Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 22:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Czy proszenie o prezent to hańba? 
Autor Wiadomość
Post Czy proszenie o prezent to hańba?
Napiszę tu co napisałam na innym forum, ale jestem ciekawa zdania ludzi wierzących.

Mój ojciec ma nową partnerkę (Mama nie żyje), z którą, zdawałoby się, żyję w sympatii. Napisałam jej żartobliwego smsa co bym chciała dostać na gwiazdkę (miałam na myśli krem Vichy, bo jestem alergiczką). Mój ojciec zrobił z tego aferę i powiedział mi, że jestem zwykłą żebraczką i przynoszę mu wstyd. Teraz siedzę, płaczę, jestem załamana. Naprawdę zrobiłam coś tak złego? :( ps. dodam, że ja żyję na skraju nędzy, nawet internet opłaca mi ktoś życzliwy, a oni pławią się w luksusie... wyzwał mnie a nie spytał czy jadłam dziś obiad (a rzeczywiście nie jadłam... :( )

Czy jestem godna pogardy?

N gru 23, 2007 21:24
Post Re: Czy proszenie o prezent to hańba?
Ninielka napisał(a):
(...)( ps. dodam, że ja żyję na skraju nędzy, nawet internet opłaca mi ktoś życzliwy, a oni pławią się w luksusie... wyzwał mnie a nie spytał czy jadłam dziś obiad (a rzeczywiście nie jadłam... :( )

Czy jestem godna pogardy?

W innym temacie napisałaś:

Ninielka napisał(a):
A ja tak się podczepię... interesuje mnie cnota ubóstwa. Chciałabym ją praktykować, ale dobrze zarabiam... jestem wykształcona i mam świetną pracę. Czy możliwe jest ubóstwo w takiej sytuacji? Ostatnio zmarnotrawiłam na coś zupełnie zbytecznego prawie 500 zł... czy to grzech? leczyłam pewne zwierzę, ale to przecież zbytek, tyle dzieci nie ma co jeść, a ja marnuję kasę na zwierzę. Ale z drugiej strony pomogłam żyjącej istocie... Teraz chcę sobie kupić nowy aparat telefoniczny, może to też zbytek?

viewtopic.php?p=296798&highlight=#296798

Dodam, że ten telefon miał kosztować 380 zł ...

Czy to jest skrajne ubóstwo ??

- Nie jest niczym złym prosić o konkretną rzecz, kiedy kogoś dobrze znamy i wiemy, że go na to stać i nie urazimy go. Różnie ludzie reagują.

Natomiast za złe uważam to, co robisz na Forum ... sama sobie przeczysz, Ninielko ....i wprowadzasz ludzi w błąd- pytanie tylko- w którym miejscu ??
:?

N gru 23, 2007 21:39
Napisałam jej żartobliwego smsa

oraz

Cytuj:
ja żyję na skraju nędzy

Ludzie żyjący na skraju nędzy nie piszą sms-ów, bo po prostu nie stać ich na komórki.

Nie ładnie tak kłamać.

N gru 23, 2007 21:45
Straciłam pracę. W styczniu pewnie będę jadła kamienie.

N gru 23, 2007 21:45

Przestań już dalej brnąc w kłamstwa

N gru 23, 2007 21:49
Straciłam pracę. W styczniu pewnie będę jadła kamienie.

Pracy nie traci się z dnia na dzień- Jeśli byłaś gdzieś zatrudniona, obowiązuje tzw. okres wypowiedzenia.
- Jeżeli nikt Cię nie zatrudniał, a pracujesz na własną rękę, to nie można mówić o stracie pracy, tylko zleceń, o które się trzeba postarać.

Kamieni jeść nie trzeba- za to trzeba się zarejestrować w Urzędzie Pracy. W wielu miejscach są wydawane darmowe zupy.

Jako osoba niepenosprawna (co sama pisałaś) przypuszczalnie masz też rentę (?) lub jakiś zasiłek.

Wybacz, ale sądzę, ze nie masz pojęcia, co znaczy skrajna nędza.
- na studiach nieraz musiało mi starczyć na życie 4 zł dziennie. Jadłam chleb z dżemem i za skrajną nędzę tego nie uważam.

Gdybyś faktycznie nie miała co jeść, to zamiast opłacania netu, wybrałabyś abonament w stołówce....

N gru 23, 2007 22:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]