Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 6:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 O naśladowaniu świętych i ich wstawiennictwie za nami 
Autor Wiadomość

pi_ba, prosisz czasem o modlitwę kogoś ze znajomych

Oczywiście, że tak, widzę tu całkowitą zgodność ze Słowem Bożym.

Cytuj:
A czy masz w swoim Zborze (bo domyslam się, żeś protestant ) albo w ogóle spotkaleś w życiu chrześcijanina, którego wiara była tak mocna, że uznałeś, że warto go naśladować?
Nawet, jeśli nie, to sam zgodziłeś się wcześniej, że naśladowanie wiary wierzących jest uzasadnione biblijnie.

Oczywiście, że tak. Staram się naśladować mojego Pana, Jezusa Chrystusa, ale również wierzących, którzy przykładnie żyją i tych wierzących, którzy już odeszli do Pana, a ich życie było miłe Bogu. Jest to uzasadnione biblijnie.

Cytuj:
Konkludując: nie wiem jak Ty, ale ja wierzę w życie wieczne. W zmartwychwstanie. Wierzę, że wielu wierzących chrześcijan, których wiara jest godna naśladowania, choć umarło na ziemi, wciąż żyje w niebie, bo Jezus ich zbawił.

W 100% zgodne z Biblią

Cytuj:
Dlatego nie widzę żadnej różnicy między naśladowaniem wiary bądź proszeniem o modlitwę świętych żyjących na ziemi

dotąd zgodne w 100% z Pismem Świętym

Cytuj:
a świętych żyjących w niebie. A przynajmniej nie widzę racji dla której tylko pierwsze miało by przydawać chwały Bogu, podczas gdy drugie ujmowac Mu jej.

Zupełnie zła, fałszywa konkluzja. Z tym nie mogę się zgodzić, gdyż nie znajduję na to uzasadniena w Biblii.
Pomóż mi to znaleźć w Biblii

Pozdrawiam

Jan 5:24

Pt lis 11, 2005 23:10

A wierzysz w obcowanie świętych? Wiem, że to jest wyznanie z katolickiego Credo, ale w końcu chyba nie wszystko nas różni.

pi_ba napisał(a):
Cytat:
a świętych żyjących w niebie. A przynajmniej nie widzę racji dla której tylko pierwsze miało by przydawać chwały Bogu, podczas gdy drugie ujmowac Mu jej.

Zupełnie zła, fałszywa konkluzja. Z tym nie mogę się zgodzić, gdyż nie znajduję na to uzasadniena w Biblii.
Pomóż mi to znaleźć w Biblii

Jak mi się kiedyś rzuci w oczy, to nie omieszkam Ci napisać. Póki co, nie wiem, czy to jest w Biblii powiedziane wprost. Widzę, ze Ty w cytatach Biblijnych jestes mocniejszy ode mnie, więc może będziesz umiał powiedzieć, dlaczego jest to fałszywa konkluzja. Czy Biblia mówi coś na ten temat? Czy Biblia wspomina, że nie nalezy naśladować życia i wiary prawych ludzi, którzy odeszli do domu Ojca? Czy przestrzega przed tym, żeby prosić ich o modlitwę?

A jeśli nie Biblia, to dlaczego tak twierdzisz?

So lis 12, 2005 1:39

Uważam kult świętych za wspaniały dar ze strony Pana Boga, świetych obcowanie uważam za coś wspaniałego. Z ludzkiego punktu widzenia - czyż to nie piekne, ze dusze które kiedyś zyły na tej ziemi oręduja za nami u Boga, czy to nie piekne - że im zależy na naszym uswieceniu? Oczywiście należy ten kult własciwie rozumieć i kierować sie wskazaniami kościoła na ten temat.

N lis 13, 2005 6:03

...więc może będziesz umiał powiedzieć, dlaczego jest to fałszywa konkluzja. Czy Biblia mówi coś na ten temat? Czy Biblia wspomina, że nie należy naśladować życia i wiary prawych ludzi, którzy odeszli do domu Ojca? Czy przestrzega przed tym, żeby prosić ich o modlitwę?

