Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 07, 2024 18:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
 Czy Jezus jawnie sprzeciwia się Ojcu? 
Autor Wiadomość

Post Czy Jezus jawnie sprzeciwia się Ojcu?
Co jakiś czas czytam, że ktoś tam nawrócił się w Chrystusie i na Nim opiera swoją wiarę i życie,
i nagle mam różne wątpliwości.
A co z Bogiem, czyż nie jest pierwszy i jedyny, a Jego słowo nie jest pierwsze i przed wszystkimi?
Przykładów znam ze 3.
Do pierwszego znalazłem już cytaty.
Kpł. 24
20 Złamanie za złamanie, oko za oko, ząb za ząb. W jaki sposób ktoś okaleczył bliźniego, w taki sposób będzie okaleczony.

A potem:
Mt. 5
8 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb!* 39 * A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi!

Jak to słyszeliście? Chyba sam Bóg tak przykazał, a nie słyszeliście jak jakieś plotki.

Cz cze 20, 2024 22:13

Post Re: Czy Jezus jawnie sprzeciwia się Ojcu?
C2H6O napisał(a):

Przedstawię swoje prywatne wierzenia w tym temacie :-D

Otóż, ja to widzę tak, że Tora o były ludzkie pomysły, a Jezus objawił się w takiej religii, bo rozwinął się w niej monoteizm. Bazując na tej religii przedstawiał swoją koncepcję Boga, tak by trafić do tamtych ludzi, z ich mentalnością i przyzwyczajeniami religijnymi, a to co w Jego ocenie było zacofane etycznie, próbował trochę przerabiać, tak by szło to w kierunku przykazań miłości. Oczywiście wszystko to musiało być dostosowane do poziomu ludzi z tamtych czasów, bo gdyby chciał przedstawić jakieś bardzo zaawansowane nauki duchowe, to pewnie nikt by nawet nie zrozumiał o co Mu chodzi, z NT wynika, że i tak mieli duży problem ze zrozumieniem tego przekazu.

Pt cze 21, 2024 3:24

C2H6O napisał(a):
A co z Bogiem, czyż nie jest pierwszy i jedyny, a Jego słowo nie jest pierwsze i przed wszystkimi?

Jezus jest Bogiem. Nie da się przeciwstawiać Syna Ojcu, ani Duchowi gdyż każda z Osób jest jednością w Trójcy.

C2H6O napisał(a):
Kpł. 24
20 Złamanie za złamanie, oko za oko, ząb za ząb. W jaki sposób ktoś okaleczył bliźniego, w taki sposób będzie okaleczony.

Mt. 5
8 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb!* 39 * A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi!

I gdzie tu sprzeczność? Czy słyszałeś o Hammurabim? A może o Drakonie? Rozwój prawa następował stopniowo. To co cytujesz z Księgi Kapłańskiej jest pierwszym krokiem w ukrócaniu okrucieństwa. Jest to nakaz ograniczania zemsty, rozumianej jako wymierzanie sprawiedliwości. Za doznane krzywdy mordowano wtedy całe rodziny, plemiona, klany. Tu zakaz wymierzania zemsty większej ponad krzywdę. I to ludzie byli w stanie zrozumieć. Ogłoszenie w tamtym czasie zac=sad Chrystusowych spotkałoby się z buntem, lekceważeniem, protestem. Konieczny był rozwój świadomości społecznej, aby dokonać dalszego kroku. Rozwinięcia myśli zawartej w ks. Kapłańskiej. Jezus nie przeciwstawia się Ojcu, ale kontynuuje tę samą ideę.

Pt cze 21, 2024 8:33

C2H6O napisał(a):

Nie, to nie chodzi o sprzeciw, a o "nowe" możliwość które są dostępne jedynie w Synu/Słowie.
Oko za oko to prawo sądowe, a w Chrystusie nie ma sądu za to jest miłosierdzie i życie. Korzystając z owego miłosierdzia sami powinniśmy być dla wszystkich pełni miłości ( to tak w skrócie)

Pt cze 21, 2024 9:56

Wszyscy zakładamy, wierzymy lub w inny sposób przyjmujemy do wiadomości, że Chrystus przyszedł do Ojca - Boga jedynego, wypełnić Jego wolę na ziemi.
Naturalne jest więc, że Chrystus powinien znać wszystkie dotychczasowe decyzje swojego Ojca.
Gdyby Bóg zmienił swoją wolę to Jezus na pewno by o tym poinformował.
Chciałby prostymi słowami, przynoszę wam wolę Mojego Ojca, że oko za oko już nie obowiązuje.
A tutaj mamy: A Ja wam powiadam...
Stanowisko Boga w ST jest wyraźnie przedstawione. Jezus go nie zmienia tylko wprowadza swoje własne, zupełnie odmienne.
Był człowiekiem o boskich zdolnościach, który miał wypełnić na ziemi wolę Ojca, a nie własną.
Wielokrotnie informował o tym.
Bez względu na to jak pokrętnej i naiwnej interpretacji nie zastosować, to niezgodność stanowisk jest tu ewidentna.

