Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 67  Następna strona
 Całun Turyński 
Autor Wiadomość

Post Re: Całun Turyński
Cytuj:
każdy pomiar wiąże się z pewnym oszacowaniem i bez tego oszacowania jest bezwartościowy?

Widzę że nieźle odleciałeś. Nie tylko ty zresztą. Pokażcie dowody na to że metoda C14 jest niemal zawsze skuteczna to będziecie coś mieli. Ale nie na podstawie innych wątpliwych metod tylko na podstawie obiektów o wieku śmierci znanym z archiwum czy napisów nagrobkowych. Czekam na konkret i jakoś bez powodzenia.
Czekam też na dane dotyczące tego średniowiecznego śledztwa które niby wykazało fałszerstwo. Nie mówię że tak nie było ale wolałbym coś więcej niż gołosłowne zapewnienia.

Wt wrz 08, 2020 22:36
A skąd mam wiedzieć, co kolega w roztropności swej uzna za dowód? Dowody ma kolega w podręcznikach i literaturze fachowej; tam niech kolega prowadzi dyskusję, z fachowcami. Ino pewnie żaden periodyk fachowy nie chce przyjąć koledze papieru z krytyką metody; ciekawe, nie?

Pytanie kontrolne: ma kolega przyrząd pomiarowy pod tytułem termometr za oknem i jego słupek rtęci wiszący gdzieś pomiędzy kreskami opisanymi jako 17 i 18 stopni. Mniej więcej w pół drogi. Jaką temperaturę kolega tym sposobem mierzy i notuje w kajeciku?

Śr wrz 09, 2020 6:54

marekrogowicz napisał(a):
Widzę że nieźle odleciałeś. Nie tylko ty zresztą. Pokażcie dowody na to że metoda C14 jest niemal zawsze skuteczna to będziecie coś mieli.

Badanie tego całunu jest tutaj doskonałym przykładem, gdzie 3 niezależne instytuty, pod nadzorem Kościoła, uzyskały bardzo podobne wyniki, dzięki temu widać że metoda C14 działa.

Ale nie na podstawie innych wątpliwych metod tylko na podstawie obiektów o wieku śmierci znanym z archiwum czy napisów nagrobkowych. Czekam na konkret i jakoś bez powodzenia.

Kolejny raz wypisujesz głupoty, przecież na jakimkolwiek nagrobku, mogę sobie wypisywać dowolne rzeczy, choćby na nagrobku który ma 100 lat, napisze 1500 rok, no i niby w jaki sposób, byś chciał teraz udowodnić, że ten nagrobek jest o te 400 lat młodszy?

Śr wrz 09, 2020 18:36

Cytuj:
Kolejny raz wypisujesz głupoty, przecież na jakimkolwiek nagrobku, mogę sobie wypisywać dowolne rzeczy, choćby na nagrobku który ma 100 lat, napisze 1500 rok, no i niby w jaki sposób, byś chciał teraz udowodnić, że ten nagrobek jest o te 400 lat młodszy?

Znów nic nie zrozumiałeś - pisałem wcześniej o zwłokach królów. W takich przypadkach często znany jest napis na nagrobku, miejsce schowania zwłok i data śmierci. Często też wiadomo czy zwłoki ruszano czy nie.
Słowem - są trupy o znanej dacie śmierci na podstawie których można by zweryfikować poprawność metody radiowęglowej, a wg mojej wiedzy tego sposobu nigdy nie wykorzystano.

Śr wrz 09, 2020 20:04

Często też wiadomo czy zwłoki ruszano czy nie.

Niestety znowu gadasz głupoty, przez wieki całą dobę pilnowałeś ich grobów, i dzięki temu jesteś pewien że nikt tych zwłok nie ruszał? ty poważny jesteś?
Gdybyś samemu brał udział w badaniu wieku całunu, to dopiero by były kabarety :D bo zamiast robić badania naukowe, to ty byś nie wiadomo po co sprawdzał jakieś zapiski historyczne, które i tak by nic nie zmieniły.