Smutne to, że nie czytasz Biblii i opierasz swoją wiarę na tym, co wymyślają ludzie. Nie czytasz także dokładnie postów i nie zastanawiasz się nad przeczytanymi wierszami z Biblii. Już pisałem, że Biblia wzywa do naśladowania wierzących (świętych) "Pamiętajcie na wodzów waszych, którzy wam głosili Słowo Boże, a rozpatrując koniec ich życia, naśladujcie wiarę ich. Hebr. 13:7

ale nic nie mówi o modlitwie do nich. Modlitwa, (zanoszenie gróźb i dziękczynienia, uwielbienia itp.) mogą być kierowane jedynie do Boga Ojca, Boga Syna w Duchu Świętym.

Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,
1 Tym. 2:5

Albowiem przez Niego mamy dostęp do Ojca, jedni i drudzy w jednym Duchu.
Efez. 2:18

I wszystko, cokolwiek czynicie w słowie lub w uczynku, wszystko czyńcie w imieniu Pana Jezusa, dziękując przez niego Bogu Ojcu.
Kol. 3:17

Dlatego musimy tym baczniejszą zwracać uwagę na to, co słyszeliśmy, abyśmy czasem nie zboczyli z drogi.
Hebr. 2:1

Pisałem także, że naród izraelski wymyślał sobie różne rzeczy o Bogu, i przez to grzeszył. Dzisiaj jest podobnie. Nie można wymyślać czegoś, o czym nie czytamy w Słowie Bożym. Co jest z nim sprzeczne. Zupełnie nie mogę tego pojąć, że ludzie wierzą we wszystko, tylko nie w NIEOMYLNE SŁOWO BOŻE. Traktują je na równi z rzekomym objawieniem, jakiej Faustyny czy kogoś innego.

Cytuj:
Uważam kult świętych za wspaniały dar ze strony Pana Boga

Gdzie i komu został ten dar darowany?

Cytuj:
uważam za coś wspaniałego.

Swoje myśli musisz podporządkować Słowu Bożemu: "I wszelką pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga, i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Chrystusowi, 2 Kor. 10:5

Czytajcie Biblię, Słowo od Boga do człowieka!!!

Pt lis 18, 2005 15:32

Cytat:
Uważam kult świętych za wspaniały dar ze strony Pana Boga

Gdzie i komu został ten dar darowany?

Cytat:
uważam za coś wspaniałego.

Swoje myśli musisz podporządkować Słowu Bożemu: "I wszelką pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga, i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Chrystusowi, 2 Kor. 10:5

Czytajcie Biblię, Słowo od Boga do człowieka!!!

pi_ba - wydaję mi się, że jesteś protestantem/ką. A ja jestem katolikiem i oprócz autorytetu Biblii uznaję jeszcze nauczanie i tradycję Kościoła Katolickiego. Wierzę, ze swiętych obcowanie jest wielkim darem który Bóg dał człowiekowi - dzieki niemu mozemy prosić świętych w niebie o modlitwe wstawienniczą za nas. Uważam, ze jest to cos bardzo pieknego.
A umysł staram sie poddawać nie tylko słowu Bożemu, ale takze nauczaniu Koscioła Katolickiego. W ten sposób wiem,że nie zbłądzę.

Pozdrawiam

Pt lis 18, 2005 16:42

A ja jestem katolikiem i oprócz autorytetu Biblii uznaję jeszcze nauczanie i tradycję Kościoła Katolickiego. Wierzę, ze swiętych obcowanie jest wielkim darem który Bóg dał człowiekowi
-

moria z twojego postu widac ze wiekszym autorytetem dla ciebie jest nauczanie i tradycja kk a nie biblia zastanow sie komu chcesz wierzyc bogu albo ludziom????

Dz.Ap. 4:19
19. Lecz Piotr i Jan odpowiedzieli im i rzekli: Czy słuszna to rzecz w obliczu Boga raczej was słuchać aniżeli Boga, sami osądźcie;(BW)

Pt lis 18, 2005 22:30

No tak mozna sie zastanawiac dla kogo wazniejsza jest nauczanie pozniejsze (i to wcale nie Lutra, gdyz on na przyklad sie modlil do Matki Boskiej, czego dowodem np. sa wspaniale komentarze do Magnificat.
Dopiero pozniejsi jego uczniowie wrpowadzili wiele nowinek.

Na razie jeszcze nikt z was nie pokazal ze prosba skierowana do swietych jest przeciwko Bibli. I nie wklejajcie tych samych tekstow o posrednictwie. On jest zbawicielem, Maryja i wszyscy swieci tez zostali zbawieni przez Niego, a nie przez siebie samych.

Co do mozliwosci pomocy juz zmarlym to wystarczy poczytac 2 ksiege machabejska by zobaczyc ze zostala zebrana skladka za zmarlych i zawieziona do swiatyni w Jerozlimie, by modlili sie za ich dusze. Luter jako profesor Pisma Swietego musial znac ten fragment i byc moze dlatego wlasnie odrzucil kilka ksiag ze Starego Testamentu. Jesli nie dlatego to dlatego ze byly napisane po grecku. A nie po hebrajsku, znalazl wydanie hebrajskie (zreszta mlodsze od Septuaginty) i myslal ze taka jest Bibila hebrajska. Co z tego ze caly Nowy Testament jest napisany po grecku? Jesli takie same kryterium przyjac to te teksty tez trzeba odrzucic.
Co z tego ze wszyscy ewangelisci i inni autorzy ksiag z Nowego Testamentu opierali sie wszyscy na Septuagincie?

Pojawilo sie twierdzenie ze nie moga nam pomagac bo sa martwi, jesli dobrze zrozumialem.
To nic ze Jezus mowi do lotra na krzyzu: Dzis bedziesz ze mna w raju! Na pewno jako martwy. A przeciez jako znawcy Pisma Swietego powiniscie wiedziec ze Bog czesto mowi ze jest Bogiem zyjacych a nie umarlych. Wiec albo Jezus sie pomylil albo ktos inny wyciaga zbyt szybkie wnioski.

Pojawilo sie twierdzenie ze czesc relikwi pojawilo sie w 330, to dziwne nie wiadzialem ze sw Jan Chrzyciel tak dlugo zyl. No bo przeciez po co by jego uczniowie szli po jego cialo, moze tez narazajac sie sami.

Co do jednego posrednika czy luteranie sami sobie udzielaja chrztu? Z tego co wiem to nawet najbardziej fundamentalistyczne sekty postprotestanckie maja w zwyczaju ze ktos inni chrzci, po co przeciez jest tylko posrednik, we wszystkim?? Wiec przyjmujac do konca ta zasade takze chrztu powinno sie udzielac sobie samemu.

Poza tym skoro jest posrednik, to po wogole Pismo Swiete, napisane przez ludzi???? Czy Pan Bog nie Bog sam napisac calego Pisma Swietego, jak 10 przykazan na tablicach kamiennych? Czemu Duch Swiety musial sie poslugiwac ludzmi by pisali o Bogu? Czy to ma sens, skoro jest tylko jeden posrednik?
Wogole po co Bogu rodzice do rodzenia dziecie, nie bylo by bezpieczniej gdyby on stwarzal ludzi kazdego pojedynczo, bez posrednikow, czesto nieudolnych, slabych, nierozumiejacych jak wielki dar otrzymuja od Boga?

I wytlumaczcie mi prosze w miare prosto, jam barbarzynca nie rozumiem wielu kwestii teologicznej, do mnie trzeba prostym jezykiem, jesli mozna was o to prosic, jaka jest roznica w modlitwach ludzi jeszcze zyjacych i tych samych ludzi ktorzy juz trafili do raju (albo do czysca, ale to jest szerszy argument, wiec lepiej nie dyskutowac tutaj na temat czysca, jet juz zreszta watek ku temu, choc malo ostatnio odwiedzany ale jest.
Jaka wiec jest roznica?

So lis 19, 2005 2:34

No tak mozna sie zastanawiac dla kogo wazniejsza jest nauczanie pozniejsze (i to wcale nie Lutra, gdyz on na przyklad sie modlil do Matki Boskiej, czego dowodem np. sa wspaniale komentarze do Magnificat.
Dopiero pozniejsi jego uczniowie wrpowadzili wiele nowinek.

czyli nalezy rozumiec ze te nauczanie pozniejsze jest wazniejsze od slowa bozego.chocby nawet aniol modlil sie do marii to ja tego robil nie bede poniewaz w biblii nigdzie o czyms takim nie czytamy.ani pawel ani piotr ten zekomo pierwszy papiez ani jan ktory zaopiekowal sie maria po smierci jezusa w swoich listach tego nie ucza

Gal. 1:8
8. Ale choćbyśmy nawet my albo anioł z nieba zwiastował wam ewangelię odmienną od tej, którą myśmy wam zwiastowali, niech będzie przeklęty!

Cytuj:
Co do mozliwosci pomocy juz zmarlym to wystarczy poczytac 2 ksiege machabejska by zobaczyc ze zostala zebrana skladka za zmarlych i zawieziona do swiatyni w Jerozlimie, by modlili sie za ich dusze
(BW)

to najlepszy dowod ze ksiega ta ne nalezy do kanonu pisma sw. poniewaz nie jest zgodna z jego caloscia .juz bylo mowione wyzej ze izraelici wymyslali niewlasciwe rzeczy o bogu
na przykladzie przypowiesci o bogaczu i lazarzu widac ze nie ma mozliwosci zmiany polozenia po smierci

Cytuj:
Pojawilo sie twierdzenie ze czesc relikwi pojawilo sie w 330, to dziwne nie wiadzialem ze sw Jan Chrzyciel tak dlugo zyl. No bo przeciez po co by jego uczniowie szli po jego cialo, moze tez narazajac sie sami

co to ma wspolnego z czczeniem relikwi????

Cytuj:
jaka jest roznica w modlitwach ludzi jeszcze zyjacych i tych samych ludzi ktorzy juz trafili do raju

modlitwa to narzedzie dane przez boga dla ludzi zyjacych na ziemi aby mogli z NIM rozmawiac .bog z kolei przez slowo swoje mowi do ludzi.

oczywiscie ze zmarli prawdziwie wierzacy ktorzy sa w raju zyja o tym czytamy ale zeby sie wstawiali za nami o tym nie czytamy w biblii.
wiec "trzeba barddiej sluchac boga niz ludzi"

So lis 19, 2005 16:27

oczywiscie ze zmarli prawdziwie wierzacy ktorzy sa w raju zyja o tym czytamy ale zeby sie wstawiali za nami o tym nie czytamy w biblii.

Moje pytanie brzmi: czy w Biblii jest napisane, że NIE MOŻEMY prosić o wstawiennictwo zmarłych, którzy są w raju?
Moja logika mówi, że nie ma różnicy w tym czy moja Mama modli sie za mnie w tym życiu, czy po zmartwychwstaniu - dopóki nie podacie mi słów, którymi Bóg w Biblii zaprzecza tej logice (czyniąc ją tym samym nielogiczną - ależ się zamotałam ;) ), twierdząc, ze nie nalezy prosic o wstawiennictwo świętych żyjąych w niebie, nie zgodzę się z Wami.
Argument o Jedynym Pośredniku jest moim zdniem nie na temat - zgadzam się co do tego z wikingiem.

So lis 19, 2005 17:02

Modlimy się do Boga, pośrednikiem jest Jezus - Maryja i święci wskazują nam tylko na Boga, stanowią drogowskazy i sposoby na dojście do Boga.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So lis 19, 2005 22:02
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Moje pytanie brzmi: czy w Biblii jest napisane, że NIE MOŻEMY prosić o wstawiennictwo zmarłych, którzy są w raju?

nie jest napisane konkretnie ale to nie znaczy ze jak nie jest napisane to mozemy wymyslac co chcemy.z calosci slowa bozego widac ze takie wstawiennictwo nie ma sensu .z przykladu o bogaczu i lazarzu widac ze bogacz ktory chcial sie wstawic za swoimi bracmi nie zostal wysluchany

Łuk. 16:29
29. Rzekł mu Abraham: Mają Mojżesza i proroków, niechże ich słuchają.
(BW)

i my mamy slowo boze i tego sie trzymajmy

Cytuj:
Modlimy się do Boga, pośrednikiem jest Jezus - Maryja i święci wskazują nam tylko na Boga, stanowią drogowskazy i sposoby na dojście do Boga

jedynym posrednikiem jest jezus i to sie zgadza ale ty masz jeszcze jednego posrednika :litania mowi "posredniczko nasza" czyz nie tak???

Cytuj:
Maryja i święci wskazują nam tylko na Boga, stanowią drogowskazy i sposoby na dojście do Boga

Jan. 14:6
6. Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.(BW)

N lis 20, 2005 15:06

zielona

Cytat:

nie jest napisane konkretnie ale to nie znaczy ze jak nie jest napisane to mozemy wymyslac co chcemy.z calosci slowa bozego widac ze takie wstawiennictwo nie ma sensu .z przykladu o bogaczu i lazarzu widac ze bogacz ktory chcial sie wstawic za swoimi bracmi nie zostal wysluchany

Łuk. 16:29
29. Rzekł mu Abraham: Mają Mojżesza i proroków, niechże ich słuchają.
(BW)

i my mamy slowo boze i tego sie trzymajmy

rahelix - czy dokładnie przeczytałeś fragment, którym uzasadniasz że wstawiennictwo swietych w niebie nie ma sensu. Obawiam się, ze nie.

"Lecz Abraham odparł: "Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają!" "Nie, ojcze Abrahamie - odrzekł tamten - lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą". Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą"." Łk 16; 29-31

I jeszcze odnosnik z Biblii Tysiąclecia do Łk 16;31:

Saul nie nawrócił się, chociaż widział Samuela w Endor (1 Sm 28,14). Faryzeusze widzieli Łazarza, gdy wyszedł z grobu (J 11,44-50; J 12,1). Także zmartwychwstanie Jezusa usiłowano wytłumaczyć oszustwem (Mt 28,12-15).

Czy tutaj jest zakaz wstawiania się za braćmi? Jak widac chodzi o coś innego.

To prawda, że Jezus jest jedyną drogą do Boga Ojca.
Ale też prawda - że do Jezusa mozemy iść prosząc o wstawiennictwo Maryję i świętych. Oni nas poprzedzili w drodze do Jedynego Pośrednika.

pozdrawiam

N lis 20, 2005 17:51

"
Cytuj:
Lecz Abraham odparł: "Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają!" "Nie, ojcze Abrahamie - odrzekł tamten - lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą". Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą"." Łk 16; 29-31

Wyjaśnij więc ten wiersz, bo nie potrafię odczytać jak ty go rozumiesz

Cytuj:
Cytuj:
Saul nie nawrócił się, chociaż widział Samuela w Endor (1 Sm 28,14). Faryzeusze widzieli Łazarza, gdy wyszedł z grobu (J 11,44-50; J 12,1). Także zmartwychwstanie Jezusa usiłowano wytłumaczyć oszustwem (Mt 28,12-15).

To także wyjaśnij, bo nie mogę uchwycić wątku

Cytuj:
Ale też prawda - że do Jezusa mozemy iść prosząc o wstawiennictwo Maryję i świętych

Nie ma żadnych szans. Oni Cię po prostu nie słyszą. W Bibli nie czytamy o wstawiennictie umarłych ludzi u Boga.

Co do Machabeuszy, to pospełnili oni fatalny błąd. Coś obrzydliwego dla Boga, niezgodnego ze Słowem Bożym.

Pn lis 21, 2005 22:22

Moria napisał:
" Cytat:
Lecz Abraham odparł: "Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają!" "Nie, ojcze Abrahamie - odrzekł tamten - lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą". Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą"." Łk 16; 29-31

Wyjaśnij więc ten wiersz, bo nie potrafię odczytać jak ty go rozumiesz

Cytat:
Cytat:

To także wyjaśnij, bo nie mogę uchwycić wątku

Myślę, ze chodzi tutaj o problem wiary i nawrócenia. Wiara nie ma sie opierać na jakichs cudownych wydarzeniach - a na mocnym zaufaniu Panu Bogu i Jego słowu. Problemem jest zatwardziałość serca i niewiara - dlatego odnośnik o Saulu, Faryzeuszach i zmartwychwstaniu Jezusa - te tak wyraźne znaki i tak nie spowodowały wiary i nawrócenia. Nie widzę tutaj zakazu modlitwy do świętych w niebie. Co do nie wysłuchania prośby Bogacza przez Abrachama - mozna jeszcze podnieść argument, że przebywał on w piekle - skąd juz nie mozna interweniować u Pana Boga.

Natomiast Maryja i swięci z pewnościa wstawiają sie za nami. Mozemy sie modlić za ich posrednictwem. Tak naucza Kościół Katolicki.

Cytuj:
[Co do Machabeuszy, to pospełnili oni fatalny błąd. Coś obrzydliwego dla Boga, niezgodnego ze Słowem Bożym.

Coś o Księdze Machabejskiej i czyśćcu. Fragment rozmowy z o. Augustynem Jankowskim OSB (niedawno zmarłym - Okaż mu Panie miłosierdzie swoje i daj mu życie w szczęściu wiecznym!)

Prawosławni i protestanci nie uznają prawdy o czyśćcu. Dlaczego?

Jak trafnie wskazują, w Biblii ani razu nie pada słowo "czyściec". Ale to przecież jeszcze o niczym nie przesądza. Treść niektórych wypowiedzi jednoznacznie zaświadcza o jego istnieniu. Przykłady możemy odnaleźć zarówno w Starym, jak i w Nowym Testamencie.
Najbardziej przekonujący dowód Starego Testamentu znajduje się w Drugiej Księdze Machabejskiej. Podczas jednej z walk Juda Machabeusz doznaje bardzo tajemniczej porażki. Zagadka wyjaśniła się, gdy pod chitonami poległych zostają znalezione złote przedmioty. Mogły to być amulety lub zdobycz wojenna. Zarówno w jednym, jak w drugim przypadku, prawo surowo zabraniało ich posiadania. Śmierć wojowników była więc chybą karą. Występek nie był jednak grzechem, który mógłby pociągnąć za sobą wieczne potępienie, dlatego Juda wznosi modlitwę przebłagalną i postanawia także złożyć ofiarę za poległych. Jak informuje nas autor księgi, Machabeusz nie tylko wierzył, że zostaną oczyszczeni - był o tym głęboko przekonany: Gdyby bowiem nie był przekonany, że ci zabici zmartwychwstaną, to modlitwa za zmarłych byłaby czymś zbędnym i niedorzecznym, lecz jeśli uważał, że dla tych, którzy pobożnie zasnęli, jest przygotowana najwspanialsza nagroda - była to myśl święta i pobożna. Dlatego właśnie sprawił, że złożono ofiarę przebłagalną za zabitych, aby zostali uwolnieni od grzechu (2 Mch, 12, 44-45). Chociaż nie pada tutaj słowo "czyściec", jednoznacznie wskazywana jest możliwość oczyszczenia po śmierci.

Słuszność przekonania katolików o istnieniu czyśćca potwierdza także Pierwszy List do Koryntian. W Liście tym św. Paweł, omawiając wyniki pracy duszpasterskiej Apostołów, podkreśla, że Dzień Pański odsłoni czystość ich intencji. Wtedy w ogniu okaże się, które dzieło przetrwa i kto otrzyma zapłatę. Ten, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę; sam wprawdzie ocaleje, lecz będzie musiał przejść "jakby przez ogień" (por. 1 Kor 3, 13-15). Według egzegetów wypowiedź św. Pawła jest jedną z podstawowych przesłanek, która stanowi dostateczny fundament objawienia biblijnego dla późniejszej katolickiej nauki o czyśćcu.
Nadzieja oczyszczenia z doczesnych win osłabia ostry podział na potępionych i zbawionych. To tutaj objawia się w całej pełni Boże miłosierdzie. Ciekawe, że niektórych protestantów również przekonuje siła wymowy tych tekstów biblijnych. Jeśli nawet nie uznają czyśćca, to przynajmniej zgadzają się, że także po śmierci istnieje jakaś nadzieja na oczyszczenie z grzechów.
źródło:
http://www.katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=930

Mozna jeszcze poczytac:
http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_13.htm
Pozdrawiam

Wt lis 22, 2005 9:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2