Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 18:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 48  Następna strona
 Unia Europejska 
Autor Wiadomość
Post Re: Unia Europejska
Nikt Quinque nie pytal jak bylo referendum? Czyli Quinque byl za mlody, zeby brac udzial...Bo straszne! A rodzice pytali, czy Quinque chce sie uczyc?

Naprawde Quinque zadnej UE nie potrzebuje? Quinque a raczej jego rodzina jezdzila sobie, dzieki przyjaciolom za wschodniej granicy, gdzie chciala i kiedy chciala. Zarabiala w Polsce i bylo jej dobrze, stac ja bylo na godne zycie i nikt im niczego nie zabranial. A poza polskie granice ich nigdy ciekawosc swiata nie ciagnela, bo i po co? Autostrady byly i w Polsce, rodzina na miejscu, samochody zbyteczne, praca i mieszkanie od reki, wycieczki do parku tez sa wystarczajace, a teraz to Unia zepsula!

A w temacie Polski maja prawo Polacy sie wypowiadac bez wzgledu na aktualne miejsce zamieszkania. Czy Quinque uwaza, ze Jan Pawel II tez o Polsce nie mial prawa sie wypowiadac przez czas pobytu w Watykanie?

Śr paź 03, 2018 5:14

Kael napisał(a):
dotacje z podatkow zabranych w innych krajach

Propagandę siejesz. To, że teoretycznie dostajemy więcej niż wpłacamy jest rekompensatą za otwarcie naszego rynku na produkty z UE. Inną sprawą jest fakt, że to UE decyduje na co te środki będą przeznaczone. Jeżeli uważasz, że to takie dobre to czy przystałbyś na to, żeby oddać swoje pieniądze obcej osobie, która dołoży ci np. drugie tyle, ale to ona będzie decydować na co będziesz mógł je wydawać? Ja bym na coś takiego nie przystał.

Śr paź 03, 2018 7:02
Padre77 napisał(a):
jest rekompensatą za otwarcie naszego rynku na produkty z UE
Jaką znowu rekompensatą? Za to, że można w sklepie kupić tańsze i lepsze produkty należy nam się rekompensata? Znowu widać, za jakimi czasami Padre77 tęskni i jaki model państwa i gospodarki uważa ten komuch za optymalny.

Śr paź 03, 2018 7:06
Czasem myślę, że w temacie Unii Europejskiej nie powinni się wypowiadać ludzie, którzy nie żyli na własny rachunek przed rokiem 1989 (zarobki, mieszkanie, własna rodzina), a tylko korzystali z owoców pracy i zaradności rodziców...

Padre76, kto ciebie zmusza do kupowania niepolskich produktów? Nikt. I do jeżdżenia po niepolskich drogach wybudowanych z (także) niemieckich podatków też nikt. Jakie inwestycje współfinansowane z Unii ci się nie podobają? Przecież Unia nas nie zmusza do brania pieniędzy i nawet nie zmusza do wydawania na inwestycje, o których ona decyduje. To Polska musi mieć projekt i o środki wystąpić. A jak rolnikom się dotacje nie podobają, to nie muszą ich brać.

No i byłoby coś chyba nie fair, gdyby to ktoś decydował na co chce wydać cudze pieniądze, a druga strona musiała płacić bez żadnych warunków?

Śr paź 03, 2018 7:19
Padre77 napisał(a):
Kael napisał(a):

Propagandę siejesz. To, że teoretycznie dostajemy więcej niż wpłacamy jest rekompensatą za otwarcie naszego rynku na produkty z UE. Inną sprawą jest fakt, że to UE decyduje na co te środki będą przeznaczone. Jeżeli uważasz, że to takie dobre to czy przystałbyś na to, żeby oddać swoje pieniądze obcej osobie, która dołoży ci np. drugie tyle, ale to ona będzie decydować na co będziesz mógł je wydawać? Ja bym na coś takiego nie przystał.

5 razy więcej otrzymaliśmy niż wpłaciliśmy to tylko "teoretycznie"....chciałabym mieć w domy podobnie "teoretyczny" budżet, choćby mi ktoś dyktował na co wydać owe pieniądze, pozostawiając mi decyzję w rozdysponowaniu swoich pieniędzy.
A powiedz to rolnikom "pokrzywdzonym" otrzymywanymi pieniędzmi, o których decyduje Unia.
Rekompensata za otwarcie naszego rynku, a rekompensaty na otwarcie zachodnich rynków na nasze produkty to pryszcz....bo nam się tylko należało
https://businessinsider.com.pl/firmy/sp ... ue/250gj55

Śr paź 03, 2018 7:29

zefciu napisał(a):
Jaką znowu rekompensatą? Za to, że można w sklepie kupić tańsze i lepsze produkty należy nam się rekompensata? Znowu widać, za jakimi czasami Padre77 tęskni i jaki model państwa i gospodarki uważa ten komuch za optymalny.

Zefciu znowu zaczynasz swoje wywody? Już raz to przerabialiśmy i nic dobrego z tego nie wyszło.
I znowu mnie wytłuszczasz, a jak przyjdzie co do czego to znowu będziesz się wybielał.
Po przystąpieniu do UE Polska otwarła swoje rynki zbyty. O ile było to korzystne dla obywateli bo mogli kupić tańsze produkty, o tyle dla polskiej gospodarki było to zgubne, bo przedsiębiorstwa upadały nie mogąc konkurować z producentami zachodnimi. W efekcie firmy upadały a ludzie tracili pracę i źródło utrzymania. Mogli kupić taniej, tyle, że nie mieli za co.
Coś co wydawało się dobre w efekcie okazało się zgubne. Tak trudno to pojąć?
Ale zefcio oczywiście nie jest w stanie przedstawić argumentu tylko swoim zwyczajem jak zwykle troluje.
Kael napisał(a):
Padre76

Nie ma takiego użytkownika na tym forum.
Kael napisał(a):
kto ciebie zmusza do kupowania niepolskich produktów?

A kto kupi droższy produkt, jeśli nie bardzo stać go nawet na tańszy? Bawi mnie to jak wyznawcy jedynej słusznej drogi reagują na jakąkolwiek krytykę UE. Nie twierdzę, że UE to samo zło, ale też nie mogę stwierdzić że to samo dobro. Niestety rozmowa o tym czy członkostwo w UE jest dla nas korzystne tak szczerze jest bezcelowa. Nikt nigdy nie policzy bilansu tego członkostwa. O ile jesteśmy w sanie oszacować ile wpłaciliśmy do unii i ile z niej otrzymaliśmy, to już na pewno nikt nie obliczy ile poszło na inwestycje rozwojowe, a ile zostało utopionych. Pomijam fakt, że jak coś jest dotowane to zawsze kosztuje więcej, więc gdyby nie było to dotowane to całkowity koszt byłby inny.
Tak więc Kael daru sobie takie "argumenty" bo piewcy "świętości" UE są tak nią zaślepieni, że każda merytoryczna krytyka jest dla nich zamachem na demokrację (której notabene w UE jest jak na lekarstwo).
Alus napisał(a):
Padre77 napisał(a):
Kael napisał(a):

5 razy więcej otrzymaliśmy niż wpłaciliśmy to tylko "teoretycznie"....chciałabym mieć w domy podobnie "teoretyczny" budżet, choćby mi ktoś dyktował na co wydać owe pieniądze, pozostawiając mi decyzję w rozdysponowaniu swoich pieniędzy.
A powiedz to rolnikom "pokrzywdzonym" otrzymywanymi pieniędzmi, o których decyduje Unia.
Rekompensata za otwarcie naszego rynku, a rekompensaty na otwarcie zachodnich rynków na nasze produkty to pryszcz....bo nam się tylko należało
https://businessinsider.com.pl/firmy/sp ... ue/250gj55

Gdzie takie bajki puszczają? Jakieś źródło?
Alus napisał(a):

Rolnicy polscy dostają dużo mniejsze dotacje niż ci w krajach starej unii.

[edytowano 1x... poprawiono cytowanie. M]

Śr paź 03, 2018 7:33

Padre77 napisał(a):
Bawi mnie to jak wyznawcy jedynej słusznej drogi reagują na jakąkolwiek krytykę UE.

Przynajmniej nie ukrywasz, jaki jest cel Twojej pisaniny. Baw się dobrze :lol:

Śr paź 03, 2018 8:06
Cytuj:
Gdzie takie bajki puszczają? Jakieś źródło?

Najpierw sprostowanie - Polska otrzymuje dotacji 3 razy tyle niz płaci składki....sorry za literówke
Gdy te bajki puszczają - w necie na setkach stron, choćby
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kto-wpl ... ia/4t6ns48
a gdybyś zechciał zapoznać sie z każdą bajkę to proszę:
https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-fina ... -polska-ue

Alus napisał(a):

Cytuj:
Rolnicy polscy dostają dużo mniejsze dotacje niż ci w krajach starej unii.

Adekwatnie jak dużo mniejsza jest nasza składka.

A jeśli piszesz jedynie w celach zabawowych, a konkretne dane traktujesz jako przyczynek do zabawy, to daruj sobie dalszą polemikę......

Śr paź 03, 2018 8:14
Padre77 napisał(a):
Zefciu znowu zaczynasz swoje wywody?
To jest forum dyskusyjne i różne osoby na tym forum publikują różne wywody. Ty publikujesz jawnie komunistyczne i wyrażające jawną tęsknotę za PRL. Ja natomiast wywody polemiczne w stosunku do Twoich.

Cytuj:
O ile było to korzystne dla obywateli bo mogli kupić tańsze produkty, o tyle dla polskiej gospodarki było to zgubne, bo przedsiębiorstwa upadały nie mogąc konkurować z producentami zachodnimi.
Dla gospodarki było to zbawienne, bo PKB cały czas rósł. Natomiast wtedy, gdy Polska była zamknięta na rynki europejskie mieliśmy do czynienia ze stagnacją rozwoju gospodarczego (w pewnych okresach nawet ze spadkiem). Jaką miarą zmierzyłeś ową rzekomą „zgubność”? Fakt, że jakieś przedsiębiorstwo upadło nie oznacza, że „gospodarka ginie”.

Cytuj:
W efekcie firmy upadały a ludzie tracili pracę i źródło utrzymania. Mogli kupić taniej, tyle, że nie mieli za co.
I jakoś dziwnie doprowadziło to do sytuacji, w której w Polsce praktycznie nie ma bezrobocia i trzeba sprowadzać pracowników ze wschodu, żeby miał kto w tych upadłej gospodarce pracować.

Cytuj:
Ale zefcio oczywiście nie jest w stanie przedstawić argumentu
Jedynym Twoim argumentem jest powtarzanie tezy o „zgubie gospodarki”, która jednak nie jest poparta żadnym sensownym kryterium.
Cytuj:
Nikt nigdy nie policzy bilansu tego członkostwa.
Rzeczywisty bilans trudno jest policzyć. Ale można porównać Polskę z innymi demoludami, które poszły inną drogą.

Śr paź 03, 2018 8:18

Alus napisał(a):
Najpierw sprostowanie - Polska otrzymuje dotacji 3 razy tyle niz płaci składki....sorry za literówke
Gdy te bajki puszczają - w necie na setkach stron, choćby
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kto-wpl ... ia/4t6ns48
a gdybyś zechciał zapoznać sie z każdą bajkę to proszę:
https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-fina ... -polska-ue

Mój zarzut był do 5-krotnego przebicia. Do 3-krotnego nie mam zastrzeżeń, więc nie musisz mnie przekonywać. Wszytko to nie zmienia faktu, że nikt nigdy nie policzy faktycznego bilansu korzyści i strat płynących z naszego członkostwa w UE. Owszem można mówić, że to a to jest korzystne i to a to jest niekorzystne, tylko dlaczego wyznawcy "świętej" unii zżymają się na jakąkolwiek krytykę od razu wysyłając od razu krytyka do czubków.
zefciu napisał(a):
Ty publikujesz jawnie komunistyczne i wyrażające jawną tęsknotę za PRL. Ja natomiast wywody polemiczne w stosunku do Twoich.

Daruj sobie to trollowanie. Jedyny skutek jaki tym osiągniesz to taki, że przez taki stosunek (nie tylko do mnie) na resztę spuszczę zasłonę milczenia, bo trollom mówię stanowcze nie.

Śr paź 03, 2018 8:45
Padre77 napisał(a):
Daruj sobie to trollowanie.

– Wejście do UE było zgubne dla gospodarki.
– Wyjaśnij, jak to określiłeś. Mierząc przy pomocy PKB nie było.
– Daruj sobie trollowanie.

Tak właśnie, proszę państwa dyskutują komuchy. Ale nie masz już po swojej stronie ZOMO, żeby mi naprało po mordzie za poglądy sprzeczne z Twoimi, więc albo broń swoich opinii w dyskusji, albo daj sobie spokój.

Śr paź 03, 2018 8:53

zefciu napisał(a):
w Polsce praktycznie nie ma bezrobocia

"Według Elżbiety Rafalskiej, minister rodziny, pracy i polityki społecznej ok. 40 proc. osób zarejestrowanych w urzędach pracy to osoby, które figurują w rejestrach tylko po to, by mieć ubezpieczenie zdrowotne."
"W poniedziałek Eurostat podał, że bezrobocie w Polsce wyniosło w sierpniu 3,4 proc. (wobec 3,5 proc. w lipcu). Liczba bezrobotnych wyniosła 585 tys. osób."
https://businessinsider.com.pl/twoje-pi ... ch/270dxws

Cytuj:
trzeba sprowadzać pracowników ze wschodu

Dlaczego ze wschodu?

Śr paź 03, 2018 9:30
feelek napisał(a):
"Według Elżbiety Rafalskiej, minister rodziny, pracy i polityki społecznej ok. 40 proc. osób zarejestrowanych w urzędach pracy to osoby, które figurują w rejestrach tylko po to, by mieć ubezpieczenie zdrowotne."
Albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem, albo celowo dostarczasz argumentów na moje tezy.
Cytuj:
Dlaczego ze wschodu?
Temu, że na wschodzie jest bezrobocie, a na zachodzie mamy warunki na rynku pracy podobne do polskich.

Ostatnio edytowano Śr paź 03, 2018 9:48 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr paź 03, 2018 9:46
Cytuj:
trzeba sprowadzać pracowników ze wschodu

Cytuj:
Dlaczego ze wschodu?

Bo nie ma takiej siły która zmusiłaby bogatych z zachodu pracować w Polsce za jakąś część ich wynagrodzenia.

Śr paź 03, 2018 9:47
Padre77, przepraszam za literówkę.
Unia nie jest śwuęta, ale jest na pewno leoszą wspólną drogą krajów Europy niż wieczne wojny,

Śr paź 03, 2018 10:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 48  Następna strona