Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 16:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Następna strona
 Trudno mi uwierzyć w istnienie szatana 
Autor Wiadomość

Post Re: Trudno mi uwierzyć w istnienie szatana
Kurcze, robiłam wszystko co wymieniłeś powyżej i się nic nie stało, nic czego by nie było wcześniej. Fakt faktem nie polecam, ale to nie ma nic wspólnego z złymi mocami, po prostu za bardzo odrywa od rzeczywistości i łatwo zacząć olewać pewne obowiązki i tyle.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

So mar 30, 2019 19:33

Szatan to dobre alibi dla Boga, można zwalić na szatana całą winę za wszystko co złe i wtedy Bóg jest tylko dobrocią i miłością, ja tego nie kupuję.

So mar 30, 2019 19:39
To chyba nie znasz świadectw ludzi którzy w tych i podobnych klimatach siedzieli, jak np o Verlinde (choć ten może nie być dla Ciebie wiarygodny ale jest ich więcej) . Te doświadczenia czynią pomieszanie umysłu i mogą otwierać na zniewolenia duchowe.

So mar 30, 2019 19:43
IrciaLilith napisał(a):
Ja się pytam o co chodzi z Hiobem? Traktować to jako opowieść całkiem zmyśloną czy jako dowód na to, że dla Boga ważniejszy był zakład niż ten człowiek, potraktowany instrumentalnie?

Księgę Hioba należy odczytywać w nurcie tradycji mądrościowej i dla właściwego zrozumienia jej sensu należałoby przeczytać ją w całości.

Cytuj:
Czy Hiob powinien złorzeczyć? Jakby znał powód swojego cierpienia to i owszem, ale wygrał efekt potwierdzenia, racjonalizacje i inne mechanizmy obronne.

Kulą w płot :roll: . Studium przypadku cierpienia Hioba odpowiada modelowi opracowanemu przez Elisabeth Kübler-Ross dotyczącego 5 etapów żałoby, które odnoszą się do osób, które zostały doświadczone emocjonalnie i są wewnętrznie poranione:
1. Bunt
2. Gniew
3. Negocjacja
4. Depresja
5. Akceptacja
Do ostatniego etapu jest w stanie dojść stosunkowo niewiele osób.Cierpienie to nie jest impreza, gdzie człowiek ma swoje mechanizmy obronne i porządkuje swoje życie, jest odwrotnie, cierpiąc jest zmuszony przewartościować całe swoje życie i stanąć w prawdzie o sobie. To nie jest prosta sprawa, nie da się zracjonalizować swego stanu, by zaliczyć ostatni etap i być z sobą pogodzonym, ponieważ cierpienia nie da się oszukać, nie da się wyjść z depresji tkwiąc w iluzji o pozornej akceptacji.

Cytuj:
Zauważ jak często właśnie w obliczu tragedii ludzie zbliżają się do Boga.

Tragedie powodują, że człowiek dokonuje przeglądu dotychczasowego światopoglądu odrzucając iluzje, w których tkwił. W obliczu zła często dopiero dostrzega prawdę o sobie, zdejmuje maski.

Cytuj:
To czy ktoś będzie się wkurzał na Boga zależy od założeń jakie ma na jego temat.

Bzdura. Cierpienie powoduje ból, ten z kolei powoduje silne negatywne emocje, przy których nawet najlepsze zdanie o Bogu nie ma znaczenia, ponieważ przejmują one kontrolę nad człowiekiem i ten daje upust kociołkowi emocji wyrażając swój gniew wobec Boga.

Cytuj:
Przypomina to zachowania niektórych dzieci z patologicznych rodzin, które ciągle tłumaczą rodziców, bo przecież ono wie, że mama go kocha, więc na pewno wie co robi, na pewno chce dobrze, wszystko aby zachować obraz dobrego, kochającego rodzica, bo broniąc rodzica, bronią własnego modelu świata...

Tylko, że Hiob nijak nie bronił, ani nie tłumaczył Boga. Najpierw zdawał się pokornie przyjmować to, co go spotkało, ale potem coś w nim pękło i zaczął przeklinać dzień, w którym się urodził, wyrażać swoje pretensje wobec rodziców, przyjaciół i Boga.

So mar 30, 2019 19:52

Jak dla mnie Hiob do końca bronił swojego pozytywnego obrazu Boga, to że chwilowo w nim coś pękło nie sprawiło, że porzucił swój obraz dobrego Boga.

To jak zareagujesz na negatywne emocje zależy od nastawienia do bólu jaki zadają.
Jest doświadczenie-emocje- klasyfikacja jako bolesne- filtry mentalne- cierpienie lub akceptacja...
Same negatywne emocje nie są ani dobre ani złe, po prostu są i uruchomisją zaprogramowane programy.

