Natrętne myśli o nienawistnym Bogu
Autor |
Wiadomość |
Jerzy_67
|
Re: Natrętne myśli o nienawistnym Bogu
george45 napisał(a): mareta napisał(a): Poza tym mów się że "kto pije jest święty" Coś w tym jest, Jezus za kołnierz nie wylewał, a i innym nakazywał. Parszywe oszczerstwo, kłamstwo i bluźnierstwo napisałeś!! Tfu!!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt sie 02, 2024 4:35 |
|
|
|
|
tehoodor
|
Cóż, religia może prowadzić do zaburzeń kompulsywno-obsesyjnych i nerwicy eklezjogennej. Przyczyną jest konflikt pomiędzy zupełnie zdrowym spektrum ludzkich zachowań, a indywidualnym ich postrzeganiem przez pryzmat zakazów i nakazów religijnych. Stopień tego konfliktu i wywołane poczucie winy jest w koleracji z poziomem pobożności, czy wręcz dewocji. Warto takie przypadki konsultować z psychologiem, bo z mojego doświadczenia, rozmowa z księdzem, bądź spowiedź co najwyżej zamiecie sprawę pod dywan.
|
Pt sie 02, 2024 6:27 |
|
|
Jerzy_67
|
tehoodor napisał(a): Cóż, religia może prowadzić do zaburzeń kompulsywno-obsesyjnych i nerwicy eklezjogennej. Przyczyną jest konflikt pomiędzy zupełnie zdrowym spektrum ludzkich zachowań, a indywidualnym ich postrzeganiem przez pryzmat zakazów i nakazów religijnych. Stopień tego konfliktu i wywołane poczucie winy jest w koleracji z poziomem pobożności, czy wręcz dewocji. Warto takie przypadki konsultować z psychologiem, bo z mojego doświadczenia, rozmowa z księdzem, bądź spowiedź co najwyżej zamiecie sprawę pod dywan. Te słowa napisałeś zaraz pod moim postem, więc choć nie adresujesz ich imiennie, to być może z myślą o mnie one tu są(?)... Jeśli tak, to nie martw się o mnie! Zajmij się sobą w pierwszej kolejności; możesz się też przyjrzeć postawie george45 (bo mnie już zdaje się, że oceniłeś), który w sytuacji, gdy mu się ponad wszelką wątpliwość udowodniło, że mija się z prawdą: https://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=53&t=43765pod tym linkiem jest druga w kolejności postów jego wypowiedź... to on, zamiast przyznać, że się pomylił... że pochopnie o czymś zawyrokował... zupełnie tam zamilkł... kamień w wodę... woda w gębie... morda na kłódkę... (cytuję obecne w potocznej mowie określenia; nie chcę nimi ubliżyć mu, ale pokazać, co robi).... za to w innych tematach dalej dzióbie w chrześcijan: bo to jest widocznie jego nadrzędny cel obecności na tym forum... Oburza mnie to i powiem Ci george45, że to nie jest miejsce dla Ciebie, bo masz złe zamiary; nie zachowujesz się rzetelnie (brak przyznania się do oczywistego błędu!) i ustawicznie jak jakiś sęp "dzióbiesz" na lewo i prawo, aby może skutecznie komuś zohydzić chrześcijaństwo! Czekasz na "padlinę"?! To wejrzyj w siebie...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt sie 02, 2024 7:31 |
|
|
|
|
george45
|
Jerzy_67 napisał(a): Parszywe oszczerstwo, kłamstwo i bluźnierstwo napisałeś!! Tfu!! Mógłbyś uzasadnić swą wypowiedź, ale tak własnymi słowami?
|
Pt sie 02, 2024 7:39 |
|
|
Jerzy_67
|
george45 napisał(a): Jerzy_67 napisał(a): Parszywe oszczerstwo, kłamstwo i bluźnierstwo napisałeś!! Tfu!! Mógłbyś uzasadnić swą wypowiedź, ale tak własnymi słowami? A po co Ci to?! Cokolwiek się Tobie napisze o chrześcijaństwie, to depczesz i rzucasz się na piszącego!... Perły są cenne!
|
Pt sie 02, 2024 7:45 |
|
|
|
|
george45
|
Jerzy_67, wskaż, słowa Jezusa, w których w sposób bezwzględny zabrania spożywania alkoholu oraz, że sam nie spożywał. Rozróżnij picie, od upijania się.
PS Jerzy_67, krzyk, jest argumentem tych, którzy nie mają argumentów. Czekam na odpowiedź, a miast krzyku, zamieść, cytat z Biblii, na bezwzględny zakaz picia alkoholu, jak również na to, że Jezus wylewał za kołnierz.
|
Pt sie 02, 2024 8:27 |
|
|
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): Perły są cenne! Jeśli tak uważasz, to po co trwonisz?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pt sie 02, 2024 9:43 |
|
|
george45
|
Trwonić, bądź roztrwonić może tylko wtedy, gdy się coś posiada, posiadało, bądź do czegoś dostęp miało.
|
Pt sie 02, 2024 10:18 |
|
|
|