Śr wrz 09, 2020 20:44
...niech ktoś mu wytłumaczy, że lata radiowęglowe są skalibrowane do pięćdziesięciu tysięcy lat wstecz i właśnie dlatego metoda jest użyteczna - że archeolog może nią datować artefakty z epoki, w której pisma jeszcze nie wymyślono i polegano wyłącznie na żywej pamięci człowieka, tudzież tradycji, za przeproszeniem, oralnej...

A kalibruje się lata radiowęglowe na bazie zliczania słojów w drzewach, żywych i skamieniałych. Tudzież analogicznych rocznych przyrostów w: skałach osadowych, koralowcach, jaskiniowych formacjach krasowych oraz pancerzykach otwornic. Robi się z takiego okazu próbki, mierzy się ten cholerny węgiel i - cud nad cuda - wyniki niezależnych pomiarów z czterech świata stron zazębiają się ładnie ze sobą, spójnie układając na krzywej kalibracyjnej. Jednej. A nie na dziesięciu różnych.

Wg kolegi to wszystko bujda, granda zwykła, bo nie da się już robić czarów-marów nad tekstem pisanym. Dostaje się goły wynik liczbowy i trzeba do niego dopasować własne analizy. Matematyka kolegę humanistę boli - bo on w nią po prostu nie wierzy...

Pytanie o odczyt z termometru czeka na odpowiedź, przypominam.

Cz wrz 10, 2020 5:53

Cytuj:
Niestety znowu gadasz głupoty, przez wieki całą dobę pilnowałeś ich grobów, i dzięki temu jesteś pewien że nikt tych zwłok nie ruszał? ty poważny jesteś?

Niektóre zwłoki - np. z grobów na Wawelu mają całkiem nieźle udokumentowaną historię, jak coś ruszano to są o tym wzmianki w źródłach.
Cytuj:
A kalibruje się lata radiowęglowe na bazie zliczania słojów w drzewach, żywych i skamieniałych.

Co jest błędem , gdyż wiek tych drzew jest nieznany.
Cytuj:
Tudzież analogicznych rocznych przyrostów w: skałach osadowych, koralowcach, jaskiniowych formacjach krasowych oraz pancerzykach otwornic.

Czyli znów coś o nieznanych a spekulacyjnym wieku.
Cytuj:
Robi się z takiego okazu próbki, mierzy się ten cholerny węgiel i - cud nad cuda - wyniki niezależnych pomiarów z czterech świata stron zazębiają się ładnie ze sobą, spójnie układając na krzywej kalibracyjnej. Jednej. A nie na dziesięciu różnych.

W bardzo naciągany sposób. Wiele pomiarów się odrzuca z nieznanych przyczyn zrzucając to na karb rzekomego zanieczyszczenia próbki.
Zresztą chciałbym zobaczyć choć jedną taką krzywą kalibracyjną z omówionym każdym przypadkiem tam umieszczonym - próbowałem coś takiego znaleźć i okazało się że nie ma. Na jakiej zatem podstawie mam w to wierzyć skoro jest to ukrywane? Jak mam zweryfikować prawdziwość metody skoro podstawy jej kalibracji są niedostępne do weryfikacji?
W prawdziwej nauce to co się ustaliło jest publikowane, tu dzieje się na odwrót.
Podawana jest tylko krzywa kalibracyjna do wierzenia. Waszym bogiem jest zatem krzywa kalibracyjna zbudowana na nieznanych podstawach.
Cytuj:
Matematyka kolegę humanistę boli - bo on w nią po prostu nie wierzy..

Pudło - mam dyplom inżyniera.

Cz wrz 10, 2020 20:17

Całun Turyński ( tak Go dzisiaj nazywamy) nie jest jednolitym płótnem, wielokrotnie był naprawiany i poprawiany, doszywany i łatany, w czasach badania radiowęglowego materiał do badania był pobrany przez osobę nieodpowiedzialną w tej materii. Prawdopodobnie próbka ta pochodziła właśnie ze średniowiecza.

Cz wrz 10, 2020 22:16

Już na lekcjach biologii w szkole podstawowej dzieci uczą się, ze na podstawie słojów w drzewach można określić wiek drzewa.

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
w czasach badania radiowęglowego materiał do badania był pobrany przez osobę nieodpowiedzialną w tej materii.

Michael Tite z Brytyjskiego Muzeum koordynował naukowe analizy całunu.

Arcybiskup Turynu wybrał 3 ośrodki naukowe spośród siedmiu ubiegających się o prawo badania całunu.

Cały proceder pobierania próbek był filmowany, wszystko odbywało się przy włączonych kamerach. Materiał filmowy obejmuje 14 godzin pobierania próbek.

Pakowanie próbek i przekazanie ich naukowcom przez arcybiskupa Turynu kardynała Balestrero i Tite odbyło się bez kamer.

Wyniki badan opublikowano w naukowym periodyku "Nature".

Pt wrz 11, 2020 9:59

W temacie:
https://milujciesie.pl/bledne-datowanie ... a-c14.html

Pt wrz 11, 2020 10:44
Koszmarny artykuł, napisany w daenikenowskim stylu. Ale styl to tylko styl. Poszedłem w kurs i znalazłem prezentację z seminarium na temat. Plansza nr 59 zawiera porównanie datowań trzech relikwii wiązanych z ukrzyżowaniem: całunu z Turynu, chusty z Oviedo i tuniki z Argentuli. No więc z tego porównania wychodzi jak w pysk połowa VII wieku n.e. W dodatku, skoro mam już rozmawiać bez heheszków - to jest datowanie tkanin, czyli oszacowanie datacji wizerunków od dołu, tzn. że wizerunki na pewno nie są starsze niż tkaniny, ale mogą być od nich młodsze. I to dowolnie młodsze.

Wciąż pozostają nie zbite dwa argumenty contra: że wizerunku z całunu nie da się dopasować do trójwymiarowej bryły ludzkiej głowy, ale da się dopasować do płaskiej, rzeźbionej powierzchni, oraz że anatomia wizerunku zawiera deformacje charakterystyczne dla konwencji obowiązujących w sztuce gotyckiej.

Waszym bogiem jest zatem krzywa kalibracyjna zbudowana na nieznanych podstawach.

Ja akurat wyznaję japońskie Duchy, których jest miriada miriad. Kolega wykaże, że jego bóg całun jest od nich możniejszy.

Pt wrz 11, 2020 12:48
I jeszcze:
Zresztą chciałbym zobaczyć choć jedną taką krzywą kalibracyjną z omówionym każdym przypadkiem tam umieszczonym - próbowałem coś takiego znaleźć i okazało się że nie ma.

http://intcal.qub.ac.uk/intcal13/

Jakiś kwadrans mi zajęło, żeby to znaleźć i upewnić się, co właściwie znalazłem.

Pt wrz 11, 2020 13:06

Cytuj:
Już na lekcjach biologii w szkole podstawowej dzieci uczą się, ze na podstawie słojów w drzewach można określić wiek drzewa.

Tak mówią. Tylko że nie podają na to dowodów. Uczą też że człowiek pochodzi od małpy, był wielki wybuch i wiele innych bzdur.
Cytuj:
http://intcal.qub.ac.uk/intcal13/

Jakiś kwadrans mi zajęło, żeby to znaleźć i upewnić się, co właściwie znalazłem

Trochę mi zajmie zweryfikowanie tego.
Na razie zauważyłem że pierwszy artykuł z podanej tam listy jest niedostępny, chyba że chciałbym wyrzucić w błoto 37,5 dolara.
Drugi ściągnąłem , po przeczytaniu powiem co się tam nie zgadza.

