| Autor |
Wiadomość |
|
Szim'eon
|
Zarzut jest prosty. o.Rydzyk zapisał całe Radio Maryja na siebie jak równiez Telewizję Trwam
|
| Wt sty 24, 2006 20:53 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Szim'eon, widziales ten zapis?
Crosis, bardzo prosze bys o ksiedzu w swoich wypowiedziach pisal ksiadz a nie "per ty".
|
| Wt sty 24, 2006 21:30 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Moim stricte prawniczym zarzutem pod adresem RM jest to, że redemptoryści zobowiązali się do przedstawienia KEP statutu rozgłośni. Już parę lat temu - pisał o tym bp Pieronek. I co  Przedstawienie statutu i zatwierdzenie go przez KEP było warunkiem dalszego istnienia rozgłośni Do dzisiaj statutu nikt nie widział - założę się, że ojczulkowie w ogóle nie próbowali go stworzyć.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt sty 24, 2006 21:36 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu, Wierz mi, ze Ty tego statutu nie zobaczysz.
Z prostej przyczyny - wścibstwo nie zobaczy prawdy.
|
| Wt sty 24, 2006 21:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Lucyno - ksiadz to dla mnie okreslenie dla ksiezy, ktorych szanuje. I napisze tak o moim ksiedzu z ogolniaka na przyklad. Lub o Saxonie, gdybym znal jego imie i nazwisko.
U innych traktuje to jako zawod. A nie przywyklem do pisania "sprzedawca Andrzej Kowalski". Co do frazy ojciec - uzywam tego tylko do mojego ojca. Tak samo jak nie przywyklem stosowac slownictwa "brat/siostra".
Nie spotkalem sie z tym, ze ludzie tutaj pisza zawsze prezydent Kaczynski. Nie czuje sie wiec zobligowany do pisania ksiadz Rydzyk.
Ten czlowiek dla mnie to Rydzyk. I tyle. Bo na pan Rydzyk sobie nie zapracowal.
Poza tym Lucyno - jakby nie wscibstwo, to wiekszosc afer nie wyszlaby na jaw. Ale widze ze wolisz zastosowac zasade: "wscibstwo wszedzie, ale nie w kosciol". Coz, takie Twoje prawo. Na szczescie nie wszyscy chca to stosowac. I bardzo dobrze.
Crosis
|
| Wt sty 24, 2006 21:58 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis, nie masz racji, jak Twój sąsiad pan Kowalski w Twoim mniemaniu nie będzie zasługiwał na szacunek, to nie będziesz do niego zwracał się pan?
To tylko świadczy o kulturze osobistej człowieka.
A każdy człowiek zasługuje na szacunek z tego powodu, ze jest człowiekiem i stworzeniem bożym.
|
| Wt sty 24, 2006 22:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dokladnie Lucyno. Taka baze szacunku do Rydzyka mam. Pisanie po nazwisku nie jest w Polsce jednak oznaka calkowitego braku szacunku. Pisze sie na tym forum na przyklad: Kwasniewski, Kwasniewscy, Kaczynski, Tusk i nikt sie o to nie czepia.
Do moich sasiadow per "pan" raczej nie powiem, bo sa maksymalnie o 3 lata starsi odemnie, a czesto mlodsi. Ale w pracy, na uczelni itd - jak najbardziej. I wiele u mnie trzeba, zebym zrezygnowal z mowienia tak o kims.
W pisaniu na forum jest jednak nieco inaczej. I sam pisze: Kwasniewski, a nie pan Kwasniewski, Tusk a nie pan Tusk, dlaczego wiec mam pisac pan Rydzyk? A to, ze nie bede pisal ksiadz Rydzyk to juz moje prywatne widzimisie, do ktorego mam prawo.
