Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 6:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Następna strona
 Czy niegrzeszenie coś daje ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy niegrzeszenie coś daje ?
Wybawiony napisał(a):

Nie tłumacz się tak. Uczeń Jezusa nie musi się z niczego tłumaczyć poza nadzieją, którą żywi w swoim sercu.

Uczeń Jezusa jest odpowiedzialny również za swoje słowa. Uważam ze skoro są niezrozumiałe, to należy je doprecyzować. Mam nadzieję ;) że tym razem wyjdzie lepiej.

Cytuj:
W kwestii jałmużny dodam, że jest ona aktem łaski, choć może być też aktem miłosierdzia kiedy dam chleb przymierającemu głodem leniowi.

Jest takie powiedzenie. "Z jakim przystajesz takim się stajesz." Skoro znales odpowiedz na to pytanie to znaczy, że podobnie jak ta dwójka twoich kolegów z forum chciałeś jedynie złapać mnie na słowie.
Cytuj:
Mnie nie chodziło tyle o jałmużnę, lecz o gładzenie grzechów poprzez jej dawanie. Czyje niby grzechy miałyby zostać przez to zgładzone i jak to się ma do ofiary Krzyża? Nie dostrzegasz tu sprzeczności?

Nigdy się nad tym nie zastanawiam.

Może spróbujmy wspólnymi siłami się z tym zmierzyć? Ja będę pisał, ty mnie popraw.
Nie tylko jałmużna gładzi grzechy. Robi to również chrzest, albo Eucharystia. O chrzcie mamy taki zapis.

Czyż nie wiadomo wam, że my wszyscy, którzyśmy otrzymali chrzest zanurzający w Chrystusa Jezusa, zostaliśmy zanurzeni w Jego śmierć?” /Rz 6,3/

To znaczy że wszystkie dobra duchowe biorą swój początek od ofiary Jezusa. Jałmużna również musi się z nim w jakiś sposób łączyć.

Wt lip 02, 2019 17:57

Wybawiony jeszcze słowo chciałem dopisać, ale nie zdążyłem. Jak to ktoś słusznie zauważył wyżej, grzech przede wszystkim oddziela nas od Boga. Oddziela nas np. od Boga w Jego Słowie. Nie mamy czasem ochoty do sięgania po Biblię, albo mamy zniechecenie do uczestnictwa we Mszy. Czasem znika gorliwość do jakiś dobrych uczynków względem bliźniego. Jałmużna przywraca w nas stan z przed grzechu, albo wprowadza w scislejsze zjednoczenie z Bogiem w jakiejś innej formie.

Wt lip 02, 2019 18:07

IrciaLilith napisał(a):
Co mają materialne datki do korzyści z niegrzeszenia?

Materialne datki, pojawiły się w kontekście zła które zostało juz popełnione. Tak się potyczyla dyskusja.

Cytuj:
Skąd pomysł, że dawanie ryby jest lepsze niż pomoc w nauczeniu się samodzielnego łowienia?
Czy współczucie i otwarcie na potrzeby innych ma polegać na uzależnianiu ich od wsparcia materialnego? Czy raczej na realnym zaangażowaniu w budowanie lepszej przyszłości?

Skąd pomysł, że uważam to za lepsze albo gorsze? Gdzie tak napisałem? Pytasz niżej o "grzech". I teraz darujmy sobie kontekst tego pytania, ale to znaczy ze sama poslugujesz się terminem, który pochodzi z Biblii. Biblia jest księga która opisuje przede wszystkim rzeczywistośc duchową. Z jednej więc strony, posługując się tym terminem i tym co on oznacza, sama wchodzisz w tą rzeczywistośc chociażby podświadomie, z drugiej próbujesz przeciwstawiać temu rzeczywistośc i rozwiązania ze świata doczesnego.

I dlatego ponieważ uznałem to za nieuczciwe ,a takie pisanie za manipulacje, odmowilem odpowiedzi na to pytanie.

Wt lip 02, 2019 18:35

Robek napisał(a):
Joze napisał(a):
Jałmużna gładzi grzechy w nas, nasz egoizm, pychę, brak współczucia i zamknięcie się na drugiego człowieka.

