Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
 Nagonka na Jana Pawła II 
Autor Wiadomość

Post Re: Nagonka na Jana Pawła II
Atimeres, mam wrażenie, że ktoś wprowadził cię w błąd. Fundacja Niezależne Media, na konto której trafiają m.in. wpłaty od widzów Republiki w ramach przeprowadzanych przez stację zbiórek, ma zwrócić do budżetu państwa 5,7 mln zł dotacji.
Nie mam nic przeciw twym wpłatom, do budżetu państwa. Z twoich wpłat i tobie podobnych, żyję zdecydowanie lepiej niż ojciec Tadeusz z wpłat na radio. Jednak, jak pomyślę, że kupujesz laptopa za grosze i masz z nim problemy, które cię przerastają, to mi tak jakoś niezręcznie byłoby pozostawić cię w nieświadomości.

N lut 09, 2025 20:03

Jeśli taka pożyczka przez TVRepublikę była i jest zwracana, to bardzo dobrze. Chętnie dam kolejna wpłatę, szkoda że na niewielką mnie stać.
Szkoda, że inne dranie "pożyczają" a nie oddają.

Pn lut 10, 2025 8:50

Pożyczka czy nie. to bez znaczenia. Tu chodzi o cel działania. Jet to "demokratyczne" niszczenie przeciwników politycznych. Funkcjonariusz Owsiak szantażem ogranicza środki. Spółki Skarbu, na polecenie wodza nie umieszczają reklam. Tj. umieszczają, ale w TVN. Ręka rękę myje, noga nogę wspiera. Transakcja wiązana. TVN czy Onet liżą dupę Tuskowi, a Tusk im płaci państwowymi pieniędzmi. Ale to akurat jest zrozumiałe. I tak się dzieje za każdej władzy. Natomiast szantaż, wykracza poza te "normy".

Pn lut 10, 2025 9:27

Atimeres napisał(a):
Jeśli taka pożyczka przez TVRepublikę była i jest zwracana, to bardzo dobrze. Chętnie dam kolejna wpłatę, szkoda że na niewielką mnie stać.
Szkoda, że inne dranie "pożyczają" a nie oddają.
No tak, na pożyczkę byś dał, ale tu nie chodzi o pożyczkę lecz dotację.
Atimeres, nie przejmuj się tym zbytnio, wszak masz swoje lata i na prezydenta nie startujesz, ale nawet gdybyś miał startować, oczywiście jak się domyślam jako niezależny, to blask prezesa nie spowodowałby u ciebie pomroczności jasnej. A jeśli nawet, to zapewne Nowogrodzką opuściłbyś po jej ustąpieniu.
PS
Nie zapominaj o witaminach.

Pn lut 10, 2025 11:28

Stworek napisał(a):
Po co Kościół ogłasza swoich świętych? Moim zdaniem ma w tym jakiś cel.

Upamiętnianie Świętych, jako zasłużonych dla społeczeństwa jest wskazane przez mądrościową Księgę Syracha, podobnie jak upamiętnia się wszystkich zasłużonych pomnikami i nazwami ulic.
Ale ważniejszym motywem jest, by ich upamiętnić jako wzory do naśladowania i wskazać jako wspólników naszego życia wiary, praktyk modlitewnych i kultowych: "Wierzę w Świętych obcowanie".

Pt lut 28, 2025 6:04

Idący napisał(a):
Funkcjonariusz Owsiak szantażem ogranicza środki. Spółki Skarbu, na polecenie wodza nie umieszczają reklam. Tj. umieszczają, ale w TVN. Ręka rękę myje, noga nogę wspiera. Transakcja wiązana. TVN czy Onet liżą dupę Tuskowi, a Tusk im płaci państwowymi pieniędzmi. Ale to akurat jest zrozumiałe. I tak się dzieje za każdej władzy. Natomiast szantaż, wykracza poza te "normy".

Czy Jurek Owsiak miał do czynienia ze spuścizną św Jana Pawła II? Może zna ktoś jakeś jego wypowiedzi na ten temat, może są zdjęcia. Czy kiedykolwiek był w Rzymie na audiencji u Papieża ?

Pt lut 28, 2025 11:34

mareta napisał(a):
Czy Jurek Owsiak miał do czynienia ze spuścizną św Jana Pawła II?

A jakie to ma znaczenie, czy miał do czynienia ze spuścizną św. Jana Pawła II? Może ktoś podarował mu coś związanego z JPII do zlicytowania. Na pewno ma charyzmę. Sadzę, też, że czyni wiele dobrego mobilizując młodych, działając charytatywnie. To można łączyć z JPII. Ale na pewno nie można wiązać z JPII jego nienawiści do Kościoła, ani jego fanatycznego (a może ekonomicznego) przywiązania do lewicowej władzy. Na pewno jego wulgarność jest diametralnie przeciwna temu, co robił i czym żył JPII. Także jego walka z Nauką Kościoła jest przejawem wrogości wobec tego, co reprezentował JPII.

mareta napisał(a):
Może zna ktoś jakeś jego wypowiedzi na ten temat, może są zdjęcia.
Jakie ma znaczenie, co mowił?
Tusk publicznie deklarował, że jest katolikiem (na potrzeby kampanii wyborczej). Z podobny powodów zgodzi się na ślub kościelny. Także dlatego publikował rodzinne zdjęcia na tle domowej kapliczki. I co z tego, jeśli przeciwstawia się wartościom uznawanym przez katolików?
Wałęsa chodzi wizerunkiem Matki Boskiej i obnosi się wszędzie z nienawiścią do 0osób o innych poglądach. Podkreśla swoją wiarę i jednocześnie jej zaprzecza ciągłą agresją. I co z tego?
Giertych, dyżurny katolik. Raniutko na pierwszą mszę świętą (widywałem przed paru laty), skromniutko w ostatniej ławce. I zażarta nienawiść do tych, którzy go wypromowali.
Jakie znaczenie ma, co kto mówi, jeśli jednocześnie mówi coś przeciwnego?

mareta napisał(a):
Czy kiedykolwiek był w Rzymie na audiencji u Papieża ?
A co to ma do rzeczy? Na audiencjach bywali różni. Na przykład Ali Agca. W internetach można wyszukać setki polityków, którzy bywali na audiencjach będą jedocześnie wrogami Kościoła.