Crosis
|
| Wt sty 24, 2006 22:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis, jeszcze raz powtarzam, swiadczy to tylko o Twojej kulturze, i sam wystawiasz sobie swiadectwo.
|
| Wt sty 24, 2006 22:31 |
|
 |
|
FZR
|
wydaje mi się proste radio nie ma szacunku do ludzi, ludzie nie mają szacunku do radia, a że się składa jakos tak przypadkowo, że kasa radia=kieszeń rydza to chyba wszystko jest jasne 
| Wt sty 24, 2006 22:32 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Lucyna napisał(a): ToMu, Wierz mi, ze Ty tego statutu nie zobaczysz. Z prostej przyczyny - wścibstwo nie zobaczy prawdy. I wy się dziwicie sformułowaniom typu "moherowe berety"  Ja nie. Mamy przykład rzeczowej wypowiedzi, i to jak na temat. Lucyno - uświadomię Ci, że Twój Rydzyk i jego raydjko zobowiązało się wobcec KEP do czegoś, i nie wywiązało się z tego. Statutu nie widział nikt, a przede wszystkim nikt z tych, którzy mają kompetencje do ocenienia go (mówię o biskupach). Głódź robi swoje - czyli unika rozmów, ew. odgraża się. Statutu nie ma, sporo (większośi?) biskupów coraz mniej się podoba to, co robi Rydzyk. Lucyna napisał(a): A każdy człowiek zasługuje na szacunek z tego powodu, ze jest człowiekiem i stworzeniem bożym.
Gdyby tego ludziom brakowało, już dawno ktoś by zastrzelił Rydzyka.
Zrozum - powszechen jest pisanie w formie samego nazwiska; Rydzyk, Iksiński, Życiński. Przecież wiadomo, o kogo chodzi.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt sty 24, 2006 22:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu, o jakiej powszechnosci mowisz?
Powszechnym jest zwracac sie w zaleznosci od stanu jaki dana osoba prezentuj: panie X, paniY, ksieze X, panie doktorze, panie macenasie, panie prezydencie itd..
Mnie tak uczono i tak bede uczyla w przyszlosci swoje dzieci.
|
| Wt sty 24, 2006 23:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Radio Maryja ma koncesję ogólnopolską ważną do roku 2008. Radio Maryja nadaje na podstawie Koncesji Nr 003/ P 2001- R z dnia 21 czerwca 2001 r. udzielonej Warszawskiej Prowincji oo. redemptorystów. Koncesja określa program Radia Maryja jako program o charakterze społeczno-religijnym, przedstawiającym zagadnienia wiary chrześcijańskiej oraz problemy życia społecznego z punktu widzenia wiary i społecznej nauki Kościoła katolickiego".
|
| Wt sty 24, 2006 23:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Piszesz wiec prezydent Kwasniewski, czy Kwasniewski? Pramier Marcinkiewicz, czy Marcinkiewicz? Bo ja widze powszechne na tym forum pisanie samych nazwisk. Czyzby wiec wszyscy wystawiali swiadectwo swojego braku kultury?
A moze jednak wg Ciebie mozna napisac Kwasniewski, ale Rydzyk juz nie? Bo ja takie odnosze wrazenie.
Crosis
|
| Śr sty 25, 2006 0:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis, ja pisząc o prezydencie nie pisze "per ty" bo nie jest moim kolegą. Tak samo, do starszej osoby nie powiem po imieniu.
|
| Śr sty 25, 2006 0:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ty nie, ja tez nie. Co nie zmienia faktu, ze stara praktyka jest pisanie Tusk, a nie "pan Tusk" co mozesz zobaczyc na tym forum. W swietle Twoich poprzednich postow kazdy taki wpis oznaczalby brak szacunku u piszacego do wymienionej osoby. A co za tym idzie, brak kultury osoby piszacej.
Dlatego tez, w swietle powszechnosci takiego zajwiska do osob publicznych, nie wydaje mi sie nagannym pisanie Rydzyk, a nie ksiadz Rydzyk. Tym bardziej ze zadne polskie prawodoawstwo nie naklada na mnie obowiazku tytulowania ksiezy zawsze poprzez "ksiadz" "ojciec" czy cos takiego.
PS:
Czy w swietle powszechnosci pisania, rowniez przez katolikow, na tym forum osob medialnych tylko po nazwisku masz zamiar dalej drazyc ten temat? Gwarantuje Ci, ze w osobistym liscie do Rydzyka zaczalbym Panie Rydzyku. Dlatego, ze tak nalezy i tego wymaga szacunek do piszacego. Nie musze tego robic natomiast tutaj.
Crosis
|
| Śr sty 25, 2006 1:11 |
|
|
|