|
|
|
Nieświetny opis Zmartwychwstania?
Autor |
Wiadomość |
Jerzy_67
|
Re: Nieświetny opis Zmartwychwstania?
To Jezus nie powinien pouczać tych "wielkich", bo był "młody i ubogi"?
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pn sie 12, 2024 9:34 |
|
|
|
|
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): To Jezus nie powinien pouczać tych "wielkich", bo był "młody i ubogi"? Słuszne użycie cudzysłowu. Bo ci "wielcy" wielkimi byli jedynie w swoim mniemaniu. Jezus obnażył tę powierzchowna wielkość. Krytykował ich wady. Ale wielu spośród nich poważał. Młody był. Ale czy mądrość i miłość do Boga zawsze jest proporcjonalna do wieku? Ubogi? Nie sądzę. Pochodził z klasy średniej, jaką byli rzemieślnicy. Poza tym, czy Jezusowi brakowało jakichś dóbr materialnych?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn sie 12, 2024 16:35 |
|
|
Jerzy_67
|
Idący napisał(a): Jerzy_67 napisał(a): To Jezus nie powinien pouczać tych "wielkich", bo był "młody i ubogi"? Słuszne użycie cudzysłowu. Bo ci "wielcy" wielkimi byli jedynie w swoim mniemaniu. Jezus obnażył tę powierzchowna wielkość. Krytykował ich wady. Ale wielu spośród nich poważał. Młody był. Ale czy mądrość i miłość do Boga zawsze jest proporcjonalna do wieku? Ubogi? Nie sądzę. Pochodził z klasy średniej, jaką byli rzemieślnicy. Poza tym, czy Jezusowi brakowało jakichś dóbr materialnych? Ja się z Tobą zgadzam; może "sprawca tego zamieszania" [C2H6O] na Twoje pytania się wypowie?...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pn sie 12, 2024 16:48 |
|
|
|
|
C2H6O
|
Jerzy_67 napisał(a): Idący napisał(a): Słuszne użycie cudzysłowu. Bo ci "wielcy" wielkimi byli jedynie w swoim mniemaniu. Jezus obnażył tę powierzchowna wielkość. Krytykował ich wady. Ale wielu spośród nich poważał. Młody był. Ale czy mądrość i miłość do Boga zawsze jest proporcjonalna do wieku? Ubogi? Nie sądzę. Pochodził z klasy średniej, jaką byli rzemieślnicy. Poza tym, czy Jezusowi brakowało jakichś dóbr materialnych? Ja się z Tobą zgadzam; może "sprawca tego zamieszania" [C2H6O] na Twoje pytania się wypowie?... Przecież to ja użyłem cudzysłowu na którego tajemne znaczenie jakimś cudem wpadł tu Idący, więc na jakie pytanie mam niby odpowiedzieć? Weź lepiej przykład z kolegi, to Duch Święty z pewnością także wspomoże Cię lepiej w zrozumieniu.
|
Pn sie 12, 2024 21:32 |
|
|
|