Pt cze 21, 2024 10:20

C2H6O napisał(a):
Stanowisko Boga w ST jest wyraźnie przedstawione. Jezus go nie zmienia tylko wprowadza swoje własne, zupełnie odmienne.
Był człowiekiem o boskich zdolnościach, który miał wypełnić na ziemi wolę Ojca, a nie własną.
Wielokrotnie informował o tym.
Bez względu na to jak pokrętnej i naiwnej interpretacji nie zastosować, to niezgodność stanowisk jest tu ewidentna.

Zdecydowanie tak, nic się tu nie da wykombinować, ja nawet czytałam takie opinie osób obeznanych w biblistyce, że żadne proroctwo ST nie odnosiło się do Jezusa, tak jak się to tradycyjnie przyjęło w chrześcijaństwie.

Pt cze 21, 2024 10:52

C2H6O napisał(a):

"Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście" J.14,7
C2H6O napisał(a):
A tutaj mamy: A Ja wam powiadam

Bóg i Syn to jedno, i żeby nie było Bóg się nie zmienia. Każdy kto nie przymnie Syna podlega pod sąd, a kto uwierzył w Syna tego czeka miłosierdzie. Nic się nie zmieniło od Edenu do dziś dnia, więc lepiej dla nas zdać się na Syna bo tego chciał Bóg. To w Nim i jedynie w Nim istnieje dla nas Boże miłosierdzie.
Naprawdę tak ciężko top zobaczyć we Słowie Bożym?

Pt cze 21, 2024 11:08

Saqura napisał(a):
C2H6O napisał(a):

"Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście" J.14,7
C2H6O napisał(a):
A tutaj mamy: A Ja wam powiadam

Bóg i Syn to jedno, i żeby nie było Bóg się nie zmienia. Każdy kto nie przymnie Syna podlega pod sąd, a kto uwierzył w Syna tego czeka miłosierdzie. Nic się nie zmieniło od Edenu do dziś dnia, więc lepiej dla nas zdać się na Syna bo tego chciał Bóg. To w Nim i jedynie w Nim istnieje dla nas Boże miłosierdzie.
Naprawdę tak ciężko top zobaczyć we Słowie Bożym?

Prawdę mówiąc liczyłem na to, że moje wątpliwości zostaną rozwiane, a nie pogłębione.
Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście J.14,7
Czyli że jak, że przed Chrystusem ludzie nie znali Jego Ojca?
To kim był Bóg ze Starego Testamentu? Innym Bogiem?

Pt cze 21, 2024 11:23

C2H6O napisał(a):
Naturalne jest więc, że Chrystus powinien znać wszystkie dotychczasowe decyzje swojego Ojca.

Ne chyba, ale na pewno znał. Znał jako Syn Ojca, znał też jako prawowierny Żyd, czego dowodem to, że powoływał się na ST. Cała publiczna działalność Jezusa jest głęboko osadzona w ST.

C2H6O napisał(a):

Dobre pytane, ale należałoby je rozszerzyć: Czy ludzie kiedykolwiek znali Boga?

Albo czy można, czy da się, znać Boga?

Nie da się. Można trzeba Go poznawać. Ale, nade wszystko, należy poznawać Jego wolę skierowaną do nas. Do każdego z nas. I ją wypełniać.

Bogu nie zależy na tym, abyśmy Go poznali, bo wie, że jest to niemożliwe. Ale Bóg chce abyśmy Go poznawali, gdyż w ten sposób zbliżamy się do rozumienia Jego woli. I jest to też drogą miłości do Niego.

Pt cze 21, 2024 11:32

C2H6O napisał(a):

"Nie chciałbym, bracia, żebyście nie wiedzieli, że nasi ojcowie wszyscy, co prawda zostawali pod obłokiem1, wszyscy przeszli przez morze i wszyscy byli ochrzczeni w [imię] Mojżesza, w obłoku i w morzu; wszyscy też spożywali ten sam pokarm duchowy I wszyscy ten sam napój duchowy pili; pili bowiem z duchowej skały, która im towarzyszyła, a skałą tą był Chrystus"1 Kor.10,2-4
"A to Słowo stało się ciałem i mieszkało wśród nas (i widzieliśmy jego chwałę, chwałę jako jednorodzonego od Ojca), pełne łaski i prawdy."J.1,14
Jezus=Słowo=Życie=Droga....od pierwszej strony Słowa Bożego

Pt cze 21, 2024 11:35

Idący napisał(a):
Dobre pytane, ale należałoby je rozszerzyć: Czy ludzie kiedykolwiek znali Boga?

Rozszerzać Pismo ponad jego treść?
Z Pisma wynika, że dość dobrze znali i byli przez Niego całkiem lubiani.
Cała lista. Salomon, Mojżesz. Ten drugi mógł Go poznać na górze Synaj całkiem dobrze.
Z Pisma raczej nie wynika, żeby Chrystus znał go osobiście lepiej.

Pt cze 21, 2024 11:46

Saqura napisał(a):
C2H6O napisał(a):

"Nie chciałbym, bracia, żebyście nie wiedzieli, że nasi ojcowie wszyscy, co prawda zostawali pod obłokiem1, wszyscy przeszli przez morze i wszyscy byli ochrzczeni w [imię] Mojżesza, w obłoku i w morzu; wszyscy też spożywali ten sam pokarm duchowy I wszyscy ten sam napój duchowy pili; pili bowiem z duchowej skały, która im towarzyszyła, a skałą tą był Chrystus"1 Kor.10,2-4
"A to Słowo stało się ciałem i mieszkało wśród nas (i widzieliśmy jego chwałę, chwałę jako jednorodzonego od Ojca), pełne łaski i prawdy."J.1,14
Jezus=Słowo=Życie=Droga....od pierwszej strony Słowa Bożego

Nasi ojcowie, a Ojciec Chrystusa to nie to samo.

Pt cze 21, 2024 11:47

A czytałeś kiedyś Pismo? Tak ze zrozumieniem? Czy tylko starasz się wyszukiwać jakieś haki?

Opowiedz coś o znajomości Boga przez wspomniane osoby?
Znajdź argument, który przeczy temu, że jedynie Jezus znał Ojca.

Pt cze 21, 2024 11:49

C2H6O napisał(a):
Nasi ojcowie, a Ojciec Chrystusa to nie to samo.

Moja powyższa odpowiedź padła na Twoje zapytanie:
C2H6O napisał(a):

Więc podałam cytat, że był obecny pośród Żydów jeszcze przed swoim narodzeniem(towarzyszył im)
jako Słowo, które równa się Jezus(bo to ciało przygotował Mu Bóg i stał się z nim jednym)
Boga znał każdy Sprawiedliwy, przed czy po Chrystusie, bo On i Słowo to jedno. Boga poznajesz przez Słowo. My jesteśmy w tej komfortowej sytuacji że możemy poznać Jego Syna Słowo/Chrystusa w działaniu.

Ostatnio edytowano Pt cze 21, 2024 12:03 przez Saqura, łącznie edytowano 1 raz

Pt cze 21, 2024 12:00

C2H6O napisał(a):
Prawdę mówiąc liczyłem na to, że moje wątpliwości zostaną rozwiane, a nie pogłębione.

Ależ skąd! Wchodzisz na niebezpieczne dla wiary tereny, gdzie wielu chrześcijan poległo, więc lepiej się zastanów czy chcesz dalej w to brnąć :-D

C2H6O napisał(a):
To kim był Bóg ze Starego Testamentu? Innym Bogiem?

Był tylko pomysłem, koncepcją na Boga monoteistycznego zaczerpniętą z różnych kultur w zależności od księgi. Początkowo było to bóstwo plemienne, które z czasem ewoluowało.

Jeśli Cię interesuje ten temat od strony historycznej, to tu jest seria artykułów pisana przez historyka Kościoła, który pisał pracę doktorancką z tych tematów, więc zdecydowanie nie jest tu laikiem

Dziedzictwo Edomu, czyli o pochodzeniu Jahwe z Południa. Ekscerpt do mitologii Kanaanu

https://testimonia.pl/jahwe-z-poludnia/

Pt cze 21, 2024 12:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona