Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:33

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
 slub kwasniewskich 
Autor Wiadomość

Post slub kwasniewskich
Jesli to nie jest pryma aprillis to Kwasniewscy wzieli slub.I chwała im(jej)za to. Tylko czy ja mam przywidzenia czy wydaje mi sie ze widywałam Jolantę przystepujaca do komunii.Proszę zeby mi ktos wyjasnił ,jak to mozliwe?Dziewiczo to chyba nie zyli-mają córkę?

Pt sty 06, 2006 11:06

Nie mogła przystępować do Komunii św. Jolanta Kwaśniewska, ponieważ żyjąc w związku tylko cywilnym, żyła w grzechu ciężkim. Teraz mamy inną sytuację.

Pt sty 06, 2006 12:11
Nie mogła przystępować do Komunii św. Jolanta Kwaśniewska, ponieważ żyjąc w związku tylko cywilnym, żyła w grzechu ciężkim. Teraz mamy inną sytuację.

Życie w związku cywilnym nie jest grzechem. Grzechem jest uprawianie seksu w takim związku. Może Kwasniewscy zyli ze soba jak brat z siostrą? :)

Pt sty 06, 2006 13:00

Może już nie mogli? Tylko skąd im się wzięła córka? Poza tym nie zapominaj, że oboje od wczesnej młodości wiernie służyli idei komunizmu.

Pt sty 06, 2006 14:57

Tak to jest... Władza. Jak była panią prezydentową, to nikt jakoś nie widział problemu w tym, że do Komunii przystępowała... Głupie, ale tak było. Tym bardziej, że ktoś jej tej Komunii udzielał.

Jak by nie patrzeć - rzeczywiście, trzeba się cieszyć z tego ślubu.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt sty 06, 2006 15:09
Zobacz profil WWW

A zycie w zwiazku cywilnym jest jak najbardziej ok wg prawa obowiazujacego w naszym kraju. I to jest najwazniejsze.

Crosis

Pt sty 06, 2006 17:13

crosis ale ja nie pytam o opinie o zyciu po cywilnym slubie.Pytam czy jest mozliwe aby katolik zyjac bez slubu korzystał z sakramentow?

Pt sty 06, 2006 17:49

O ile się orientuję - zgodnie z KPK - nie jest to możliwe. Przykład - koleżanki mama, którą od razu po ślubie zostawił mąż, musi żyć bez sakramentów, bo wzięła ślub z innym mężczyzną (ojcem mojej koleżanki); mają dwójkę dzieci.

Ale - jak pisałem - pani Kwaśniewska raczej nie ukrywała swojej religijności, a do sakramentów równocześnie (żyjąc tylko w związku cywilnym) jednak przystępowała.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt sty 06, 2006 17:55
Zobacz profil WWW
Coz, na szczescie jako ateiste, malo mnie KPK obchodzi :)

Crosis

Pt sty 06, 2006 18:07

Cytuj:
Ale - jak pisałem - pani Kwaśniewska raczej nie ukrywała swojej religijności, a do sakramentów równocześnie (żyjąc tylko w związku cywilnym) jednak przystępowała.

Czy możesz podać konkretne i sprawdzalne fakty, które świadczyłyby o tym, że Jolanta Kwaśniewska, żyjąc w związku niesakramentalnym, jednocześnie przystępowała do sakramentów?

Pt sty 06, 2006 18:09
No wlasnie to by bylo dobre - modlic sie moze, tego nikt nie zabroni. moze sie modlic do woli, nawet publicznie. A czy ktos widzial, jak przyjmowala Komunie?

Crosis

Pt sty 06, 2006 18:14

Wiecie co? Prawdę mówiąc czuję duży niesmak czytając ten wątek. Fajnie się plotkuje? :?

Nie wiem nic o życiu sakramentalnym pani prezydentowej. Nie wiem również nic o jej życiu intymnym. I nie uważam, żeby to były tematy do rozstrząsania na forum
:? :? :?

Przypominam przy okazji, że z faktu, że ktoś coś robił w przeszłości, nie wynika, że robi to nadal. A my wszyscy mamy szansę na uzyskanie przebaczenia i rozgrzeszenia w konfesjonale. Nie wyłączając pani prezydentowej.

I powtórzę jeszcze raz - sprawy życia sakramentalnego i intymnego państwa Kwaśniewskich są ich prywatnymi sprawami. Ponieważ w tym wątku nie toczy się dyskusja na żaden inny temat, zamykam go.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt sty 06, 2006 18:55

I jeszcze jedno. Sprawa związków niesakramentalnych i ich możliwości uczestniczenia w życiu sakramentalnym Koscioła została poruszona na przykład tutaj:
viewtopic.php?t=3658

Proszę jednak o nie przenoszenie dyskusji na temat konkretnych osób ani do tamtego wątku, ani do żadnego innego :)

Pozdrawiam :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt sty 06, 2006 19:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 13 ]