, i członki wasze oddajcie jako broń sprawiedliwości na służbę Bogu."

:)

Cz maja 13, 2004 16:39

Post Re: Trzeba umrzeć aby żyć
rekin303 napisał(a):
... A ty zastanawiasz się dlaczego właśnie na Ciebie spadło takie nieszczeście . Dlaczego akurat Ty musisz w tym pięknym czasie upadać pod ciężarem bólu choroby? .... Dlaczego Ty
musisz tkwić w domowych lub-gorzej-szpitalnych wnętrzach,zamiast upajać się wiosenną atmosferą widoczną za oknem?jak rozumiem Twe rozterki...Twój bunt...Twoje rozżalenie...a
niejednokrotnie również smutek przeszywający od stóp do głów...Twoja bezradność i beznadzieja są tym większe,im bardziej kontrastują z zapałem i radością Twojego otoczenia

Właśnie, dlaczego ? Ja też wciąż pytam dlaczego świat jest tak zbudowany, że przyjazny tylko dla pięknych i zdrowych? Nikt nie wie dlaczego....
Ale tak po ludzku - to nie jest sprawiedliwe, i tak jak mówi Rekin - szczególnie przykre gdy to JA "kontrastuję z zapałem i radością......."
Można mówić bardzo pięknie i wzniośle, że cierpienie uszlachetnia , ale tylko wtedy gdy dotyczy to kogoś innego, najlepiej dalekiego..... Trochę inaczej boli mój własny, bliski ból.

Piękny wiosenny (letni....) świat , który mogę oglądać jedynie w pozycji leżącej, przez szybę szpitalną to jest zdecydowanie gorszy świat niz ten, który zobaczę idąc z plecakiem górską doliną nawet w pochmurmy listopadowy dzień.

Mogę pocieszać się, radować małymi i dużymi sukcesami, mieć nadzieję, być dumna, że pomimo wszystko walczę i udaje mi się - ale przecież...... lepiej i łatwiej gdy nic nie boli, gdy moge jak inni beztrosko zapominać, że jestem śmiertelna.

Gdzie jest ten świat bez zła i cierpienia?

Cz maja 13, 2004 19:16
quella, weź do ręki Pismo Święte i przeczytaj trzy pierwsze rozdziały KSIĘGI RODZAJU. może znajdziesz tam odpowiedź?

Pt maja 14, 2004 8:13

Ja ostatnio byłem w górach polecam - tam zajdziesz swoją odpowiedż

Pn lip 12, 2004 8:39

smierc jest poczatkiem nowego życia. nie koniecznie musi to byc smierć fizyczna, czasem wystarczy zostawic za soba przeszłość i zacząć wszystko od początku, na nowym wlasciwym (Bóg) fundamencie zacząć budować swoje życie. Naprawde warto....

Wt sie 24, 2004 12:50

pewnie chodzi ci do dekalog czuż powiem z własnego doświadczenia nie wszyscy tak potrafią żyć dziszejsza ludzkość jest mało reflekcyjna media robią swoje a ludzie łapią każdą sensacje :x :x :razz:

Cz sie 26, 2004 13:47

szkoda, ze ludzie wspólcześni opieraja sie tylko na tym, co przekazuja media, xczyli informacje odpowiednio spreparowane...

a ja chce wierzyc w to, ze... sa jeszcze ludzie, ktorzy zastanawiaja sie nad sensem zycia i chca zmieniac swoje zycie, powracac ze zlych drog i... umierac dla przeszlosci, by zyc dla przyszlosci....

Cz sie 26, 2004 21:50

"Nie bierzcie więc wzoru z tego świata, lecz przemieniajcie się przez odnawianie umysłu, abyście umieli rozpoznać jaka jest wola Boża" ( Rz. 12; 2)

Julia są jeszcze tacy ludzie i to spora grupka ;), żyja w dzisiejszym świecie, ale...nie żyją dla rewelacji tego świata.Wiedzą, że prawdziwe "rewelacje" czekają na nich"po drugiej stronie" ;).

:)

Pt sie 27, 2004 2:44

zycie wedlug "zacofanych" zasad moze byc naprawde piekne. i wcale to nie oznacza, ze... osoby z tej grupy sa mniej szczesliwe od tych "nowoczesnych", a moze sa nawet szczesliwsze...

Cz wrz 16, 2004 23:22

no tak a co powiesz gdy tej śmierci wokół człowiekajest zadużo np tragicznie wmlodym wieku umierają koledzy człowiek zaczynasię jejbać

Pt maja 06, 2005 11:41

Strach przed śmiercią (własną) oznacza przede wszystkim nieprzygotowanie. Oczywiście trudno wymagać, abyśmy żyli myślą o śmierci, młodość cechuje się na ogół niefrasobliwym podejściem do tego tematu, ale życie miłością nie brzmi już tak okropnie, prawda?

A strata bliskich osób zawsze będzie ciężkim przeżyciem, trudno cokolwiek pisać, oprócz tego, żebyśmy pamiętali, że dalej (a może nawet szczególnie teraz) możemy im pomóc...

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

So maja 07, 2005 1:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]