Te etapy żałoby znasz z książek czy z autopsji?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

So mar 30, 2019 20:09
IrciaLilith napisał(a):
Jak dla mnie Hiob do końca bronił swojego pozytywnego obrazu Boga,

Hello! Czy Ty czasem nie mylisz Hioba z jego przyjaciółmi, którzy bronili Boga, gdy Hiob Go oskarżał? Przecież sam Hiob im uczynił zarzut z tego, że bronią pozytywnego obrazu Boga, czy na pewno przeczytałaś historię Hioba?

Cytuj:
to że chwilowo w nim coś pękło nie sprawiło, że porzucił swój obraz dobrego Boga.

Najwyraźniej mam lewy egzemplarz Biblii :shock:
Cytuj:
To jak zareagujesz na negatywne emocje zależy od nastawienia do bólu jaki zadają.

Jeżeli obdzierają Cię żywcem ze skóry, nie ma znaczenia jakie jest Twoje nastawienie do bólu, nie będzie bolało mniej, potrzeba czasu by uporać się z negatywnymi emocjami, nie mamy nad nimi kontroli.

Cytuj:
Jest doświadczenie-emocje- klasyfikacja jako bolesne- filtry mentalne- cierpienie lub akceptacja...

To nie można cierpieć i akceptować?

Cytuj:
Same negatywne emocje nie są ani dobre ani złe, po prostu są i uruchomisją zaprogramowane programy.

Możesz wyjaśnić na czym polegają "zaprogramowane programy"?

Cytuj:
Te etapy żałoby znasz z książek czy z autopsji?

To elementarna wiedza, powszechnie znana.

So mar 30, 2019 20:35

Pytałam czy znasz etapy z autopsji czy z książek, a nie czy to Twoim zdaniem wiedza elementarna.

Doświadczenie mnie nauczyło, że to jak bardzo boli ( i fizycznie i psychicznie) bardzo zależy od nastawienia, nie życzę potrzeby uczenia się takich sztuczek.

Czyli w Twoim egzemplarzu Hiob wyrzekł się na stałe pozytywnego obrazu Boga? U mnie jego złorzeczenie mija, czyli jest chwilowe. Nie zmieniło to jego ufności do Boga, wiary w niego oraz w jego pozytywne przymioty.

Umysł posiada wiele programów, jakby algorytmów reagowania na dane sytuacje. Bazowe programy są wrodzone potem następuje programowanie głównie przez środowisko, ale można też samodzielnie programować swoje programy o ile tylko się zaakceptuje fakt, że nasze działanie jest od nich w pełni zależne. Akceptacja to pierwszy krok do zmiany, nie koniec procesu. Chyba, że dla kogoś akceptacja tego co jest jest równoznaczna ze zgodą na to aby tak już zostało. Coś mówi system ACT?

So mar 30, 2019 21:05
Gadka o programowaniu programów umysłu jest właśnie charakterystyczna dla pewnych środowisk, o których pisałem wcześniej. Tam wiedzie prym poplątanie z pomieszaniem w obszarach psychologii (w tym opartej na doświadczeniach psychodelicznych) buddyzmu, hinduizmu, New age itp.
Owszem są tam jakieś ziarna prawdy ale co z tego.

So mar 30, 2019 21:23
A twój umysł nie jest poplątany z pomieszanym? Jeśli uważasz że nie, masz na to jakieś dowody?

So mar 30, 2019 21:53

Odwołałam się do znaczącego nurtu współczesnej psychologii mającej poparcie w badaniach i praktyce klinicznej, ale twoje programy dbają o to abyś widział w tym poplatanie i odwołania do new age.
A tak serio to trochę masz racji- odkryli na nowo coś o czym filozofowie mówili od dawna, chrześcijańscy również.

Wracając do Szatana to ktoś odczuł jego działanie? Co to było?

So mar 30, 2019 22:08
Bóg stworzył świat, a kto stworzył szatana?

So mar 30, 2019 22:28

Bóg stworzył anioła z wolną wolą

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So mar 30, 2019 22:32

Szatan jest dziełem Boga, siłą rzeczy Bóg jest odpowiedzialny za Szatana, tak samo jak rodzice czują się w dużej mierze odpowiedzialni za swoje dorosłe dzieci, bo wiedzą, że z zasady ich grzechy są wynikiem zaniedbania, niecelowego ale zabiedbania, wynikającego z niewiedzy, która jest usprawiedliwieniem dla błędów, wychowawczych. Nie są winni, skoro nie zrobili tego celowo, świadomie, ale jednak odpowiedzialni.
Bóg jest ponoć wszechwiedzący...