Aktualnie żyje poniżej progu ubóstwa, czy w tej sytuacji również powinienem, rozdawać pieniądze biednym ludziom? i dzięki temu gładzić swoje grzechy?

Odpisałem ci na to pytanie fragmentem o ubogiej wdowie. Mogę jeszcze dopisać że nie, nie powinieneś tak robić, ale możesz. Tutaj nie ma przymusu.

Cytuj:
No ale zaraz, przecież samemu kwalifikuje się do grupy, której można dać jałmużnę :mrgreen: daj mi Joze trochę kasy, dzięki temu zostaną ci grzechy odpuszczone.

Twój kolega Wybawiony, pytał przed chwilą czy godzi się dawać jałmużnę, jeśli mamy świadomość że dajemy leniowi. To pytanie tak na prawdę dotyczyło tego, czy nasza wiara i milosierdzie ma być roztropne, czy też ślepe? W jaki sposób ty byś na to pytanie odpowiedział?

Bo piszesz i argumentujesz w taki sposób, jak bys jednak uważał że ślepe i nieroztropne.

Nie znam cie anonimowy internauto i nie mam do Ciebie zaufania.Nie czyn mi więcej zarzutów że ci nie pomogłem w sposób materialny, bo to tak jak byś miał do mnie pretensje o to, że jednak używam rozumu.

Cytuj:
IrciaLilith napisał(a):
Jakim cudem jamużna ma gładzić grzechy? W sensie głaskania ich czy jak? ;)

Ludzie bywają omylni, i widać że "Joze" pogubił sie w swoich przemyśleniach.

Być może, ale na razie tego nie dostrzegam.

Wt lip 02, 2019 18:56

Joze napisał(a):
Twój kolega Wybawiony, pytał przed chwilą czy godzi się dawać jałmużnę, jeśli mamy świadomość że dajemy leniowi. To pytanie tak na prawdę dotyczyło tego, czy nasza wiara i milosierdzie ma być roztropne, czy też ślepe? W jaki sposób ty byś na to pytanie odpowiedział?

No i po czym poznajesz że ktoś jest leniem, i z tego powodu nie zasługuje na jałmużnę?

Joze napisał(a):
Nie znam cie anonimowy internauto i nie mam do Ciebie zaufania.Nie czyn mi więcej zarzutów że ci nie pomogłem w sposób materialny, bo to tak jak byś miał do mnie pretensje o to, że jednak używam rozumu.

Nazywasz mnie kłamcą?

Joze napisał(a):
Być może, ale na razie tego nie dostrzegam.

Jeśli jałmużna gładzi tobie grzechy, to po co masz cokolwiek dostrzegać, wystarczy rozdawać pieniądze, i po problemie, wszystkie grzechy zostały ci odpuszczone.

Wt lip 02, 2019 20:31

Joze napisał(a):
Nie tylko jałmużna gładzi grzechy. Robi to również chrzest, albo Eucharystia. O chrzcie mamy taki zapis.

Czyż nie wiadomo wam, że my wszyscy, którzyśmy otrzymali chrzest zanurzający w Chrystusa Jezusa, zostaliśmy zanurzeni w Jego śmierć?” /Rz 6,3/

To znaczy że wszystkie dobra duchowe biorą swój początek od ofiary Jezusa. Jałmużna również musi się z nim w jakiś sposób łączyć.

Jak najbardziej. Powiedziałbym, że najwspanialszą jałmużną w dziejach ludzkości było ofiarowanie przez Ojca swego jednorodzonego Syna, aby każdy, kto w Niego wierzy, miał życie wieczne. Jest ona aktem łaski, wypływającej z miłości.
Gdyby jednak danie jałmużny było interesowne, to wartość takiego czynu przed Bogiem byłaby zerowa. Musi on wynikać z wiary, czynnej w miłości.

Cz lip 04, 2019 15:19

Bezinteresowność... hmm... czyli wiedząc, że nieba ani życia pozagrobowego nie ma, że nie ma kary ani nagrody za niegrzeszenie i bycie dobrym człowiekiem nadal będziesz to robić? Czy jednak ta wizja kary lub nagrody jest motywacją i to kluczową? Czy jednak tą motywacją jest chęć wcielania w życie Miłości?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pt lip 05, 2019 9:53

Jednak Ci z was którzy powiedzieli mi, że samo nie grzeszenie nic mi nie da mieli rację, nie grzeszę już ponad pół roku i nie dało mi to zupełnie nic, liczyłem na jakieś profity może jakieś fajne łaski uświęcające i nic nie otrzymałem od Boga. Ale nie poddaję się i dalej będę kontynuował swoje postanowienie żeby nie grzeszyć. Może potrzeba więcej czasu.

Pt lip 05, 2019 10:55
Kapral, może zacznij czytać Nowy Testament. Wiara jest bardzo ważna.

Pt lip 05, 2019 11:17

IrciaLilith napisał(a):
Bezinteresowność... hmm... czyli wiedząc, że nieba ani życia pozagrobowego nie ma, że nie ma kary ani nagrody za niegrzeszenie i bycie dobrym człowiekiem nadal będziesz to robić?

Boża świętość, jak również Miłość pociągają mnie, a co za tym idzie, niegrzeszenie i bycie dobrym daje mi wiele radości i poczucie zwycięstwa nad złem.
A życie pozagrobowe będę prowadzić aż do śmierci ;)

Pt lip 05, 2019 14:57

No i chyba trafiłeś w sedno- chodzi o tą radość, zadowolenie z siebie. Tylko po co nazywać to bezinteresownością? Cały tzw altruizm opiera się o wewnętrzną nagrodę, o miłe poczucie bycia dobrym człowiekiem, o satysfakcję i zadowolenie z siebie.

To wszystko stosunkowo proste ewolucyjne mechanizmy oparte o biochemię mózgu. Jesteśmy istotami społecznymi grającymi o nagrody o puli praktycznie nieskończonej o ile tylko się załapie, że zamiast walczyć o ciastko można współpracować i się wspierać aby mieć mnóstwo ciastek... do tego najcenniejsze nagrody mnożą się gdy się tym dzielisz.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pt lip 05, 2019 15:21

Tylko że ja nie pisałem nic o zadowoleniu z siebie. Jestem raczej zadowolony z Boga i wszystkiego, co od Niego pochodzi. W tym jaki jestem nie ma żadnej mojej zasługi, gdyż wcale nie staram się być dobry, ani też nie staram się nie grzeszyć. Tak więc procesy ewolucyjne nie mają tu nic do rzeczy :)

Pt lip 05, 2019 20:16

Ok, nie starasz się nie grzeszyć. Czyli, że nie robisz nic aby unikać grzechów? Jest Ci obojętne czy będziesz dobry czy zły? Nie czujesz zadowolenia z siebie gdy zachowałeś się jak należy mimo że łatwo nie było? Nie starasz się walczyć ani tym bardziej wygrywać ze złem?
Wybacz, ale coś mi tu delikatnie rzecz biorąc nie pasuje...

Pt lip 05, 2019 23:21

Ależ wszystko jest w należytym porządku. Po prostu tylko pyszałek lub głupiec próbuje robić coś, czego nie potrafi, gdyż jest do tego niezdolnym.

So lip 06, 2019 20:29

Aha, czyli tylko dlatego że doskonałość jest nieosiągalna nie ma sensu się doskonalić w jakiekolwiek dziedzinie, tak?

Serio, jeśli nie potrafię np tańczyć i nie mam ku temu zdolności to fakt, że próbuję to robić czyni ze mnie pyszałka albo głupka? Albo to że być może serio nie jestem zdolna do miłości sprawia, że próbując kochać najlepiej jak mogę jestem głupia?

Jeśli tak to wybieram bycie głupkiem, bo ponoć gdy czegoś się nie da zrobić to przychodzi ktoś na tyle głupi, że o tym nie wie i to robi ;)

Skąd wiesz do czego jesteś zdolny a do czego nie skoro nie próbujesz, albo jako, że jeszcze brakuje pewnych umiejętności jeszcze nie wychodzi?

So lip 06, 2019 21:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Następna strona