| Autor |
Wiadomość |
|
mareta
|
 Re: Samobójstwo
Można i tak: karawanę stanowią katolicy, chociaż jest ich mniej, psy to wszyscy inni, którzy nie idą z karawaną.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Pn lis 10, 2025 21:57 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
Wygodniutkie chciejstwo. Od dawna jest odwrotnie. Przykro mi, kiedyś może i było, jak mówisz, ale KK ignoruje rzeczywistość i postęp, więc to już se ne vrati. Wspaniałe czeskie katedry, Francja ukochaną córą kościoła. Nawet w Polsce mizerny procencie prawdziwie praktykujących. Było się reformować, teraz już przepadło. Miałeś chamie złoty róg. Róg huka po lesie, wicher czapkę niesie.
|
| Pn lis 10, 2025 23:32 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): ale KK ignoruje rzeczywistość i postęp, . Wiele zarzutów przeciwko KK słyszałam i słyszę, ten jest dość oklepany dlatego chciałabym wiedzieć, co przez to rozumiesz?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Wt lis 11, 2025 22:22 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
A ty nic takiego nie widzisz? Ja bym mógł wyliczać godzinami, to są oczywistości, każdy widzi. Mam pod ręką aktualne podręczniki religii dla VI i VII klasy. Watykan pogodził się z ewolucją, a dzieciom pakuje się do głowy bajki o raju i grzechu pierworodnym jak w XV wieku. Nie informując, że to bajka, alegoria. A celibat? A traktowanie rozwodników? Kwestia antykoncepcji? ................... A w Polsce dopuszczenie i tolerowanie szczujni toruńskiej. Itd itd.................. Może w KK są agenci komintrernu by rozwalić to wszystko od wewnątrz?
|
| Śr lis 12, 2025 9:04 |
|
 |
|
Koan
|
Witold33 napisał(a): A ty nic takiego nie widzisz? Ja bym mógł wyliczać godzinami, to są oczywistości, każdy widzi. Mam pod ręką aktualne podręczniki religii dla VI i VII klasy. Watykan pogodził się z ewolucją, a dzieciom pakuje się do głowy bajki o raju i grzechu pierworodnym jak w XV wieku. Nie informując, że to bajka, alegoria. A celibat? A traktowanie rozwodników? Kwestia antykoncepcji? ................... A w Polsce dopuszczenie i tolerowanie szczujni toruńskiej. Itd itd.................. Może w KK są agenci komintrernu by rozwalić to wszystko od wewnątrz? A jednak i mi przydarza się pomylić pisząc, że jesteś inteligentny. Niczego się nie nauczyłeś i dalej szczekasz na karawanę …
|
| Śr lis 12, 2025 9:11 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
A do rzeczy? To są twoje urojenia i mrzonki o karawanie. https://gospodarka.dziennik.pl/news/art ... wolan.html
|
| Śr lis 12, 2025 9:12 |
|
 |
|
Idący
|
Koan napisał(a): A jednak i mi przydarza się pomylić pisząc, że jesteś inteligentny. Niczego się nie nauczyłeś i dalej szczekasz na karawanę … Inteligencja wcale nie musi mieć po drodze z mądrością, ani z kulturą osobistą. A tkwienie w przyjętych raz stereotypach nie świadczy, ani o wiedzy, ani inteligencji. Jedną z cech inteligencji jest otwarcie się na nowe poglądy, czyjeś racje, na to, co przekazuje rozmówca.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
| Śr lis 12, 2025 9:18 |
|
 |
|
Witold33
|
I ty , mój Idący naszczekujesz na KK?
|
| Śr lis 12, 2025 9:21 |
|
 |
|
Koan
|
Idący napisał(a): Koan napisał(a): A jednak i mi przydarza się pomylić pisząc, że jesteś inteligentny. Niczego się nie nauczyłeś i dalej szczekasz na karawanę … Inteligencja wcale nie musi mieć po drodze z mądrością, ani z kulturą osobistą. A tkwienie w przyjętych raz stereotypach nie świadczy, ani o wiedzy, ani inteligencji. Jedną z cech inteligencji jest otwarcie się na nowe poglądy, czyjeś racje, na to, co przekazuje rozmówca. Pomoc duchowa bliźniemu nie jest taka łatwa jak by się wydawało. Potrzeba w niej wiele cierpliwości a to czasami wiele czasu kosztuje. Popełniłem błąd, bo zbyt wcześnie zaoferowałem pomoc Witoldowi33. Zwiodło mnie jego szczere wyznanie o porażkach poznawczych Boga a to tylko na chwile jego ego puściło go ze swych szponów. Ty nie miałeś z tym problemu wyznając swe porażki w pisaniu książek. Takie wyznanie swych upadków czy słabości duchowej, psychicznej czy fizycznej to miód na dusze i otwarcie na Boga. To jakby publiczne wyznanie swych grzechów - najwartościowsze. Nie pozostaje nic innego jak dalej czekać i pamiętać aby nie dokarmiać Jego „zwierza”, bo głód dyskusji z innymi, prędzej czy później go zabije …
|
| Śr lis 12, 2025 11:26 |
|
|
|