Pt lut 28, 2025 14:01

Idący napisał(a):
mareta napisał(a):
Czy Jurek Owsiak miał do czynienia ze spuścizną św Jana Pawła II?

A jakie to ma znaczenie, czy miał do czynienia ze spuścizną św. Jana Pawła II?
mareta napisał(a):
Może zna ktoś jakeś jego wypowiedzi na ten temat, może są zdjęcia.
Jakie ma znaczenie, co mowił?
ławce. I zażarta nienawiść do tych, którzy go wypromowali.
Jakie znaczenie ma, co kto mówi, jeśli jednocześnie mówi coś przeciwnego?

mareta napisał(a):
Czy kiedykolwiek był w Rzymie na audiencji u Papieża ?
A co to ma do rzeczy? Na audiencjach bywali różni. Na przykład Ali Agca. W internetach można wyszukać setki polityków, którzy bywali na audiencjach będą jedocześnie wrogami Kościoła.

Hej, powtarzasz w kółko-
"A co to ma do rzeczy? A jakie to ma znaczenie, Jakie znaczenie ma, co kto mówi"
Owsiak od 30 lat ( długo)szczyci się tym, że pomaga. Swoje poglądy na temat WOSP- w tym momencie schowam pod stołem Bywali na audiencjach różni- to ma do rzeczy.

Pt lut 28, 2025 14:19

Ale on rzeczywiście pomaga. Wprawdzie niewspółmiernie do pomocy udzielanej przez Caritas, niewspółmiernie do finansowania ze strony państwa, ale jednak cos tam finansuje. Notabene uważam to za wstydliwe, że trzeba finansować dodatkowo, i to, że tak mały ułamek finansowania, ma taki rozgłos (polityczny). Wstydliwe jest też to, że finansowe nakłady propagowanie Jego orkiestry, wiele wiele razy są wyższe, od tego co uzbieranej kwoty trafi kiedyś do szpitali. Wstydliwe jest to, jaki procent pozbieranej kwoty rozpływa się wśród krewnych i przyjaciół królika w postaci faktur za różne usługi towarzyszące. To są dopiero złote melony.
Gorszy mnie okazywanie nienawiści do inaczej myślących, wkurza mnie działalność stricte polityczna, zaangażowanie w propagowanie poglądów lewicowych, jak też grożenie pobiciem ludziom uznającym inne wartości.
A to, że instrumentalnie może wykorzystywać wizerunek JPII, to jest mniejszym złem w porównaniu do wymienionych. Bo wspierając się JPII nie zdoła go umniejszyć. Warto też powołać się na Mk 9.39 Lecz Jezus odrzekł: «Nie zabraniajcie mu, bo nikt, kto czyni cuda w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. Może też opluwać JPII, ale nie umniejszy w ten sposób jego świętości. Nie jest w stanie pluć tak wysoko.

Pt lut 28, 2025 16:47

Idący napisał(a):
Ale on rzeczywiście pomaga. Wprawdzie niewspółmiernie do pomocy udzielanej przez Caritas, niewspółmiernie do finansowania ze strony państwa, ale jednak cos tam finansuje. .[/color] Może też opluwać JPII, ale nie umniejszy w ten sposób jego świętości. Nie jest w stanie pluć tak wysoko.

Może pluć tak wysoko, jak na to pozwolimy my Polacy, pokolenie Jana Pawła II. A my pozwalamy szargać świętości, zbyt szybko zapominając.

https://dorzeczy.pl/kraj/80505/Demontaz ... ciola.html

Pt lut 28, 2025 18:07

A mi się wydaje, że te plwociny spadają na plującego.

Pt lut 28, 2025 19:59

Po polsku " mnie się wydaje, wydaje mi się"
Czy to tak trudne?

So mar 01, 2025 9:59

Witold33 napisał(a):
Czy to tak trudne?

Czy to takie trudne najpierw sprawdzić w słowniki PWN, a dopiero potem "błysnąć intelektem"?

PWN
Różnica między wymienionymi zdaniami „Tak mi się wydaje” i „Tak mnie się wydaje” jest taka jak między mi a mnie. Jedna i druga forma jest poprawnym celownikiem od ja, ale pierwsza nie jest akcentowana, a druga jest. Porównajmy: „Tak mi się WYDAJE”, ale „Tak MNIE się wydaje”. Wyrazy pod akcentem logicznym zaznaczyłem wersalikami.

Ucz się dziecino, bo lata płyną, a rok po roku mija we mroku.

So mar 01, 2025 10:21

No i właśnie tego akcentowanego wypadało ci użyć. No, ale młodość ma swoje prawa do nowomowy. W końcu np. pomagać ludzią to tak trochę nowocześniej niż "ludziom".

Osobna sprawa - początek zdania - zawsze "mnie". No bo chyba nie powiemy "ci się wydaje" ?
Tobie się wydaje, ale wydaje ci się. Abecadło.

So mar 01, 2025 10:35

Przerost ego. Ponad wiedzę i rozsądek. Mnie śmieszy dziecinada. Ciebie raduje - doskonale. Baw się dalej.

So mar 01, 2025 10:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona