Dlaczego Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni/
Autor |
Wiadomość |
Kalartyd
|
 Re: Dlaczego Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnospra
Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni, bo nie istnieje lub nie obchodzi go życie człowieka. Kropka.
Niektórzy sugerują, że niepełnosprawność jest tym, czym dana osoba tak naprawdę potrzebuje. Jakby każdy niepełnosprawny mimo wszystko był szczęśliwy, to przyjąłbym taki argument. Niestety. Są tacy, którym niepełnosprawność znacząco upośledza życie, nawet do tego stopnia, że popełniają samobójstwo. W świetle nauk KK, grzech śmiertelny. Oznacza piekło, trwające wieczność. Nie każdy radzi sobie z takimi trudnościami. Dlatego nie, czasami ciężar jest zbyt duży i człowieka łamie. To, że Bóg nie zapobiega temu, że kogoś spotyka za dużo cierpienia - świadczy dokładnie o tym, co napisałem w pierwszym akapicie. Bóg nie istnieje lub nie obchodzi go człowiek.
|
So wrz 20, 2025 8:28 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Kalartyd napisał(a): Atimeres, skoro nie chcesz dyskutować merytorycznie, to zrób przysługę światu i swej religii - zamilcz. Twoje drwiny jedynie przekonują mnie, że wierzący są bardziej upośledzeni intelektualnie niż mi się wydawało. Szybko rezygnujecie z przykazania miłości. Może już czas przestać udawać, że ma ono znaczenie? Czy według ciebie chamstwo i brak kultury to wyłącznie wyzwiska? Chrześcijanie próbują wykazywać swoją wyższość moralną, ale maska zwykle szybko opada i mamy chwytających się każdej erystycznej sztuczki zwodników. Miałeś szansę robić to, co Chrystus nakazal - głosić Ewangelię. Zamiast wytłumaczyć Pismo Święte, którego zrozumieniem miał obdarować cię Duch Święty, wolisz obrażać. Czy przyznajesz w ten sposób, że Duch Święty to fałsz, a ty rzeczywiście wyciągnąłeś wnioski o przypowieści sprzeczne z jej tekstem? Zaś duma nie pozwala ci przyznać, że niewierzący ma rację? Mnie cieszy, że wykazałeś - po raz kolejny - jak fałszywym jesteś, jak płytka jest twoja wiara. Podpowiem, jak nie podobają ci się moje drwiny, to powinieneś albo je zignorować, albo zaprzestać dyskusji ze mną. Wybrałeś rezygnację z przykazania miłości. Przekonałeś mnie, że wiara w Chrystusa w żaden sposób nie sprawia, że człowiek jest lepszy. Własnym świadectwem przekonałeś mnie, że wiara jest bezwartościowa. Drwij dalej. To było zresztą moim celem - czy zniżysz się do drwin, czy może twoja wiara cię powstrzyma. Chrześcijanie to żywy dowód na to, że Duch Święty nie ma wpływu na ich życie. Trochę mi wyglądasz na eks-kleryka, którego wyrzucono z seminarium, ale on w swoim resentymencie buntuje się, a nawet próbuje szkicować sobie kazanie przeciw przełożonym w przydrożnej kapliczce. Nie potrafi jednak rozróżniać stwierdzania od rzucania partnerowi epitetów i najbardziej podłych wyzwisk w twarz.
|
So wrz 20, 2025 9:14 |
|
 |
Kalartyd
|
A ten dalej udowadnia, że przykazanie miłości to niezobowiązująca sugestia, której nie zamierza podejmować.
Tak ci przeszkadza fakt, że jesteś bezrozumną i niemoralną kreaturą, którą przerasta zrozumienie, że należy choćby przeczytać to, co napisała druga osoba przed oskarżeniem jej, że nie zawarła w wypowiedzi niezbędnych danych... To zacznij zachowywać się jak człowiek, a nie jak bezrozumna i niemoralna kreatura. Jeśli sądzisz, że to są najbardziej podłe epitety... o, jaka niewinność.
|
So wrz 20, 2025 9:22 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Kalartyd napisał(a): Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni, bo nie istnieje lub nie obchodzi go życie człowieka. Kropka Przypomnę katechizm. Bóg rządzi i kieruje światem przez prawa przyrody, łącznie z ewolucją (dopisek mój) Bóg nadal opiekuje się światem, stale podtrzymując go w istnieniu. Filozof przyrody wyjaśnia:Bóg jest niezmienny. Jeśli wyznajemy: Wierzę w Stworzyciela nieba i ziemi" Oznacza, ze Bóg podtrzymuje świat w istnieniu, co utożsamia się z nieustannym stwarzaniem (a więc nie tyle stworzył, co stwarza). I to nazywamy Opatrznością Bożą. Nie ma miejsca na filozofię deizmu. Ale też nie ma mowy o bezpośrednią ingerencję Boga w nasze sprawy: ewolucja i ludzie ingerują bezpośrednio (nawet nie wiedząc lub zapominając, że Bóg nieustannie wszystko podtrzymuje w istnieniu.
|
So wrz 20, 2025 9:30 |
|
 |
Kalartyd
|
Po pierwsze - katechizm dotyczy tylko katolików. Po drugie - katechizm jest w błędzie, nauki katolickie są wewnętrznie sprzeczne. Po trzecie - twoje wnioski są wprost sprzeczne z nauczaniem katolickim, które jak najbardziej dopuszcza bezpośrednią ingerencję Boga. KK oficjalnie uznał wiele takich bezpośrednich ingerencji, zwanych cudami.
Już litościwie pominę, że stworzenie nieba i ziemi nie jest równe nieustannemu stworzeniu, to dwa osobne zagadnienia. To drugie to akurat efekt - obalonej! - tezy Arystotelesa o Nieruchomym Poruszycielu. Żaden filozof przyrody takiej głupoty by nie napisał. To dzieło teologa.
|
So wrz 20, 2025 9:40 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Kalartyd napisał(a): Po pierwsze - katechizm dotyczy tylko katolików. Po drugie - katechizm jest w błędzie, nauki katolickie są wewnętrznie sprzeczne. Po trzecie - twoje wnioski są wprost sprzeczne z nauczaniem katolickim, które jak najbardziej dopuszcza bezpośrednią ingerencję Boga. KK oficjalnie uznał wiele takich bezpośrednich ingerencji, zwanych cudami. Właśnie. Cudami nazywamy NADZWYCZAJNE ingerencje Boga. Cytuj: Już litościwie pominę, że stworzenie nieba i ziemi nie jest równe nieustannemu stworzeniu, to dwa osobne zagadnienia. To drugie to akurat efekt - obalonej! - tezy Arystotelesa o Nieruchomym Poruszycielu. Żaden filozof przyrody takiej głupoty by nie napisał. To dzieło teologa. Dziękuję za litość, Wielki Dobrodzieju!Bóg i jego przymioty są niezmienne. Bóg więc jest zawsze Stworzycielem, jest nieustannym dawcą istnienia Wszechświata. Dziś też, bo stale nas podtrzymuje w istnieniu. Słynny filozof przyrody (mój kolega), pisze, że należy to tak rozumieć, że gdyby Bóg przestał istnieć, wraz z Nim przestałby istnieć i wszechświat. Nie ma miejsca na myślenie deistyczne.
|
So wrz 20, 2025 10:08 |
|
 |
andej
|
Atimeres napisał(a): Nie ma miejsca na myślenie deistyczne. Tu się mylisz. Jest miejsce na myślenie deistyczne. Na myślenie materialistyczne. Na debilne. Ze pewnym rozczarowanie zauważam, ze coraz częściej polemizujesz z debilnymi tezami świadczącymi jedynie o tym, że są dziełem totalnego ignoranta. Widzisz, że ma za małą głowę, aby zrozumieć, ale potrafi sprytnie i inteligentnie zapędzać Ciebie w kozi róg. Łapie za słówka, czepia się niuansów. A na dodatek, wypowiada się jak autorytet w dziedzinie, o której nie ma bladego pojęcia.
|
So wrz 20, 2025 10:17 |
|
 |
Kalartyd
|
Andej, miłość do bliźniego aż się z ciebie wylewa. Niestety, to że ignorant i debil wyzywa innych od debili i ignorantów mnie nie imponuje. Próbujesz własne niedoskonałości przenieść na innych. Masz jakiś cel w tym wątku, czy tylko chciałeś wspomóc Atimeresa w zaprezentowaniu, jak żałośni są wierzący? On sam sobie świetnie radzi. Nie musisz własnym przykładem zaświadczać, że wierzący nie mają ani jednego rozsądnego argumentu, czemu Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni.
To tylko potwierdza fakt, że nie ma takiego powodu. Boga nie ma, lub nie obchodzi go niepełnosprawność. Mógłby ją zlikwidować u samych podstaw, dodając mechanizm ewolucyjny likwidujący choroby genetyczne oraz dając wszystkim ludziom gen regeneracji (Wolverine wibe). Mógłby ją zlikwidować cudami. Mógłby i na inne sposoby. Ale Boga nie ma, lub nie obchodzi go niepełnosprawność. Brak działań tego DOWODEM.
Atimeres, twój kolega nie jest filozofem przyrody. Żadne z tych słów nie jest prawdą. Ani filozof (bo filozofia opiera się na rozumowaniu), ani przyrody (bo wtedy wychodzi się od faktów przyrodniczych i jakie jest ich znaczenie). Jest zwykłym teologiem, który przestawia tezy bez argumentów. Już prof. ks. Heller podsmumował zgubny wpływ Arystotelesa na teologię. Anonimowy ignorant mógłby mu co najwyżej czyścić buty. Ten twój kolega jest zmyślony, czy nie umie wypowiadać się za siebie?
|
So wrz 20, 2025 10:29 |
|
 |
Atimeres
|
andej napisał(a): Atimeres napisał(a): Nie ma miejsca na myślenie deistyczne. Tu się mylisz. Jest miejsce na myślenie deistyczne. Na myślenie materialistyczne. Na debilne. Ze pewnym rozczarowanie zauważam, ze coraz częściej polemizujesz z debilnymi tezami świadczącymi jedynie o tym, że są dziełem totalnego ignoranta. Widzisz, że ma za małą głowę, aby zrozumieć, ale potrafi sprytnie i inteligentnie zapędzać Ciebie w kozi róg. Łapie za słówka, czepia się niuansów. A na dodatek, wypowiada się jak autorytet w dziedzinie, o której nie ma bladego pojęcia. Polemizuję, to znaczy ODPOWIADAM im, bo wiesz jak mnie przestraszył i do dziś przestrasza swoją wielkością, gdy czegoś tam niedoczytałem do końca. Boję się, bo za rok będę witał dziewięćdziesiątkę, i chciałbym do niej dożyć! 
|
So wrz 20, 2025 10:33 |
|
 |
Kalartyd
|
Zapewne w ciągu kilku lat zdechniesz? Choć jedna dobra nowina dzisiaj. Trzymam kciuki.
|
So wrz 20, 2025 10:36 |
|
 |
andej
|
Atimeres napisał(a): Boję się, bo za rok będę witał dziewięćdziesiątkę, i chciałbym do niej dożyć! Obawy rozumiem. Ale dlaczego chciałbyś dożyć? Czy nie lepiej się przenieść? Jak leżałem na OIOMie, to zastanawiałem się, w jakiej intencji się pomodlić. Czy o śmierć i zbawienie? Czy o wyjście na własnych nogach? I wyzwolenie z trudów życia kusiła, jak też kontynuowanie dzieła. Zdałem się na wolę Boga. A co do odpowiadania. To rozumiem, bo sam dałem się nie raz wciągnąć w jałową rozmowę. I jeszcze nie raz tak się stanie. Ale nie ma sensu tłumaczyć czegokolwiek, komuś, kto i tak tego nie ogarnie. Nie widzisz, że reakcją na Twoje odpowiedzi sa głupawe stwierdzenia, lub obelgi? Czy jak idziesz ulica i za ogrodzeniem szczeka na Ciebie pies, to odszczekujesz mu się? Czy też szczekasz? Czy oczekujesz, że zrozumie co do niego szczekasz, względnie mówisz? Szkoda pereł. Wieprze i tak je wdepczą w błoto.
|
So wrz 20, 2025 10:46 |
|
 |
Atimeres
|
andej napisał(a): Atimeres napisał(a): Boję się, bo za rok będę witał dziewięćdziesiątkę, i chciałbym do niej dożyć! Obawy rozumiem. Ale dlaczego chciałbyś dożyć? Czy nie lepiej się przenieść? Jak leżałem na OIOMie, to zastanawiałem się, w jakiej intencji się pomodlić. Czy o śmierć i zbawienie? Czy o wyjście na własnych nogach? I wyzwolenie z trudów życia kusiła, jak też kontynuowanie dzieła. Zdałem się na wolę Boga. Życie to największy dar naturalny Boga, nie wolno je lekceważyć i niedoceniać. Przykazanie Ochrony i troska o życię domaga się najważniejsze po 1-3 przykazaniach. W rzeczywistości życie wierzącego chrześcijanina jest przedsionkiem niebaCytuj: A co do odpowiadania. To rozumiem, bo sam dałem się nie raz wciągnąć w jałową rozmowę. I jeszcze nie raz tak się stanie. Ale nie ma sensu tłumaczyć czegokolwiek, komuś, kto i tak tego nie ogarnie. Nie widzisz, że reakcją na Twoje odpowiedzi sa głupawe stwierdzenia, lub obelgi? Czy jak idziesz ulica i za ogrodzeniem szczeka na Ciebie pies, to odszczekujesz mu się? Czy też szczekasz? Czy oczekujesz, że zrozumie co do niego szczekasz, względnie mówisz? Szkoda pereł. Wieprze i tak je wdepczą w błoto. Apostołowie Jezusa, gdy ich wyrzucono ze świątyni i uwięziono, po opuszczeniu więzieni powrócili wprost do świątyni, by kontynuować nauczanie. Na pewno byli przekonani że głoszona i usłyszana wiara będzie kruszyła świadomość i opory. Także Kalartyd odstawi kiedyś pojęcie deistycznego bóstwa i uwierzy w Boga osobowego, najwyraźniej objawionego nam w Chrystusie.
|
So wrz 20, 2025 14:52 |
|
 |
Kalartyd
|
Większym cudem niż moje nawrócenie byłaby choć jedna racjonalna wypowiedź Atimeresa. Dla przykładu, na poniższe zagadnienie: Kalartyd napisał(a): Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni, bo nie istnieje lub nie obchodzi go życie człowieka. Kropka Raczyl się popisać głupotą, w takiej formie. Atimeres napisał(a): Przypomnę katechizm. Bóg rządzi i kieruje światem przez prawa przyrody, łącznie z ewolucją (dopisek mój) Bóg nadal opiekuje się światem, stale podtrzymując go w istnieniu. Jak to ma się do tematu? Bóg dalej pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni. Bóg rządzi i kieruje światem, ale nie w ten sposób, by niepełnosprawność wyeliminować. Bóg opiekuje się światem, stale podtrzymuje ludzi tak, by byli niepełnosprawni. Jak Bóg nieustannie podtrzymuje cały wszechświat, to nie mógłby tak podtrzymywać wszechświata bez niepełnosprawności? Mógłby. Niewielka różnica. Pewnie nawet nie rozumiesz znaczenia, czym jest "podtrzymywanie całego wszechświata". Przecież potwierdzasz to, co napisałem. Bóg robi wiele, ale nic, by wyeliminować niepełnosprawność na świecie doczesnym. Smutne jest tylko to, że nie jesteś zdolny pojąć, że jedynie potwierdzasz obojętność Boga. Tak trudno dać jakikolwiek argument, choćby błędny? Zamiast tego, piszesz nie na temat. Nie na temat jest to, co Bóg robi, jeśli nie jest to związane z likwidacją niepełnosprawności. Kalartyd napisał(a): Boga nie ma, lub nie obchodzi go niepełnosprawność. Mógłby ją zlikwidować u samych podstaw, dodając mechanizm ewolucyjny likwidujący choroby genetyczne oraz dając wszystkim ludziom gen regeneracji (Wolverine wibe). Mógłby ją zlikwidować cudami. Mógłby i na inne sposoby. Ale Boga nie ma, lub nie obchodzi go niepełnosprawność. Brak działań tego DOWODEM.
|
So wrz 20, 2025 16:19 |
|
 |
Atimeres
|
Kalartyd napisał(a): Większym cudem niż moje nawrócenie byłaby choć jedna racjonalna wypowiedź Atimeresa. Dla przykładu, na poniższe zagadnienie: Kalartyd napisał(a): Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni, bo nie istnieje lub nie obchodzi go życie człowieka. Kropka Raczyl się popisać głupotą, w takiej formie. Nie nie lubię się podpisywać pod głupotami; niżej napiszę, dlaczego to głupota. Cytuj: Atimeres napisał(a): Przypomnę katechizm. Bóg rządzi i kieruje światem przez prawa przyrody, łącznie z ewolucją (dopisek mój) Bóg nadal opiekuje się światem, stale podtrzymując go w istnieniu. Jak to ma się do tematu? Bóg dalej pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni. Niepełnosprawność człowieka pochodzi z bezrozumności ludzkiego postępowania albo z szkodliwych mutacji genetycznych, które unicestwiają daną linię rodową albo utrwalają się na drodze do powstania nowego gatunku Cytuj: Przecież potwierdzasz to, co napisałem. Bóg robi wiele, ale nic, by wyeliminować niepełnosprawność na świecie doczesnym. Smutne jest tylko to, że nie jesteś zdolny pojąć, że jedynie potwierdzasz obojętność Boga. Bóg nie ma zwyczaju bezpośrednio ingerować w wybryki/meandry ewolucji lub człowieka Cytuj: Kalartyd napisał(a): Ale Boga nie ma, lub nie obchodzi go niepełnosprawność. Brak działań tego DOWODEM. No cóż, z pewnymi oporami, ale muszę zacytować Psalm: "Rzekł głupi w sercu swoim: Nie ma Boga". Zamiast tego, trzeba nieustannie pamiętać autorytet praw przyrody; Bóg niekiedy w konkretnym przypadku ingeruje czynem "cudownym", ale baaardzo rzadko; i nieustannym podtrzymywaniem świata i jego praw w istnieniu.
|
N wrz 21, 2025 9:44 |
|
 |
andej
|
Atimeres napisał(a): Życie to największy dar naturalny Boga, nie wolno je lekceważyć i niedoceniać. Przykazanie Ochrony i troska o życie domaga się najważniejsze po 1-3 przykazaniach. Właśnie ten największy, jak napisałeś, dar, należy ofiarować Bogu. Ofiarować wraz ze wszystkimi radościami i nieszczęściami. Ze śmiechem i z bólem. Ze zdrowiem i z chorobą, kalectwem. Być stale gotowym na przyjście Pana. Na przejście przez śmierć. Bez obaw, ale z radością na spotkanie z Najwyższym. Dygresja: Uważam, że życia do dar Boga, cud Boga, ale na naturalny. To dar nadzwyczajny, przełomowy. To cud stworzenia. Atimeres napisał(a): [Apostołowie Jezusa, gdy ich wyrzucono ze świątyni i uwięziono, po opuszczeniu więzieni powrócili wprost do świątyni, by kontynuować nauczanie. Na pewno byli przekonani że głoszona i usłyszana wiara będzie kruszyła świadomość i opory. Także Kalartyd odstawi kiedyś pojęcie deistycznego bóstwa i uwierzy w Boga osobowego, najwyraźniej objawionego nam w Chrystusie. Komu głosili? Wieprzom? Czy głęboko wierzącym Bogu? Ino, ze wierzącym starotestamentowo. Wierzącym, że litera prawa jest ważniejsza od kierowania się miłością. Oni nie nakłaniali do wiary, oni uczyli rozumienia wiary. Oni tłumaczyli ST na język miłości.
|
N wrz 21, 2025 10:01 |
|
|
|