Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 19:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 729 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 49  Następna strona
 Nowy koronawirus 
Autor Wiadomość
Post Re: Nowy koronawirus
pom napisał(a):
A ile za roztrwonione pieniądze przez Platformę Obywatelską i PSL za czasów ich rządów.

Klep dalej...może jeszcze wskażesz skąd PiS wziął w 2016r miliardy zł na 500+.

Śr kwi 01, 2020 11:26

Believing napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Mnie oburzyło co innego: że nie chca pozwolic robienia testów odpłatnie. Mam nadzieję, ze jakas firma medyczna z poza siatki NFZ wyjdzie na przeciw klientom chocby z testami immunologicznymi.

Marzenia ściętej głowy.
Czytałeś co zrobili Owsiakowi?
Nie mu nie zrobili. Nie chcieli prywatnej fundacji udostępnić bezpłatnego transportu na sprzęt którym nie beda mogli rozporządzać. Zamiast tego wezma transport sprzetu który bedą mogli rozdzielic wg własnego rozeznania.
Mnie to nie dziwi, ładownia nie jest z gumy, lot nie jest za darmo, a placówki na sprzęt czekają.
Lubie i doceniam Owsiaka ale poszedł troszke po bandzie, ze niby mu transport blokują.

Ostatnio edytowano Śr kwi 01, 2020 11:55 przez Kozioł, łącznie edytowano 2 razy

Śr kwi 01, 2020 11:48

Alus napisał(a):
Dobra koniunktura, ucięli sporo z innych budżetów (m.in. na dofinansowanie prywatnych fundacji, tu największy był krzyk)

Śr kwi 01, 2020 11:54

Alus napisał(a):
Mile????...okruchy w porównaniu do wersji jaką przedstawił senat.

Skoro ok 200 mld zł to okruchy to ile chce przeznaczyć Senat? Pewnie Polska posiada niezliczone zasoby gotówki. Pewnie wzorują się na USA gdzie będzie na niewyobrażalną dotąd skalę dodruk dolara. A czy Polska należąc do tzw emerging martkets też tak może?
A może te 2 mld znacznie by pomogło? I do tego kasa wydana na Kościół Rydzyka i różne inne odprawy dla swoich. To jest dopiero potężny zasób gotówki.
Owszem w obecnej sytuacji owe 200 mld są niewystarczające i wiele firm będzie musiała upaść a kraj zaleje olbrzymia fala bezrobocia.

Śr kwi 01, 2020 12:13

Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
Dobra koniunktura, ucięli sporo z innych budżetów (m.in. na dofinansowanie prywatnych fundacji, tu największy był krzyk)

No ale po dobrej koniunkturze będą tylko wspomnienia więc taki socjalizm wzorowany na krajach zachodnich mocno nam zaszkodzi. A teraz trzeba ratować firmy i przeznaczyć niemałe środki na wypłatę dla bezrobotnych.

Śr kwi 01, 2020 12:20

katon napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):

No ale po dobrej koniunkturze będą tylko wspomnienia więc taki socjalizm wzorowany na krajach zachodnich mocno nam zaszkodzi. A teraz trzeba ratować firmy i przeznaczyć niemałe środki na wypłatę dla bezrobotnych.

Z dwojga złego wole bezpośrednie i niskokosztowe oddawanie pieniędzy z powrotem niż poprzez wspieranie tych, czy innych fundacji i mówienie ludziom co ma im się podobać, jakie sztuki, filmy maja oglądać. Kazda fundacja ma jakas wizję. Czasem kulturowa, czasem społeczną. Wole aby społeczeństwo bezpośrednio decydowało która upada, a która sie rozrasta, niz żeby robił to za nas urzędnik. Ciekawe, ze jak dadza forse na fundacje Rydzyka, to jest krzyk, a jak na inna to nie ma. A czym to sie różni? w jednym i drugim wypadku urzednik decyduje wg własnego "widzi mi sie".

Niechętnie przyznam, ze dzień wolności podatkowej za PIS mamy najszybciej od początku. Mamy najmniejsze obciążenie podatkowe od 1994 roku.

Śr kwi 01, 2020 12:30
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:

W październiku 2015r zapaść, Polska w ruinie, a od listopada do kwietnia deszcz pieniędzy, jak manna z nieba.
Jakim konkretnie prywatnym fundacji ucięt/skonfiskowano pieniądze?

Śr kwi 01, 2020 12:55

Alus napisał(a):
A nie pamiętasz jak wiele sie burzyło, ze nie ma na ta, czy inna działalność, na ten, czy inny mały teatr albo ze np. nie ma dotacji na jakis festiwal? Poszukaj, poszperaj. Na pewno znajdziesz.
No i wojsko niedofinansowane, niestety.

Śr kwi 01, 2020 12:57
Kozioł napisał(a):
Niechętnie przyznam, ze dzień wolności podatkowej za PIS mamy najszybciej od początku. Mamy najmniejsze obciążenie podatkowe od 1994 roku.

https://facebook.com/janusz.korwin.mikk ... 997362060/

Któryś z was kłamie - ciekawe który?

Śr kwi 01, 2020 13:03
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
A nie pamiętasz jak wiele sie burzyło, ze nie ma na ta, czy inna działalność, na ten, czy inny mały teatr albo ze np. nie ma dotacji na jakis festiwal? Poszukaj, poszperaj. Na pewno znajdziesz.
No i wojsko niedofinansowane, niestety.

Prywatne teatry to nie fundacje.
A usilne podporządkowywanie muzeów jednej to nie oszczędności, ale polityka.
Nie mam zamiaru szukać, bo sama wpłacałam na muzeum Solidarności w Gdańsku. Tej autentycznej Solidarności, nie przebierańców, którzy po 30 latach "okryli" własne zasługi.

Śr kwi 01, 2020 13:06

Alus napisał(a):
A nie działają często własnie na takiej zasadzie albo nie sa przez fundacje finansowane?

Śr kwi 01, 2020 13:08
Alus napisał(a):

Cytuj:
A nie działają często własnie na takiej zasadzie albo nie sa przez fundacje finansowane?

Fundacje utrzymują się w pieniędzy obywateli, którzy dobrowolnie wpłacają, lub pieniędzy organizacji, czy prywatnych instytucji... co władzy do tego kogo chcą utrzymywać obywatele?
Norwegowie przez lata wpłacali na cele kultury w Polsce, władza usiłowała przejąc te pieniądze, w efekcie Norwegowie zablokowali dopłaty...pies ogrodnika sam nie zeżre i drugiemu nie pozwoli.
No chyba, ze masz na uwadze Fundację Narodową, która zapłaciła miliony zł firmie w USA za sporządzenie strony internetowej.

Śr kwi 01, 2020 13:14

Cytuj:
Fundacje utrzymują się w pieniędzy obywateli...
i występują o dofinansowanie do kiesy państwa.
Alus napisał(a):
Nie mam zamiaru szukać, bo sama wpłacałam na muzeum Solidarności w Gdańsku. Tej autentycznej Solidarności, nie przebierańców, którzy po 30 latach "okryli" własne zasługi.

I tak powinno być. Jak ma istniec, to niech zdecyduje społeczeństwo, a nie urzędnik.

Dlatego z dwojga złego wole jak forsę oddają bezpośrednio.

-----

Ale my tu o koronowirusie.
Dzis przyjechał do mnie kurier z ładunkiem i powiedział, ze od kilku dni jestem pierwszym klientem, który normalnie wyszedł, zainteresował się przesyłka, wskazał gdzie złożyć.
Po finalizacji podpisem zaproponował płyn do odkażania rąk ale z uśmiechem podziękowałem i powiedziałem, że wolę umyć ręce.
Ludzie na prawde co raz bardziej sie boją i dalsze, coraz wieksze ograniczenia tylko to potęgują.

Rano poszedłem do sklepu tym razem wiekszego ze względu na potrzebne i zamówione artykuły. W dość sporym sklepie była garść osób (dwie kasy), a przed sklepem niezłe zgromadzenie oczekujących sie zrobiło. Znikneła jedna kolejka, pojawiła sie druga. Tylko jakoś zimniej było czekac.

Zastanawia mnie dlaczego mam na spacerze z żona trzymać odległość 2 metry skoro śpimy w jednym łóżku. :roll:

Śr kwi 01, 2020 13:23

Katon i Koziol, 500+ to 40 mld zl rocznie obecnie a w wariancie na drugie dziecko 25 mld zl.
Zadne obciecie pieniedzy fundacjom, teatrom, muzeom czy innym obiektom kultury nie zapewni nawet ulamka tej sumy, choc oczywiscie dotacje na kulture zostaly powaznie zmniejszone.
Zakoszenie pieniedzy z rezerw zostawionych przez poprzednie rzady + znaczne powiekszenie dlugu pozwolilo to sfinansowac. Teraz po prostu okaze sie ze zadnych rezerw nie ma tyle.
Morawiecki skarzyl sie nawet przed Senatem na trudnosci z pozyczaniem pieniedzy, jako ze caly swiat jedzie na tym samym finansowym wozku.
Bez dodruku pieniedzy sie nie obejdzie o czym wprost powiedzial Glapinski.

Uwazam ze poprawki Senatu zostaly zle sformulowane, albo dochod gwarantowany dla wszystkich na wyzszym poziomie i placimy czesc podatkow i ZUS, albo nie placimy podatkow i ZUS a dochod gwarantowany na wysokosci minimum przezycia.

Co do organizacji social distancing to uwaza sie u nas rodzine za jeden babel, chyba ze ktoras z osob jest w kwarantannie. Przed sklepami kolejki z odstepewm 2m pomiedzy czekajacymi, tylko jedna osoba robi zakupy. Jakas ilosc osob jest w sklepie ( 10? ) potem wpuszczaja tylko gdy ktos wyjdzi. Na szczescie towar uzupelniony i pelne polki.

Śr kwi 01, 2020 13:30
Kozioł napisał(a):
Cytuj:
Fundacje utrzymują się w pieniędzy obywateli...
i występują o dofinansowanie do kiesy państwa.
Alus napisał(a):

I tak powinno być. Jak ma istniec, to niech zdecyduje społeczeństwo, a nie urzędnik.

Dlatego z dwojga złego wole jak forsę oddają bezpośrednio.

Co nadal nie wyjaśnia jakie to ogromne pieniądze zdobyła władza w kilka miesięcy 2016r, odmawiając dofinansowania, co od lat funkcjonowało zgodnie z zawartymi umowami.

-----

Cytuj:
Ale my tu o koronowirusie.
Dzis przyjechał do mnie kurier z ładunkiem i powiedział, ze od kilku dni jestem pierwszym klientem, który normalnie wyszedł, zainteresował się przesyłka, wskazał gdzie złożyć.
Po finalizacji podpisem zaproponował płyn do odkażania rąk ale z uśmiechem podziękowałem i powiedziałem, że wolę umyć ręce.
Ludzie na prawde co raz bardziej sie boją i dalsze, coraz wieksze ograniczenia tylko to potęgują.

Zięć ma firmę kurierską (podwykonawca Fedex) - wszystkich kurierów obowiązuje tzw dostawa "wycieraczkowa". Paczka pod drzwi, dzwonek lub telefon do odbiorcy.

Cytuj:
Zastanawia mnie dlaczego mam na spacerze z żona trzymać odległość 2 metry skoro śpimy w jednym łóżku. :roll:

Bo pomysłodawca prezes śpi z kotem.

Śr kwi 01, 2020 13:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 729 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 49  Następna strona