|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
C2H6O
|
Prawidłowe oddychanie?
Już od kilku lat słyszę co jakiś czas w filmach i radiu o prawidłowej modlitwie. Dziś znowu to usłyszałem w filmie. W modlitwie pamiętaj o prawidłowym oddechu i o wyciszeniu umysłu, żeby wyciszyć wszystko poza Bogiem. Wyciszenie umysłu jakoś ogarniam. Ale nie wiem o co chodzi z tym prawidłowym oddechem podczas modlitwy. Jaki oddech jest wtedy prawidłowy? Ktoś coś może słyszał na ten temat?
|
Pt sie 23, 2024 21:56 |
|
|
|
|
PeterW
|
Re: Prawidłowe oddychanie?
To raczej nie chodzi o "prawidłową" modlitwę, ale medytacyjną. Zaryzykować można stwierdzenie, że od strony samej technicznej, zbliżona do medytacji wschodniej. Chodzi o technikę, a nie treść. Prawidłowy oddech właśnie służy wyciszeniu się, odcięciu od zewnętrznych bodźców. Zamykasz oczy, miarowo oddychasz i skupiasz się na Bogu, recytując jakiś króciutki fragment z Biblii, kontemplując go.
|
So sie 24, 2024 0:09 |
|
|
Idący
|
To oddychanie ma na celu pobudzenie fal alfa. Nie ma w tym niczego złego dopóki nie jest pod to podkładana jakaś ideologia. Ale nie ma to związku z "prawidłowością" modlitwy. Nie wydaje mi się, aby istniał kanon modlitwy prawidłowej.
Uważam, że prawidłową modlitwą jest modlitwa miłości. I miłość do Boga i ludzi jest jedynym kryterium. Wszelkie formy są czymś wtórnym wypracowanym przez ludzi, aby oddawać Bogu cześć. Jestem zdania, że te formy podawane w modlitewnikach, katechizmach są pomocna w wypracowywaniu własnej modlitwy. Osobistej, pełnej miłości.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So sie 24, 2024 8:44 |
|
|
|
|
farareaa
|
Niektóre osoby podczas modlitwy wykorzystują techniki oddechowe zbliżone do medytacji. Wtedy oddech służy jako kotwica dla świadomości, pozwalając zanurzyć się w subway surfers obecności Boga. Może to być powolny, regularny wdech i wydech, który wprowadza ciało i umysł w stan równowagi.
|
Pt paź 11, 2024 4:59 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|