Pt wrz 11, 2020 17:01

Wydaje mi się, że zapominamy o jeszcze jednym aspekcie, a o tym, że może być to prawdziwy Całun Chrystusa zdjęty prosto z Niego i jednocześnie badanie radiowęglowe też było wykonane prawidłowo i wykazało średniowiecze. Zastanawiacie się jak to możliwe? Jak to uzasadnić? To nie jest trudne. A co my wiemy np. o zmartwychwstaniach? Czy coś wiemy na ten temat? A jeżeli przy zmartwychwstaniu płótno było tak napromieniowane , że zmieniło zawartość radioaktywnego węgla, to co wtedy? Dlaczego brakuje nam wyobraźni i nie bierzemy wszystkich aspektów pod uwagę. Nie mamy żadnych danych dotyczących procesu zmartwychwstania.

Pt wrz 11, 2020 17:46

Niektóre zwłoki - np. z grobów na Wawelu mają całkiem nieźle udokumentowaną historię, jak coś ruszano to są o tym wzmianki w źródłach.

Bo te źródła są na 100% pewne, w końcu całe średniowiecze po dziś dzień, przez całą dobe pilnowałeś tych grobów, i wiesz że nikt nic tam nie kombinował, no weź się zastanów, co ty tutaj opowiadasz!

Jak ja mam traktować cie poważnie? ty masz 5 lat? a może jesteś dorosły i masz wiedzę o świecie na poziomie 5 latka? przecież to jest nie możliwe żebyś nie wiedział jak się sprawdza ile lat ma jakieś drzewo,

Pudło - mam dyplom inżyniera.

Przecież to jest niemożliwe.

Całun Turyński ( tak Go dzisiaj nazywamy) nie jest jednolitym płótnem, wielokrotnie był naprawiany i poprawiany, doszywany i łatany, w czasach badania radiowęglowego materiał do badania był pobrany przez osobę nieodpowiedzialną w tej materii. Prawdopodobnie próbka ta pochodziła właśnie ze średniowiecza.

Bramin już powiedział, że to co tutaj opowiadasz, to są kłamstwa, więc nie ma potrzeby dalej tego komentować.

Tam jest zbieranina przeogromnej ilości bredni, przecież zrobiono bardzo dokładne zdjęcia całunu, ucięto do badań z tego miejsca gdzie tych łat nie było, no i nawet ten kawałek artykułu.

Cytuj:
Podczas publicznych wystawień był to jeden z dwóch rogów Całunu, za który biskupi trzymali rozwinięte płótno, aby wierni mogli je widzieć. Było to więc miejsce mocno nadwyrężone.

Trzymanie płótna powoduje że młodnieje o kilkaset lat? :D

Wydaje mi się, że zapominamy o jeszcze jednym aspekcie, a o tym, że może być to prawdziwy Całun Chrystusa zdjęty prosto z Niego i jednocześnie badanie radiowęglowe też było wykonane prawidłowo i wykazało średniowiecze. Zastanawiacie się jak to możliwe? Jak to uzasadnić? To nie jest trudne. A co my wiemy np. o zmartwychwstaniach? Czy coś wiemy na ten temat? A jeżeli przy zmartwychwstaniu płótno było tak napromieniowane , że zmieniło zawartość radioaktywnego węgla, to co wtedy? Dlaczego brakuje nam wyobraźni i nie bierzemy wszystkich aspektów pod uwagę. Nie mamy żadnych danych dotyczących procesu zmartwychwstania.

Badania mówią średniowiecze, więc na tym się opieram, a to co proponujesz jest czymś dosyć dziwnym, bo przecież drewniany płot koło mojego domu, może być zrobiony z desek które ciął i malował sam Jezus, kto udowodni że było inaczej, w końcu Jezus był to cieśla, a badanie wieku tych desek nic nie da, w końcu Jezus emanował taką energią, że deski które mają 2 tysiące lat, mają taką zawartość radioaktywnego węgla, jakby miały jedynie 20 lat.

Pt wrz 11, 2020 17:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 67  Następna strona