Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 23:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość

Post Re: Wypełnianie się Apokalipsy.
HenrykK napisał(a):
Ten czas nie dotyczy Paruzji, lecz jeno liczby 666.
Możesz rozwinąć tę myśl?...

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Wt kwi 11, 2023 6:43

Post Re: Wypełnianie się Apokalipsy.
Jerzy_67 napisał(a):
HenrykK napisał(a):
Ten czas nie dotyczy Paruzji, lecz jeno liczby 666.
Możesz rozwinąć tę myśl?...
>

Miałem zamiar rozwinąć tę myśl w miesięcznym czasie, w którym się wypełniła.
Podobnie jak to zrobiłem z Wielką Nierządnicą, lecz z powodu okropnego zachowywania się Moderatora na tym portalu dałem sobie z tym spokój.

Wt kwi 11, 2023 7:05
Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Napisz cos o tych okropnych praktykach moderatora.

Wt kwi 11, 2023 13:32
Post Re: Anioł Stróż
Saqura napisał(a):
Wiara Jerzy_67, tak samo jak wiara wybranych, to dowód na rzeczywistości których nie widać.

Huitzilopochtli, bóg wojny, słońca w zenicie, uosobienie dziennego nieba, lata i południa, plemienny bóg-opiekun Azteków, w którego wierzyli, to też dowód na rzeczywistość, której nie widać? Jeśli tak to czy jest możliwym, by wierzący w innego niewidocznego Boga, hiszpańscy konkwistadorzy, zniszczyli jedną z rzeczywistości?

Saqura napisał(a):
Do tematu:
Czym/kim są aniołowie dla człowieka

i odpowiadasz: wichrami i płomieniami ognia. Zostaje jeszcze dopisać, by serce ludzkie rozpalić ogniem i wichrem je podsycać. Bojących się, rozpalonych ogniem otoczyć obozem warownym, by ogień niósł ocalenie i oczyszczenie, poprzez samo spalenie, w proch obrócenie, serca wypełnienie nadzieją i miłością. Wykonać taniec rytualny, trzy podskoki, siedem klaśnięć w dłonie z dziesięciokrotnym okrzykiem to jest nasz pan. Czy to nie są banały?
Potrafisz powiedzieć coś od siebie, nie robiąc z siebie ksero-kopiarko-wklejarkę?

Pt kwi 14, 2023 20:55
Post Re: Anioł Stróż
Drogi noldo, gdy przemyślisz (lub jak wolisz) przemedytujesz istnienie ludzkich ksero-kopiarko-wklejarek, to dojdziesz do zaskakujących wniosków.

So kwi 15, 2023 7:37

Post Re: Na jakiej podstawie ludzie mówią o Bogu?
Swołocz napisał(a):
Naczytałeś się pewnie Jiddu Krishnamurtiego, Antonny'ego de Mello czy Osho, uwierzyłeś w mądrości tych "guru" i sam stałeś się na tym forum takim "guru".
To słowa do nolda, a ja się dopytam: Czy Ci dżentelmeni są z filozofią New Age blisko i bliziutko? Pytam, by się upewnić, bo skoro ich podajesz, to może wiesz lepiej ode mnie, bo ja tylko o de Mello coś pod tym kątem wiem...
[od samego początku nolda mi "pachnie" New Age; rozsiewa tu te odstępcze "mądrości" i myśli, że ktoś to na serio przyjmie, hehe...]

N kwi 23, 2023 4:44
Temat wątku brzmi: Na jakiej Podstawie ludzie mówią o Bogu?, a wasze wypowiedzi dotyczą noldy.
Wynika z nich, że w jakiś sposób świadomie bądź nie, noldę traktujecie jak, no może nie Boga jako całość, lecz Jego część. Zapewne siebie również uważacie za cząstkę Boga („Wszyscy jesteśmy dziećmi Bożymi”), no może nie do końca cząstkę, lecz „coś/kogoś” większego, być może uzurpujecie sobie prawo bycia może nie tyle rodzicem, lecz starszym rodzeństwem dzieci Bożych. Dziecko im bardziej jest inteligentne, tym bardziej się nie zgadza. Rodzic chwali dziecko, które się z nim zgadza, natomiast potępia takie które ma swoje zdanie.
Wracając do tematu, o Bogu mówią tylko ci ludzie, którzy o nim nie wiedzą. Im więcej mówisz, tym większa jest twa niewiedza. Dodałbym, że w Boga wierzą również tylko ci którzy o nim nie wiedzą. Wiedzący nie mówi i nie wierzy, on wie. To jest moim zdaniem ta podstawa. Dotyczy ona również wypowiedzi dotyczących noldy. :-D

N kwi 23, 2023 7:40
Jakie to szczęście drogi Noldo że mamy Ciebie. Możesz opowiadać nam o Bogu (tak tak, dobrze czytasz), najwięcej ze wszystkich forumowiczów. Dzięki Tobie wiemy że nic nie wiemy, a Ty wiesz wszystko. Zgrywasz mądralę, w wielu kwestiach, także rodzic-dziecko. Pewnie ciężko być takim alfą i omegą użerając się z nieświadomymi adwersarzami, by przekonać ich że "moje jest mojsze bo moje."

Wyjdź z domu, idź do lasu, nad rzekę, dotleń mózg (nie tylko oddechem, który został Ci dany), i pomyśl o tym kto lub co stworzyło ten świat w tym i Ciebie.
Miłej niedzieli i dobrego śniadania

N kwi 23, 2023 7:55

Jerzy_67 napisał(a):
Czy Ci dżentelmeni są z filozofią New Age blisko i bliziutko?

Wiesz co, nie wiem. Mogę Ci tylko doradzić, abyś sprawdził informacje o tych guru na wikipedii bądź zapytał chata GPT :-)

@nolda
widzę, że nie zareagowałeś z pozycji urażonego "ja" na moje sugestie o Twojej fascynacji różnymi "guru" i chęci bycia takim "guru" na tym forum. Ja przepraszam ze swej strony, jeśli to Ci sprawiło przykrość. Napisałem tak, bo sam - jak mi się wydaje - hołdowałem w przeszłości podobnym poglądom jak Ty teraz. Nie zaprowadziło mnie to w dobre miejsce. Co więcej, hołdowałem im, bo się mocno obraziłem na Boga. Dlatego pomyślałem, że jesteś w podobnej sytuacji jak ja kiedyś.

Jednocześnie szkoda, że nie odniosłeś się do pozostałych wypowiedzi w moim poście.

N kwi 23, 2023 11:00

Swołocz napisał(a):
Jerzy_67 napisał(a):
Czy Ci dżentelmeni są z filozofią New Age blisko i bliziutko?

Wiesz co, nie wiem. Mogę Ci tylko doradzić, abyś sprawdził informacje o tych guru na wikipedii bądź zapytał chata GPT

Jiddu Krishnamurti, Antonny de Mello, Osho - pobieżnie sprawdzałem, i ten ostatni to hinduski guru, ale nie doszukałem się wprost powiązań z New Age; za to ci dwaj pierwsi to owszem, z New Age są łączeni... :-(
O samym New Age sporo jest w pierwszym poście w tym temacie (ten post powstał na "życzenie" nolda; nie wiem, czy go czytał, ale ja prawie od samego początku widzę, że nolda głosi New Age): https://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=43&t=43418&start=0

N kwi 23, 2023 11:51
Swołocz napisał(a):
Ja przepraszam ze swej strony, jeśli to Ci sprawiło przykrość.
Swołocz, świat jest tak samo pełen opinii jak ludzi. Jeden mówi to, a ktoś inny mówi to. Przykład:
Jerzy_67 napisał(a):
od samego początku nolda mi "pachnie" New Age; rozsiewa tu te odstępcze "mądrości" i myśli, że ktoś to na serio przyjmie, hehe...

Believing napisał(a):
Jakie to szczęście drogi Noldo że mamy Ciebie.

Każdy ma opinie, a w obecnych czasach, nawet gdy sam ma problemy z jej wydaniem prosi o pomoc sztuczną inteligencję o pomoc, ale opinia nie jest prawdą. Opinia może się zmienić z dnia na dzień, ale prawdy zmienić nie możemy. Mając tego świadomość, nie sposób poczuć się obrażonym.
Wartym zauważenia jest fakt, że wszystko co istnieje na świecie, istnieje niezależnie od twojej, mojej czy sztucznej inteligencji opinii. Co ja mówię, jest niezależne nawet od opinii moderatora :-D

N kwi 23, 2023 19:48

nolda, jeśli myślisz, że Believing pisząc o "szczęściu", że jesteś tu, zacznie teraz Cię naśladować w poglądach, to... chyba nie wiesz, co piszesz/myślisz...

A moje negatywne zdanie o Tobie jest dalej ważne, bo bardzo negatywnie podchodzę do filozofii New Age, a u Ciebie ona się "wylewa" spod paluszków, co teksty tutaj na forum piszą... (nawet, gdybyś temu zaprzeczał, to jednak skądś ta filozofia się u Ciebie wzięła - nie musiałeś czytać wprost treści z New Age, od guru tego ruchu, ale one są rozsiane w innych treściach, np. tego Antonego de Mello...).

Pn kwi 24, 2023 4:53
Moderator

Mnie się nie podoba Twoja fascynacja sztuczną inteligencją, która już ma swoje sianokosy w postaci oszustw z głosem w celu ograbienia ludzi z majątku czy też przypadek, gdzie owa namówiła gościa bodajże z Kanady do samobójstwa. Mam podejrzewać, że się nią posługujesz w niecnych czynach?
Jakkolwiek poglady @nolda są zupełnie różne od moich, to on ich nie promuje, a wyraża. Ty promujesz. Widzisz różnicę?

Pn kwi 24, 2023 8:00

Małgosiu - czy wiesz, jak wiele przestępstw miało miejsce przy użyciu np. telefonu?! Choćby sprawa okradania ludzi z pieniędzy metodą "na wnuczka"... "na policjanta"... itp. itd.
Telefon to narzędzie, którego źli ludzie potrafią używać do złych celów, choć twórca telefonu nie po to głowił się, aby takie narzędzie do komunikacji wynaleźć, prawda?...
[to samo jest z wieloma innymi narzędziami - od noża poczynając: ileż to zbrodni nożem dokonano, choć z reguły używamy go przeważnie w kulinarnych celach, prawda?...]

Wobec tego czy można było być naiwnym w myśleniu, że narzędzie, jakim w gruncie rzeczy jest sztuczna inteligencja (SI), będzie wyłączone z kręgu zainteresowania się tym narzędziem przez przestępców?! (czy ktoś oczekuje, że auto - kolejne narzędzie - przestanie być używane, aby z jego pomocą coś złego robić - np. porwać kobietę wprost z ulicy, o czym czytałem kilka dni temu? To marzenie nierealne, bo taka jest natura ludzka, że szuka sposobów, by zło czynić).

Czy wobec tego mamy przestać używać różnych narzędzi, bo przestępcy ich używają?! Nonsens, prawda?...
Zatem, jeśli zauważysz u mnie jakiekolwiek przestępcze, czy choćby tylko złe używanie SI - to natychmiast daj mi znać, a nawet wywal mnie z forum, abym nie szkodził przy pomocy SI komukolwiek!

A co do nolda, to on sam mi zasugerował, abym przygotował coś o New Age - więc się nie wstrzymywałem i materiał przygotowałem... A, że użyłem do tego SI, to tylko po to, aby zrobić to w sposób aktywny/interaktywny, a nie tylko biernie coś skopiować i wkleić z cudzego opracowania... Czy to coś złego?!
Pozdrawiam :)

PS. Z internetu też korzystamy co dnia... A ileż to zła się dokonało, bo taki wynalazek i narzędzie ktoś wymyślił? Czy mamy przestać używać internetu?!...

Pn kwi 24, 2023 8:24
Swołocz napisał(a):
nolda napisał(a):
Jak stać się świadomym, hmm może przestać pracować i zajmować się innymi sprawami.

Tak, i mieszkać pod mostem, a żywić się strąkami i liśćmi wiosennych drzew :-)

Skoro praca, spożywanie chipsów, mięsa oraz mieszkanie w budynku z łazienką nie pozwoliły byś stał się świadomym…
Swołocz napisał(a):
Cytuj:
zauważ różnice, podobieństwa, te spostrzeżenia, Twoje spostrzeżenia to początek bycia świadomym.

Spostrzeżenia mogą być fałszywe. Spostrzeżenia to moje myśli, a moje myśli mogą być błędne, ograniczone i niepewne.

Poza tym: odkąd to zwykłe spostrzeżenia mają zaradzić przywiązaniu, zazdrości, strachowi? Czyżby całe przebudzenie Buddy było niepotrzebne, bo wystarczą zwykłe spostrzeżenia? :-)

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Od czegoś trzeba zacząć, Budda zostawił chipsy i łazienkę, po kilku latach doznał oświecenia, ale to on doznał, a nie jego wyznawcy czy naśladowcy. Twoje zwykłe spostrzeżenia, jak piszesz, nie są Twoimi spostrzeżeniami, to spostrzeżenia innych, którymi postrzegasz (twego ojca, matki, nauczyciela). Jezus ponoć mówił, miej ich w nienawiści, jeśli chcesz przyjąć jego nauki. Zapewne nie miał na myśli ich troski o twój byt fizyczny, lecz duchowy.

Swołocz napisał(a):
Oto właśnie myśli człowiecze - aspirujące do bezbłędności i prawdziwości.
By wypowiedzieć się o czyichś myślach, tego do czego aspirują, może wypadałoby najpierw przeczytać, a potem się wypowiedzieć?

So maja 06, 2023 12:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473 ... 498  Następna strona