So mar 30, 2019 22:45
IrciaLilith napisał(a):
Doświadczenie mnie nauczyło, że to jak bardzo boli ( i fizycznie i psychicznie) bardzo zależy od nastawienia, nie życzę potrzeby uczenia się takich sztuczek.

Jakie znowu sztuczki? Elisabeth Kübler Ross opracowała 5 etapów żałoby na podstawie wieloletnich badań nad pacjentami, którzy dowiedzieli się, że cierpią na nieuleczalną chorobę i mają przed sobą bliską perspektywę śmierci, badania dotyczyły również ich bliskich, którzy przechodzili analogiczne etapy psychologicznych reakcji, są to zatem charakterystyczne, powtarzające się wzorce ludzkich zachowań w odpowiedzi na traumatyczne doświadczenia. Sztuczkami mogą być zabawy z psychodelikami czy kombinowanie z "programowaniem" umysłu, które odbywają się poza kontrolą innych.

Cytuj:
Czyli w Twoim egzemplarzu Hiob wyrzekł się na stałe pozytywnego obrazu Boga?

Dlaczego zatem przyjaciele oraz Elihu czynią mu odwrotny zarzut?
W ostatniej swej mowie Hiob prosi Boga, by ten go nie dręczył, robi mu wyrzuty, przedstawia Bogu obraz siebie, człowieka niewinnego, po czym postanawia zamilknąć w oczekiwaniu na Bożą odpowiedź w swojej sprawie. Po tej mowie głos zabiera Elihu i wytyka Hiobowi, że ten uznał Boga za... wroga, punktuje jego pretensje wobec Boga, zarzucając mu że mówi do Boga niczym niewierzący. To Elihu w swej mowie broni pozytywnego obrazu Boga w kontrze do Hioba, zdaje się być natchniony przez Boga, ponieważ potępia przyjaciół Hioba, którzy krytykowali Hioba za jego pełną gniewu postawę Boga, oskarżając, że ten cierpi z powodu grzechu, Elihu doradził Hiobowi by przestał bluźnić i uniżył się przed Bogiem, jeżeli pragnie by jego skarga została wysłuchana. Po jego mowie następuje odpowiedź Boga, który potwierdza słowa ostatniego mówcy.

Cytuj:
Nie zmieniło to jego ufności do Boga, wiary w niego oraz w jego pozytywne przymioty.

To może na dowód swych twierdzeń przedstawiasz przykłady i wyjaśnisz dlaczego jego przyjaciele postrzegali go kompletnie inaczej niż Ty?

IrciaLilith napisał(a):
Umysł posiada wiele programów, jakby algorytmów reagowania na dane sytuacje. Bazowe programy są wrodzone potem następuje programowanie głównie przez środowisko, ale można też samodzielnie programować swoje programy o ile tylko się zaakceptuje fakt, że nasze działanie jest od nich w pełni zależne.

Człowiek nie jest maszyną, którą można zaprogramować, nie jest produktem inżynierii biologicznej i społecznej, pomimo ukształtowania przez wychowanie i środowisko oraz zdolności biologicznej do opanowania wielu umiejętności do życia w społeczeństwie nie jest przedmiotem, którego zachowania można przewidzieć czy zaprogramować, ponieważ nie jest robotem. Nie możesz zaprogramować swoich zachowań w sytuacjach kryzysowych, trudnych. Można poznawać siebie, dochodzić do pewnych prawd o sobie, ale sami dla siebie jesteśmy tajemnicą i nie mamy pełnej kontroli nad sobą, nie wiemy jak zachowamy się w wielu możliwych sytuacjach, one są egzaminem dla nas, źródeł wiedzy o nas samych. Posiadamy mechanizmy obronne, które chronią nasze struktury psychiczne, są nam zatem potrzebne, pełnią funkcję przystosowawczą, pomagając nam radzić sobie z różnymi sytuacjami, by utrzymać równowagę psychiczną, możemy uświadomić sobie ich istnienie, ale nie możemy ich programować, działają poza obszarem naszej świadomości.
Gdyby możliwe było naukowe programowanie umysłu, psychologia z powodzeniem by korzystała z nich w terapiach zaburzeń psychicznych, tak się jednak nie dzieje, bowiem to pseudonauka, dość popularna jednak wśród różnych wyznawców NLP.

So mar 30, 2019 22:45

Wiedział że szatan się zbuntuje i że aby o pokonać , Jezus będzie musiał potwornie cierpieć, a mimo to zgodził się stworzyć świat.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So mar 30, 2019 22:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Następna strona