Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 12, 2024 8:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 EWANGELIZACJA wspierana przez ChatGPT 
Autor Wiadomość

Post EWANGELIZACJA wspierana przez ChatGPT
:idea:
JAK MOŻNA ZASTOSOWAĆ PODANY TEKST BIBLIJNY DO EWANGELIZACJI?
👇
2Tm 1,1-14 PAU
(1) Paweł, apostoł Chrystusa Jezusa, z woli Boga posłany do głoszenia obietnicy życia w Chrystusie Jezusie,
(2) do Tymoteusza, umiłowanego dziecka: łaska, miłosierdzie i pokój od Boga Ojca i Chrystusa Jezusa, naszego Pana.
(3) Dzięki składam Bogu, któremu służę - jak moi przodkowie - z czystym sumieniem, gdy nieustannie wspominam ciebie dniem i nocą w moich modlitwach.
(4) Pamiętając twoje łzy, pragnę cię zobaczyć, aby napełnić się radością.
(5) Mam w pamięci twoją szczerą wiarę, którą miała już twoja babka Lois, a następnie twoja matka Eunika. Jestem pewien, że ty też ją posiadasz.
(6) Właśnie dlatego przypominam ci, abyś rozpalił na nowo Boży dar łaski, który otrzymałeś przez nałożenie moich rąk.
(7) Bóg bowiem nie dał nam ducha bojaźni, ale mocy, miłości i opanowania.
(8 ) Dlatego nie wstydź się świadczyć o naszym Panu ani nie wstydź się mnie, Jego więźnia, lecz razem ze mną znoś cierpienia dla Ewangelii, ufając mocy Boga.
(9) On nas zbawił i dał nam święte powołanie nie dzięki naszym czynom, lecz zgodnie ze swoim postanowieniem i łaską. Łaska ta była nam dana przed wiekami w Chrystusie Jezusie,
(10) a obecnie została objawiona przez ukazanie się naszego Zbawiciela, Chrystusa Jezusa. On zniszczył śmierć, a ukazał blask życia i nieśmiertelności - przez Ewangelię.
(11) Dla niej zostałem ustanowiony głosicielem, apostołem i nauczycielem.
(12) Z tego powodu cierpię obecnie, lecz nie wstydzę się, gdyż wiem, komu zawierzyłem. Jestem przekonany, że On ma moc zachować mój depozyt aż do owego dnia.
(13) Trzymaj się zdrowej nauki, jaką usłyszałeś ode mnie, w wierze i miłości, które są w Chrystusie Jezusie.
(14) Strzeż tego wspaniałego depozytu z pomocą Ducha Świętego, który w nas mieszka.

ChatGPT
    Tekst z 2 Listu do Tymoteusza 1,1-14 jest doskonałym źródłem inspiracji do ewangelizacji. Oto kilka sposobów, jak można go zastosować w praktyce:

### 1. Podkreślenie Bożego powołania i łaski
    - Zastosowanie: Podczas rozmów ewangelizacyjnych można nawiązać do wersetu 9, który mówi o świętym powołaniu i łasce danej przez Boga. Podkreślenie, że zbawienie i powołanie nie zależą od naszych uczynków, ale są darem Bożym, może pomóc ludziom zrozumieć, że każdy jest zaproszony do relacji z Bogiem niezależnie od przeszłości czy obecnych okoliczności. To otwiera drzwi do rozmowy o darmowej naturze Ewangelii i Bożego miłosierdzia.

### 2. Odwaga w świadectwie
    - Zastosowanie: Werset 7 mówi, że Bóg nie dał nam ducha bojaźni, ale mocy, miłości i opanowania. W kontekście ewangelizacji, ten fragment może posłużyć do zachęcenia wierzących, aby nie bali się dzielić swoją wiarą. Można zachęcać ludzi do tego, aby z odwagą i miłością mówili o Jezusie, niezależnie od przeciwności, jakie mogą napotkać.

### 3. Nie wstydzenie się Ewangelii
    - Zastosowanie: Paweł zachęca Tymoteusza, aby nie wstydził się świadectwa o Jezusie ani swojego związku z Ewangelią (werset 8 ). W ewangelizacji ważne jest, aby przekazywać tę samą postawę – odwaga w wierze jest kluczem do skutecznego dzielenia się Ewangelią. Można motywować innych, by nie ukrywali swojej wiary, lecz z dumą i radością opowiadali o niej innym.

### 4. Podkreślenie mocy Ewangelii
    - Zastosowanie: Werset 10 mówi o tym, że Chrystus Jezus zniszczył śmierć i ukazał blask życia i nieśmiertelności przez Ewangelię. Ten fragment można wykorzystać do pokazania, jak potężne i przemieniające jest przesłanie Ewangelii. Głoszenie Ewangelii to nie tylko opowiadanie o historii, ale dzielenie się mocą, która ma zdolność zmieniać życie i przynosić nadzieję na wieczne życie.

### 5. Rola Ducha Świętego
    - Zastosowanie: Werset 14 mówi o tym, że mamy strzec depozytu z pomocą Ducha Świętego, który w nas mieszka. W ewangelizacji warto podkreślić, że nie jesteśmy sami – Duch Święty pomaga nam w głoszeniu Ewangelii i wspiera nasze wysiłki. Zachęcanie ludzi do modlitwy o prowadzenie przez Ducha Świętego może pomóc im odczuć większą pewność i otwartość na działanie Boga.

### 6. Świadectwo własnego życia
    - Zastosowanie: Paweł w wersetach 3-5 wspomina o swojej modlitwie i miłości do Tymoteusza oraz o wierze, która była przekazywana przez pokolenia. W ewangelizacji ważne jest osobiste świadectwo – opowieść o tym, jak wiara wpłynęła na twoje życie, może być bardzo przekonująca. Można zachęcić innych do dzielenia się swoją historią nawrócenia i doświadczeniem Bożej łaski jako sposobem na zbliżenie innych do Chrystusa.

### 7. Modlitwa i wsparcie
    - Zastosowanie: Paweł modli się za Tymoteusza dniem i nocą (werset 3). W ewangelizacji nie można zapominać o mocy modlitwy – modlitwa za tych, którym głosimy Ewangelię, jest niezbędnym elementem całego procesu. Można zachęcać wspólnotę do modlitwy o tych, którzy jeszcze nie znają Chrystusa, oraz o odwagę i mądrość w dzieleniu się wiarą.

Stosując te zasady, można nie tylko skutecznie dzielić się Ewangelią, ale także budować w innych pewność, że Bóg prowadzi ich na każdym kroku, pomagając w wypełnianiu Jego powołania.
:idea:

Co myślicie o takich inspirujących i zachęcających do ewangelizacji słowach?...

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pn wrz 02, 2024 6:55

Post Re: EWANGELIZACJA wspierana przez ChatGPT
Jerzy_67 napisał(a):
Podkreślenie, że zbawienie i powołanie nie zależą od naszych uczynków, ale są darem Bożym, może pomóc ludziom zrozumieć, że każdy jest zaproszony do relacji z Bogiem niezależnie od przeszłości czy obecnych okoliczności.

1. Jako przeciwnik determinizmu uważam, że nasze uczynki maja wpływ na nasze zbawienie.
2. Powołanie - każdy jest powołany do zbawienia, ale nie każdy chce lub potrafi odczytać to powołanie.
3. Zbawienie jest rzeczywiście darem Bożym, ale dar ten nie jest narzucany człowiekowi wbrew jego woli.
4. Z tego, że zbawienie i powołanie są niezależne od naszych uczynków, tj. od naszej woli wcale nie wynika rozumienie, że jest się zaproszonym. Przeciwnie, to prowadzi do wniosku, że niezależnie od ludzkich decyzji, będzie tak, jak ma być.
5. Rzeczywiście, każdy jest zaproszony do relacji z Bogiem. I to do konkretnej relacji, tj. relacji miłości. Ale determinizm do tego nie prowadzi.

Pn wrz 02, 2024 7:50

ChatGPT napisał(a):
Podkreślenie, że zbawienie i powołanie nie zależą od naszych uczynków, ale są darem Bożym, może pomóc ludziom zrozumieć, że każdy jest zaproszony do relacji z Bogiem niezależnie od przeszłości czy obecnych okoliczności.
Według Ciebie, Idący, to jest przykład determinizmu? (cytuję słowa czata).
Słownik podaje:
    determinizm
    1. «ścisła zależność zdarzeń, zjawisk lub działań od określonych warunków»
    2. «koncepcja filozoficzna uznająca zasadę przyczynowego uwarunkowania wszystkich zjawisk»
https://sjp.pwn.pl/slowniki/determinizm

No to czy Paweł apostoł był deterministą, gdy pisał:
    Ef 2,4-5.8-10 PAU
    (4) Bóg jednak, bogaty w miłosierdzie, dzięki swej wielkiej miłości, którą obdarzył nas,
    (5) umarłych z powodu występków, przywrócił nas do życia z Chrystusem. Łaską jesteście zbawieni!

(8) Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę! Nie jest to więc waszą zasługą, lecz darem Boga.
    (9) Nie za dokonane czyny, aby nikt się nie chełpił.
    (10) Jesteśmy Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg dla nas przygotował, abyśmy zgodnie z nimi postępowali.

oraz:
    Rz 3,19-31 PAU
    (19) Wiadomo nam, że wszystko, co mówi Prawo, odnosi się do tych, którzy mają Prawo. Dlatego usta każdego powinny zamilknąć, a cały świat niech uzna swoją winę wobec Boga,
    (20) ponieważ z pomocą uczynków nakazywanych przez Prawo nikt nie może dostąpić usprawiedliwienia przed Bogiem. Prawo bowiem daje poznanie grzechu.
    (21) Ale właśnie teraz, poza Prawem, ujawniła się Boża sprawiedliwość, o której świadczą Prawo i Prorocy.
    (22) Jest to sprawiedliwość Boga osiągana przez wiarę w Jezusa Chrystusa, ofiarowana bez różnicy wszystkim wierzącym.
    (23) Wszyscy przecież zgrzeszyli i zostali pozbawieni chwały Boga,
    (24) a usprawiedliwienia dostępują darmo, dzięki Jego łasce, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie.
    (25) Bóg uczynił Go ołtarzem przebłagania. Przez wiarę, w Jego krwi objawił swoją sprawiedliwość, aby odpuścić grzechy popełnione uprzednio
    (26) w czasie cierpliwości Bożej. Również w obecnym czasie objawia swoją sprawiedliwość, ponieważ jest sprawiedliwy i usprawiedliwia wszystkich wierzących w Jezusa.
    (27) Gdzie więc powód do chlubienia się? Został usunięty. Przez jakie Prawo? Czy przez Prawo uczynków? Nie! Przez Prawo wiary.
    (28) Bo uważamy, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia przez wiarę, a nie przez wypełnianie nakazów Prawa.
    (29) Czy Bóg jest tylko Bogiem Żydów? Czy nie jest również Bogiem pogan? Oczywiście, że również pogan.
    (30) Przecież jest jeden Bóg, który usprawiedliwia obrzezanego dzięki wierze, a nieobrzezanego ze względu na wiarę.
    (31) Czy więc przez wiarę usuwamy Prawo? Ależ nie! Raczej Prawo utwierdzamy.
[tu zwracam uwagę na werset 28]

Idący napisał(a):
1. Jako przeciwnik determinizmu uważam, że nasze uczynki maja wpływ na nasze zbawienie.
Jaki to wpływ - tak praktycznie?

Idący napisał(a):
2. Powołanie - każdy jest powołany do zbawienia, ale nie każdy chce lub potrafi odczytać to powołanie.
Zgoda.

Idący napisał(a):
3. Zbawienie jest rzeczywiście darem Bożym, ale dar ten nie jest narzucany człowiekowi wbrew jego woli.
Oczywiście! [czy cytat z czata coś takiego sugeruje, że jakieś narzucanie jest czynione?]

Idący napisał(a):
4. Z tego, że zbawienie i powołanie są niezależne od naszych uczynków, tj. od naszej woli wcale nie wynika rozumienie, że jest się zaproszonym. Przeciwnie, to prowadzi do wniosku, że niezależnie od ludzkich decyzji, będzie tak, jak ma być.
Co to znaczy: "Będzie tak, jak ma być"? Czy Pan Bóg odgórnie coś zarządził, np. w stosunku do mnie/Ciebie - i tak będzie, choćbyśmy nie wiem co robili?...

Idący napisał(a):
5. Rzeczywiście, każdy jest zaproszony do relacji z Bogiem. I to do konkretnej relacji, tj. relacji miłości. Ale determinizm do tego nie prowadzi.
Zgoda - relacja miłości to fundament! Jak Ty pojmujesz determinizm? - pytam o pojmowanie, gdy pisałeś swój post, a nie teraz, gdy podałem definicję (choć może ją znałeś wcześniej).
-----------------
Dobrze, że się odezwałeś, bo na forum nic się nie dzieje; dlatego próbuję przynajmniej dialogami z ChatGPT uatrakcyjnić forum... [mógłbym jeszcze założyć drugie konto i sam ze sobą pisać, ale tego nie zrobię, haha...]

Pn wrz 02, 2024 10:41

Jerzy_67 napisał(a):
Idący napisał(a):

Konkretne odpowiedzi w Jk 2.17 i Mt 25,31-45.

Pn wrz 02, 2024 12:15

Idący napisał(a):
Jerzy_67 napisał(a):
Idący napisał(a):

Konkretne odpowiedzi w Jk 2.17 i Mt 25,31-45.
Gdyby to były jedyne teksty na temat zbawienia, to można by uznać, że dobre uczynki nas zbawiają... Ale tekstów nt. zbawienia jest więcej - podałem przykłady wcześniej...
Ale, gdy się wierzy w nieomylność i natchnienie Biblii, to trzeba dążyć do uzgodnienia przekazu nt. zbawienia - bo nie może być tu sprzeczności, prawda?

Wobec tego ja wierzę, że jak najbardziej można pogodzić i wiarę i uczynki w temacie naszego zbawienia! Wiara jest pierwsza, a uczynki idą w ślad za wiarą...
Można to porównać z np. lokomotywą i wagonami... albo: z koniem i wozem...
Nikt rozumny nie stawia wozu przed koniem... lokomotywa też jest po to, aby ciągnąć wagony, które mają być za nią, a nie przed nią...

Uczynki są jak "papierek lakmusowy" - pokazują, czy ma się do czynienia z wiarą prawdziwą, czy udawaną... z wiarą żywą, czy martwą...

Piszesz:
    Jako przeciwnik determinizmu uważam, że nasze uczynki mają wpływ na nasze zbawienie.
Jeśli pod słowem: "wpływ" rozumieć by to, co wyżej napisałem - że uczynki są za wiarą/owocem wiary - to dobrze, ale jeśli by ten wpływ stawiać przed wiarą, to według mnie to źle...

Wt wrz 03, 2024 8:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]